Tjekliste: Køb og salg af brugt bil mellem private | TjekBil

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Køb og salg af brugt bil mellem private: Det skal du huske

Hvis du gerne vil have lidt mere for din brugte bil end det, som en forhandler vil give dig, så kan du overveje salg af bil privat – altså det man også kalder privat bilhandel. Også som køber kan du spare en del penge ved selv at finde en brugt bil hos en privatperson. På den måde sparer du det fordyrende led, som en forhandler jo er. Men der er en række vigtige ting, du skal være opmærksom på, når privatpersoner handler brugte biler med hinanden. Her får du en guide til køb og salg af bil mellem private.

Hvis du vil KØBE en brugt bil af en privatperson:

Når du har fundet en brugt bil, som du er interesseret i, skal du starte med at tjekke, om der er pant og restgæld i  bilen. Det kan du blandt andet gøre gratis her på Tjekbil – du skal blot bruge bilens registreringsnummer eller stelnummer. Før du køber bilen, skal du sikre dig, at eventuel restgæld og pant er fjernet fra bilen. Hvis du køber en brugt bil, hvor eksempelvis en bank har pant i bilen, så overtager du den pågældende restgæld, og banken kan kræve penge af dig.

Når du alligevel er i gang med det digitale arbejde i forbindelse med salg af bil privat, så kan du også gå bilens seneste synsrapport igennem – hvis bilen altså er mere end fire år gammel. For en personbil skal først synes efter fire år, og derefter hvert andet år.

Før du prøver bilen, kan det også være en god idé at tjekke, at den påståede ejer også er den rigtige ejer af bilen. For at gøre dette kan du bede om ID på ejeren og få lov at se registreringsattesten. Så kan du også samtidig tjekke, om bilens data matcher det, som sælger har skrevet i salgsannoncen.

Som køber skal du naturligvis have et gyldigt kørekort for at prøvekøre en anden persons bil. Derudover skal du huske, at du hæfter for eventuelle ulovlige handlinger, imens du er fører af bilen – så kør pænt!

Hvad med betaling og overdragelse mht. salg af bil privat?

Når I er blevet enige om en pris, skal du som køber sørge for at få indskrevet alle aftaler i en slutseddel. Du kan finde nogle standarder til slutseddel, du gratis kan hente ved at følge linket. Husk at få sælger til at svare på alle punkterne.

Betaling af den brugte bil skal du aldrig lave på forhånd, når du sælger bilen privat. Du skal først endeligt betale for bilen, når den bliver overdraget til dig. I dag er det nemt at gøre sammen via en straksoverførsel i din netbank fra en bærbar computer til sælgers konto. Samtidig går I på SKATs hjemmeside og omregistrerer bilen til dig som ejer. Husk NemID og den originale registreringsattest, som indeholder to koder, der skal bruges. Den nye attest sendes til dig med posten fra SKAT, hvorefter du er i mål med den private bilhandel.

Hvis du vil SÆLGE en brugt bil privat:

Der er flere vigtige ting, du skal huske, når du forsøger dig med privatsalg af bil. Men hvis du følger disse punkter, er du på den sikre side.

Hvis du ikke tjekker, at føreren har et gyldigt kørekort, så gør du noget ulovligt ved at lade en person uden kørekort sidde bag rattet af din bil. Så bed altid om at se kørekortet, hvis du vil sælge bil privat. Tag evt. et foto med mobiltelefonen af det, eller skriv i det mindste navn og kørekortnummer ned.

Du kan godt insistere på at køre med i bilen, og det anbefaler flere brancheorganisationer faktisk. For er uheldet ude, og personen stikker af med din bil, kan du få problemer med forsikringen, da du jo selv har udleveret nøglerne – og der er dermed ikke direkte tale om tyveri. På samme måde som hvis du lader nøglerne sidde i bilen, når du er inde på tanken – hvis bilen er væk, når du kommer ud, så har du handlet uagtsomt ved at lade nøglerne sidde i bilen.

Hvad med betaling og overdragelse af brugte biler?

Som tidligere beskrevet er det vigtigt at overdrage bilen samtidig med betalingen. Udlever først nøglerne, når du har set, at det fulde beløb står på din konto. Eller du sidder med kontanter i hånden. Så går I på SKATs hjemmeside og omregistrerer bilen. Husk at bede køber om at medbringe sit NemID.

Når I udfylder en slutseddel sammen, skal du huske at få alle aftaler med. Husk også at skrive, at bilen er købt som prøvet og beset. Du er dog altid forpligtet til at svare korrekt på specifikke ting, der omhandler den brugte bils eventuelle skadesreparationer, udskift af tandrem, service osv. Du må ikke lyve, hvis du kender sandheden.

Gå altid bilen grundigt igennem ved salg af bil privat

Ved privat bilsalg har du ikke den samme sikkerhed som ved handel med en bilforhandler, hvor du jo er beskyttet af forbrugerlovens regler om forbrugerkøb og reklamationsret. Men du kan sagtens selv gøre meget af arbejdet, der sikrer dig, at bilen ikke er katten i sækken.

Selvom sælgeren fortæller dig, at bilen lige er synet – og han stolt kan fremvise synspapirer uden anmærkninger – så betyder det ikke nødvendigvis, at bilen er passet og plejet efter alle kunstens regler. Ved et syn tjekkes det kun, om bilen er i lovlig stand og ikke, hvordan f.eks. motor, gearkasse og kobling har det. Et syn handler heller ikke om, hvor pæn lakken er, om der er pletter og huller i kabinen, eller om klimaanlæg og fartpilot fungerer.

Når du er i færd med at købe en brugt bil gennem privat bilsalg, bør du derfor altid tage en lang prøvetur i bilen, inden du beslutter dig. Og gør den en dag, hvor det er lyst og helst ikke regnvejr. Så er det lettere at se eventuelle buler, skrammer og ridser. Lyt også efter mislyde fra motor, undervogn og udstødning både når du starter, men også under selve kørslen. Tjek også bilens servicebog og spørg til skift af tandrem/kæde. Få gerne fremvist fakturaer fra værkstedet, hvis det er muligt. Har bilen mon haft nogle skader? Tjek efter farveforskel i lakken.

Husk også!

Tjek også ting som forruden for stenslag – der kan jo sagtens være kommet stenslag efter seneste syn i sidste uge. Også bilens aircondition skal du tjekke – hvis den ikke køler ordentligt, kan den blive dyr at reparere. Gå også bilens sædevarme, anlæg, højttalere, fartpilot, el-spejle, dækmønster og -type osv. igennem. Vær grundig, og tag dig god tid.

Du kan godt opleve i forbindelse med salg af bil privat, at sælger ikke vil lade dig køre alene i bilen – som nævnt tidligere er han i sin gode ret til at nægte det. Så må du tage ham med, men stadig huske at tjekke bilen lige så grundigt, som hvis han ikke var med. Husk, at I ikke er der for at blive gode venner, men for at handle bil på den bedst mulige måde.

 

Rigtig god fornøjelse med din næste brugtbilshandel.

Download TjekBil appen ved at trykke her