Forsvaret og Beredskabsstyrelsen - her er deres nummerplader - Tjekbil.dk

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Forsvaret og Beredskabsstyrelsen – her er deres nummerplader

Forsvaret og Beredskabsstyrelsen er en af de erhverv, som begge har særlige nummerplader, der adskiller dem fra resten.

Beredskabsstyrelsens blå plader

Beredskabsstyrelsens nummerplader er først og fremmest kendetegnende ved, at det er blå plader med gullige cifre på. På pladen er der enten et, to, tre eller fem cifre, hvilket afhænger af hvilken del af Beredskabsstyrelsen bilen hører til. Cifrene er nemlig inddelt alt efter hvilken afdeling af Beredskabsstyrelsen, at køretøjet går ind under. Eksempelvis har fartøjerne fra Beredskabsstyrelsen Nordjylland cifrene 11.000 til 11.999 på deres nummerplader, og Beredskabsstyrelsen Midtjylland har de næste 1.000 og går altså fra 12.000 til 12.999. Hvis der er fem cifre på nummerpladen, opdeles det andet og tredje ciffer med et punktum. Til venstre for cifrene er den blå plade udsmykket med mærket for Det Statslige Redningsberedskab i gult, ligesom cifrene. Nogle af pladerne er aflange og rektangulære, og andre er dem er tættere på at være kvadratiske.

Forsvarets særlige nummerplade

Forsvaret indeholder som bekendt en stor vifte af underkategorier såsom Flyvevåbnet, Søværnet og Hæren. Hver af disse afdelinger havde indtil 2008 deres egen nummerplade, der signalerede hvilket værn, de hørte ind under. De lignede egentlig næsten hinanden, da de alle var sorte og havde fem cifre skrevet med hvid skrift. Til venstre for cifrene til gengæld havde alle de forskellige departementer et særligt mærke:

  • Søværnet havde et kronet anker
  • Hæren havde et kronet rigsvåben med en laurbærkrans rundt om.
  • Flyvevåbnet havde ligeledes et kronet rigsvåben, men med vinger på.

I 2008 blev det lavet om således, at hele Forsvaret nu deler den samme nummerplade – ud over kombinationen af cifre naturligvis. Stadigvæk er det med fem cifre, hvor det andet og tredje ciffer er adskilt af et punktum. Til venstre for cifrene nu, har hele Forsvaret det samme mærke nu, der forestiller et kronet kvadratisk dannebrog omgivet af tre cirkelslag – alt sammen farvet i guld.

Normalt er nummerpladerne rektangulære som normale personbilsplader, men på motorcykler eksempelvis er nummerpladerne kvadratiske. Her står mærket og de to første cifre på den øverste linje og de tre sidste cifre på den nederste linje. En lille del af Forsvarets transportmidler kører uden nummerplader, men har i stedet fået nummeret påført direkte på køretøjet. 

De første nummerplader inden for Forsvaret

For at finde ud af hvilket år køretøjerne fra Forsvaret er blevet anskaffet, kan man lægge 1930 til nummerpladernes første to cifre. Det vil sige, at et køretøj fra Forsvaret, hvis nummerplade starter med 70 eksempelvis, er fra år 2000. Forsvaret og Hæren fik sine allerførste nummerplader i 1911, der var hvide og til venstre havde skriften H. t. K. med en krone over – dette stod for Hærens tekniske Korps. Til højre for de tre bogstaver var der et løbenummer. I 1914 fik Søværnet deres egne nummerplader, der mindede om Hærens, men som blev farvet sorte i 1921 – de andre værns nummerplader blev først sorte i 1973. Først efter anden verdenskrig blev Flyvevåbnet stiftet som deres eget selvstændige værn, og fik også deres egen nummerplade. Op til 1973 havde Flyvevåbnet kongeblå nummerplader, Hæren havde i en lang årrække haft røde nummerplader på dette tidspunkt, og Søværnets nummerplader var som sagt blevet ændret til sorte i 1921. Samme år som skrifttypen på nummerpladen blev lavet om til nogenlunde den type, som vi også kender i dag.

Facebook
Twitter
LinkedIn