Historiske nummerplader - Tjekbil.dk

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Historiske nummerplader

Hvis du holder øje med nummerplader, har du nok også lagt mærke til flotte gamle biler med historiske, sorte nummerplader med hvid skrift. I Danmark blev det nemlig muligt for en række år tilbage at få såkaldte historiske nummerplader på sin bil, hvis bilen var gammel nok. Det er der sidenhen mange ejere af gamle biler, der har fået, og i artiklen nedenfor beskrives, hvad historiske nummerplader egentlig er. 

Hvad er historiske nummerplader?

Udover at historiske nummerplader i Danmark oftest er sorte med hvid skrift, er en historisk nummerplade mere præcist en nummerplader, der matcher den tid, som køretøjet er fra. Det vil sige, at hvis køretøjet er fra en tid, hvor der blev kørt med sorte nummerplader, vil den tilhørende historiske nummerplade ligeledes være sort med hvid skrift. Som sagt blev det muligt i Danmark for nogle år tilbage at få historiske nummerplader på sin bil, hvis bilen var gammel nok. For at være mere præcis, er det muligt for en at få historiske nummerplader, hvis ens bil blev registreret for første gang før 1976. I 1997 blev det første gang muligt at købe historiske nummerplader igennem Skat, men dengang skulle køretøjet være registreret for første gang før 1958. I 2011 blev reglen så lavet om til, at køretøjet “blot” skulle være fra 1976 eller før.

Der er seks forskellige typer af historiske nummerplader, der igen afhænger af, hvornår bilen er fra. Den første type, der er, er for biler registreret mellem 1903 og 1919. Den sidste og seneste type, der er, er for biler, der blev registreret mellem 1958 og 1976. De to ældste typer er hvide med henholdsvis sort og en blanding af rød og blå skrift, mens resten er sorte med hvid skrift. Det siger sig selv, at der er færre biler tilbage fra tiden før 1919, så derfor er det klart oftest, at de historiske nummerplader er sorte. 

Hvordan får man en historisk nummerplade?

Hvis du selv kører rundt i en bil, der blev registreret første gang før 1976, og du synes det kunne klæde den, at nummerpladen matchede bilens tidsånd, er det forholdsvis let at anskaffe sig sådan en plade. Det tager nemlig kun et sted mellem 10 og 15 minutter at gøre online på SKATs hjemmeside. Når den historiske nummerplade er bestilt, vil der derefter gå et sted mellem seks og otte uger, før den er klar til at blive monteret på bilen.

Historiske nummerplader kommer desværre ikke uden omkostninger. Et sæt nummerplader til en gammel personbil koster 2.480 kroner. Det indebærer prisen for et normalt sæt nummerplader, som er 1.180 kroner og derudover 1.300 kroner for, at det er historiske nummerplader. Når nummerpladerne er klar, får man en besked om, hvornår de senest skal afhentes, men når man ikke at gøre det inden da, bliver pladerne destrueret af sikkerhedsmæssige årsager. Hvis man ejer en bil, der er registreret før 1958, kan man – hvis nummeret er ledigt – få bilens originale registreringsnummer. Hvis man ejer en bil, der er registreret mellem 1958 og 1976, kan man ikke få det originale registreringsnummer, men til gengæld er der gemt en række registreringsnumre med historisk relevante bogstavkombinationer, som man i stedet for kan få.

Hvis man derimod ejer en motorcykel, der ligeledes er registreret første gang før 1976, gælder de samme regler som ved personbiler. Dog er prisen halveret i forhold biler, da der kun er én nummerplade på motorcykler.

Facebook
Twitter
LinkedIn