Fartgrænser med trailer og campingvogne | TjekBil

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Fartgrænser med trailer og campingvogne

Når du spænder en trailer eller campingvogn på din bil med en totalvægt på under 3.500 kg., er der en masse forbehold og regler, du skal være opmærksom på – heriblandt fartgrænser, altså hvilken hastighed med trailer og campingvogn der skal overholdes.

Som udgangspunkt må du med trailer og campingvogn køre 70 km/t på motortrafik- og landevej og byzone, men det er afhængigt af skiltningen. På motorvejen må du højst køre 80 km/t for at det er trafikmæssigt sikkert. Det bliver uddybet senere i denne artikel, hvor vi også kommer ind på straffen for at køre for stærkt.

Krav til bil og chauffører ved kørsel med trailer- og campingvogn

Generelt kan man i bilens registreringsattest finde information om, hvor meget vægt man skal have på traileren når man kører med en sådan.

Det afgørende er den maksimale vægt der stå i bilens registreringsattest, da det er vigtigt om bilen kan klare den belastning man udsætter den for.

Når det trækkende køretøj vejer mindre end 3500, skal man i nogle tilfælde have trailerkørekort. Der findes to kategorier B+ og B/E.

I andre tilfælde behøver føreren ikke at have et trailerkørekort ved kørsel med trailer.

Regler for hastighed med trailer og campingvogn (almindelige):

Fartgrænserne for kørsel af personbil med trailer, campingvogn m.v. samt varebil eller minibus er som følger:

 • På motorvej – maks 80 km/t.
 • Udenfor byzone og landevej – maks 70 km/t.
 • I byzone – maks 50 km/t (i nogle byzoner er det tilladt at køre 70 km/t – følg altid skiltningen)

Hvis du kører 30-procent for stærkt i forhold til den lovlige hastighed med trailer eller campingvogn, får du et klip i kørekortet. Kører du 40-procent for stærkt, får du frataget kørekortet betinget. Det vil sige, at du skal op til en ny teoriprøve og køreprøve. Du udløser hurtigere en bøde og en frakendelse af kørekortet, hvis du overskrider fartgrænsen med påhængsvogn på bilen. Læs mere om bødetaksterne her.

I dag deles trailere og campingvogne op to kategorier. Almindelige trailere og campingvogne – og tempo-godkendte trailere og campingvogne. Ovenfor finder du fartgrænserne for almindelige trailere og campingvogne, mens du herunder finder fartgrænserne for tempo-godkendte trailere og campingvogne.

Ved kørsel af trailere eller campingvogne, gælder der visse fartgrænser. På motorvejen må du højst køre 80 km/t og motortrafik- og landevej 70 km/t. I by- og tæt bebyggede områder, skal man følge skiltningen.

Regler for hastighed med trailer og campingvogn (Tempo-godkendte):

Folketinget vedtog den 12. april 2016 en ændring af færdselslovens fartgrænser, hvorefter påhængskøretøjer, herunder campingvogne, påhængsredskaber og trailere, som er registreret til Tempo 100-kørsel, må køre op til 100 km/t. på motorvej (mod 80 km/t. tidligere) og op til 80 km/t. på andre veje end motorveje (mod 70 km/t. tidligere), hvis køretøjerne opfylder en række tekniske betingelser om indretning, udstyr, sikkerhed m.v. (Tempo 100-betingelser). Ordningen er inspireret af den tyske Tempo 100-ordning.

Du må aldrig køre hurtigere end nedenstående, selvom der er skiltet en evt. højere hastighed. Så snart du har en tempo-godkendt påhængsvogn efter bilen, gælder nedenstående.

Fartgrænser med tempo-godkendte påhængskøretøjer:

 • På motorvej – maks 100 km/t.
 • Udenfor byzone – maks 80 km/t.
 • I byzone – maks 50 km/t.

Krav for Tempo-godkendelse af trailere og campingvogne er blandt andre syn af påhængskøretøjet hver andet år.

Vær opmærksom på, at kørsel med tempo-godkendte trailere og campingvogne, kræver det en godkendelse både i Danmark og i Tyskland.

Gode råd til dig, som du kører med anhænger:

 • Lasten skal være spændt sikkert fast og fordelt jævnt. Er vægten for stor bag på traileren, kan det få den til at gå i slinger, hvilket kan være yderst ubehageligt.
 • Det er en god vane at sikre sig at anhængeren er koblet ordentligt fast, samt at en eventuel sikkerhedswire sat fast. Derudover er det en god idé at sikre sig at lygter og blinklys virker.
 • Anhængeren skal som udgangspunkt hvile på krogen med ca. 50 kg eller ca. 5 % af totalvægten. Stil næsehjulet på på en badevægt for at tjekke, hvor meget anhængeren trykker krogen med. Dette kan også gøres med en kugletryksmåler.
 • Gå for en sikkerheds skyld bilens instruktionsbog igennem for afsnittet om tilkobling af anhængere
 • Kør aldrig med mere vægt end din bil og især anhænger er indregistreret til at må køre med.
 • Inden du begiver dig ud med anhænger på bilen skal du undersøge, om kombinationen af din bil og anhænger kræver trailerkørekort.
Se hvor galt det kan gå, hvis man ikke passer på hastigheden med trailer eller campingvogn.

Anbefalinger til hastighed med trailer og campingvogn

Udover de krav og regler der er blevet nævnt foroven, gælder det bare om at huske den sunde fornuft ift. hastighed med trailer kørsel.

Vægten af trailer/campingvogn inklusive det gods der befinder sig i det, kommer til at belaste bilen og på varme sommerdage når man rejser sydpå, kan det blive ekstra belastende. Bilens motor skal arbejde lidt mere og hvis man ikke tager hensyn til dette ved at tilpasse sin hastigmed med trailer kørsel, kan man risikere at beskadige køretøjet.

Derfor anbefaler vi, at man respekterer de gældende fartgrænser og tilpasser sin kørsel efter disse. Om det er hastighed med trailer, med campingvogn eller blot det køretøj man befinder sig i. Hvis man ender med at ødelægge noget på bilen, kan vejhjælp i udlandet blive en kedelig omgang.

Facebook
Twitter
LinkedIn