Leasing af bil: [Skal jeg købe eller lease min bil?] | Tjekbil

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Leasing eller køb af bil

Du står i en situation, hvor du har brug for dit eget køretøj og valget står mellem leasing eller køb af ny bil. For hvilken løsning er egentlig bedst? Svaret på dette spørgsmål skal findes ud fra hvilken situation du står i.

Alt efter hvad bilen skal bruges til og hvor længe den er en nødvendighed, kan der ses forskellige fordele og ulemper ved begge muligheder. Det er derfor vigtigt at have et klart overblik over, hvad bilen skal bruges til og hvilket formål man har med den.

Køb af bil

Hvis du vælger at købe din egen bil, står du som den eneste ejer, og dermed med det fulde ansvar. Det er hermed op til dig, hvordan du vælger afbetale bilen. Du skal vælge forsikringer og holde dig opdateret på hvornår bilen trænger til service. Ved selv at købe bilen, styrer du også hvor længe du ønsker at beholde den og hvor mange kilometer du ønsker at køre i den årligt.

Hvis dit bilkøb er baseret ud fra et valg om at have en bil for en længere periode, hermed ment fire til seks år ud i fremtiden, kan det være en økonomisk fordel at købe din egen bil. Det er det i særdeleshed også, hvis du tænker at beholde din bil indtil den ikke kan køre længere.

Køb af bil

Fordele og fokuspunkter ved køb af bil

 • Du bestemmer selv hvor mange kilometer du kører om året
 • Du har som ejer fuldt ansvar. (afbetaling, forsikring, service, syn, reparation, meget mere.)
 • Du er ikke bundet af kontrakt, og kan sælge din bil når du vil
 • Du risikere uforudsete udgifter
 • Køb er en god ide hvis du skal have samme bil i en længere årrække. (4-6 år) Eller hvis bilen skal køres til at den skrottes.
 • Værditab: Man siger at biler er en af de værste investeringer man kan fortage sig. Så vær opmærksom på evt. værditab når du skal sælge din bil igen.
 • Du har som udgangspunkt 2 års reklamation. (Dette kan variere for nogle bilmærker og forhandlere.)

Hvis du finder ud af, at du ønsker at sælge din bil igen, ses der hermed ingen garanti for, hvad du kan få for bilen igen. Dette værditab er altså også en vigtig faktor at tage med i overvejelserne når du køber.

Leasing af bil

Hvis du derimod vælger at lease en bil, kan man godt sige at du lejer en bil. Typisk tegner du en leasingaftale i en bestemt periode, eksempelvis tre år, og dermed vil dine leasingomkostninger også være nogenlunde fastlagte. Hvis der sker noget med bilen, som du ikke selv er direkte skyld i, finansiere leasingselskabet typisk ulykken for dig. Du får hermed ingen økonomiske overraskelser, hvis du ikke selv er skyld i skaden.

En afleveringsforsikring kan dog være værd at tegne, så man nogenlunde ved hvad man får igen, når man afleverer bilen tilbage. Hvis du er typen, som godt kan lide at udskifte din bil forholdsvis tit, kan leasing også være en ideel mulighed. Du kan hermed binde dig kortvarigt til forskellige biler, og du kan også afprøve forskellige modeller inden, hvis du overvejer at foretage et bilkøb.

Leasing af bil

Fordele og fokuspunkter ved leasing af bil

 • Overskuelig økonomisk budgettering over leasing perioden
 • Få eller ingen uforudsete udgifter
 • Du vil være bundet af et maksimalt fastlagt antal kilometer om året.(Dette er oftest meget dyrt at overskride.)
 • Du kan som udgangspunkt selv vælge leasingperioden. F.eks. 12/24/36 måneder.
 • Skræddersy din egen løsning ift. Bil, udstyr, kilometer, pris m.m.
 • Bilen vil være på “leje” og du vil ikke eje bilen. Derfor har du ingen andel i bilen når leasingperioden er slut
 • Din leasingudbyder vil oftest stå for service og reperation

I forbindelse med leasing ses der også specifikke alderskrav. Så hvis du tænker, at dit barn skal bruge den nye leasingbil, skal alderskravene være opfyldt. Til dette kan der også komme en højere selvrisiko, som man bør være opmærksom på. Herved er det også vigtigt at spørge forskellige leasingselskaber om leasing tilbud, og dermed finde den, som matcher dine behov til den bedste pris.

Hvad jeg skal jeg så vælge?

Alt efter din livssituation er det altså vigtigt at du gør op med dig selv, hvad bilen skal bruges til. Er det en bil, som skal være et forældrekøb til dit barn. Eller er det en bil som skal bruges i forbindelse med et nyt job langt væk, ses der fordele og ulemper ved begge muligheder.

Hvis du har i tankerne, at beholde bilen i fire til seks år, kan det være en økonomisk fordel at købe din egen bil. Hvis du derimod kun har behov for en bil i to år, eller godt kan lide at udskifte din bil hyppigt, er leasingaftalen den mest ideelle. Ved sådan en situation vil du nemlig være fri for at opleve de store værditab, fordi du ikke personligt ejer bilen. Man kan også sige, at hvis du har din leasingaftale på plads i forhold til dine kørselsbehov, vil der ikke komme nogle økonomiske overraskelser.

Leasing eller køb af bil

Hvis der sker noget med bilen, som ikke er selvforskyldt, vil du i langt de fleste tilfælde blot kunne køre den på værkstedet på leasingfirmaets regning. Dog kan de månedlige betalinger i forbindelse med leasingbilen være større. Der vil hermed også ses et sikkerhedsnet, så du ikke lige pludselig skal betale en høj værkstedsregning.

“Bil abonnement” eller frihed?

Ved at købe en privatbil kan man dog også argumentere for, at der ses en langt højere frihed. Du er selv ejer af bilen, og der er ingen specifikke regler du skal overholde. Man kan også sige, at du investere i en bil frem for at leje dig ind i den. Så de penge der betales for bilen går til et reelt køretøj, fremfor leasing hvor du betaler for at låne et køretøj.

Som nævnt ovenstående, er det derfor forskelligt fra person til person og fra situation til situation hvilken mulighed, som er den mest hensigtsfulde. Nogle har det bedst med at eje sin egen bil, mens andre har det bedst leje og have et selskab som står klar til at hjælpe. Her er blot listet nogle fordele og ulemper op, som kan hjælpe dig med at træffe den endelige beslutning om det skal være en privat ejet eller leaset bil, som skal holde i din indkørsel.

Download Tjekbil appen ved trykke her