Privat biludlejning - [Hvad må du egentligt?] | Tjekbil

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Gode råd til privat biludlejning – hvad må du egentlig?

Måske er du klar over det, måske slet ikke. Men du må faktisk gerne leje din private bil ud til andre – bare du er opmærksom på nogle få regler ved privat biludlejning. Så læs med og lær mere her.

Biler har det bedst, når de gør det, de er skabt – nemlig at blive kørt. Om det så er med dig selv eller en anden bag rattet, spiller ikke den store rolle. For vidste du, at du faktisk godt må leje din privatbil ud?

Nej? Så er du ikke den eneste. Mange er nemlig slet ikke klar over, at udlejning af privatbiler falder under samme lovbestemmelser som andre former for privat udlejning. Eksempelvis når det kommer til sommerhuse – i hvert fald skatteteknisk. Her har du samme bundfradrag som alle andre, der lejer deres ejendele ud. Men fordi du kan trække noget af indtjeningen fra, betyder det selvfølgelig også, at der skal betales noget skat. Dette er kaldet privat biludlejning eller privat autoudlejning.

Så lad os tage snakken om skattefar vedrørnede privat biludlejning først – for ham skal du betale til, uanset hvilken ende af spektrummet af privat billeje: om du lejer bilen ud på egen hånd eller via et udlejningsfirma eller en udlejningstjeneste.

Privat biludlejning: Skattefar og de 60 procent

I 2020 er det såkaldte bundfradrag på 10.500 kroner for privat biludlejning. På mere almindeligt dansk betyder det, at du ikke skal betale skat af de første 10.500 kroner, du får ind på at privatudleje din bil. Men hver en øre over det beløb har du værsgo at aflevere 60 procent af til staten.

Du kan også vælge at betale skat efter det ’regnskabsmæssige fradrag’. I korte træk betyder det, at du betaler skat af de indtægter, du måtte have, efter at udgifterne til selve biludlejningen er trukket fra. Men husk, du må kun regne ting med på udgiftssiden, hvis det rent faktisk har noget med selve udlejningen af bilen at gøre – du må altså ikke trække udgifter til din egen kørsel i bilen fra.

Det betyder også, at du skal føre en “kørebog”, hvori du noterer samtlige af bilens kørte kilometer, og de udgifter du har haft til eksempelvis service, dæk, grøn afgift og forsikring. Så husk at gemme alt, der blot minder om kvitteringer.

Kører du selv 90 procent af kilometerne, mens udlejning af bil tegner sig for de sidste 10 procent, må du altså trække 10 procent af udgifterne fra, da disse netop kommer fra selve biludlejning. Det er din sikkerhed for, at det hele så at sige går efter bogen. Du kan læse meget mere om bilsikkerhed specielt Euro NCAP ved at følge linket. Og at du er berettiget til at trække billeje-udgifterne fra. Men husk! Benzinudgifter kan ikke trækkes fra. Det er nemlig en udgift, som billejeren i de fleste tilfælde betaler.

Uanset hvordan du vælger at betale skat, skal du dog være opmærksom på én meget væsentlig ting. Tjener du mere end 50.000 kroner på udlejningen af din bil i løbet af 12 måneder, skal du momsregistreres.

Samtidig er det værd at skrive sig bag øret, at du kan trække endnu et fradrag. Nemlig for det, som bilen årligt taber i værdi. Skattestyrelsen kalder det for ’det årligt skønnede værditab’. Det følger med i din fradragsberegning, når du oplyser, hvor stor en del af kørslen på et år, du har lejet ud.

Ikke alle biler må bruges til privat udlejning af bil – tjek dine betingelser

Har du trods det skattetekniske aspekt stadig mod på at leje din bil ud, er der faktisk stadig noget, du skal være særligt opmærksom på. Og det er ret væsentligt.

Det er nemlig slet ikke sikkert, at du overhovedet foretage privat biludlejning. I udgangspunktet må finansierede biler og biler, der kører på leasingkontrakter, nemlig ikke lejes ud. Det gælder også biler med pant i. Så tjek altid din kontrakt, hvis du går med tanken om biludlejning. Læs vores leasingguide her.

Det kan dog også være dine forsikringsbetingelser, der sætter en kæp i hjulet. Så dobbelttjek hellere det, du har skrevet under på, en gang for meget end en gang for lidt, ellers kan det have alvorlige konsekvenser.

De gode råd til biludlejer

Det bringer os til de tips, der bare er rare at have fået på forhånd. Du har for det første pligt til at sikre dig, at enhver, der sætter sig bag rattet i din bil i første omgang, har et kørekort. Er det en lejesituation så tag et billede af vedkommendes kørekort. Det er rart at have, hvis der skulle opstå ubehageligheder senere hen.

Dernæst skal du selvfølgelig udforme en lejekontrakt. Sørg for at det er beskrevet præcist hvor mange kilometer, der er med i lejeperioden. Også hvis lejebilen er med ’fri kilometer’. Det er altid rart at have så meget som muligt på skrift. Skriv også ned, om bilen skal afleveres med en fuld tank eller ej.

Endelig bør du være grundig med at tage billeder af bilen, umiddelbart før lejeren henter nøglerne. Det er din sikkerhed, hvis uheldet skulle være ude, og I må have fat i forsikringen. De fleste større udlejningstjenester for privat biludlejning har standardkontrakter, der tager højde for det meste. Og det er jo rart ikke selv at skulle tænke alt for meget på det, ikke?

De gode råd til billejer

Står du derimod på den anden side af bilen som lejer, kommer her også en række gode råd til dig. Du bør ligesom biludlejer sikre dig, at alt, hvad I aftaler, står på skrift. Det gælder også spørgsmålet om p-bøder og fartbøder. Sidstnævnte sendes altid som udgangspunkt til ejeren af bilen. Men har du beviseligt kørt bilen, kan du roligt regne med, at politiet sender den hilsen videre til dig.

Gå i øvrigt altid efter en bil, der er kaskoforsikret. Endnu bedre er det, hvis vejhjælp følger med også. Men vær altid opmærksom på forsikringens selvrisiko, for den kan du som lejer nemlig blive pålagt at betale, hvis du er skyld i et uheld med den privat udlejede bil.

Du kan være sikker på, at udlejer har gennemgået bilen for skader, inden du får nøglerne i hånden. Du bør derfor gøre det samme. Bare så du i hvert fald ikke hænger på den der kedelige Bilka-bule, udlejers kone lavede for to år siden.

Tilbage er der bare at sige go’ tur. Og nå ja, når I deler bilen ved brug af privat billeje, sparer I desuden miljøet for en god sjat CO2. Du kan derfor leje bil med klima-samvittigheden i orden. Altså med mindre at du lejer en bil med stor V8’er…