Fartgrænser med trailer og campingvogne | TjekBil

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Fartgrænser med trailer og campingvogne

Når du spænder en trailer eller campingvogn på din bil med en totalvægt på under 3.500 kg., er der en masse forbehold og regler, du skal være opmærksom på – heriblandt hastighed med trailer og campingvogn.

Regler for hastighed med trailer og campingvogn (almindelige):

Fartgrænserne for kørsel af personbil med trailer, campingvogn mv. samt varebil eller minibus er som følger:

 • På motorvej – maks 80 km/t.
 • Udenfor byzone og landevej – maks 70 km/t.
 • I byzone – maks 50 km/t (i nogle byzoner er det tilladt at køre 70 km/t – følg altid skiltningen)

Hvis du kører 30-procent for stærkt i forhold til den lovlige hastighed med trailer eller campingvogn, får du et klip i kørekortet. Kører du 40-procent for stærkt, får du frataget kørekortet betinget. Det vil sige, at du skal op til en ny teoriprøve og køreprøve. Du udløser hurtigere en bøde og en frakendelse af kørekortet, hvis du overskrider fartgrænsen med påhængsvogn på bilen. Læs mere om bødetaksterne her.

I dag deles trailere og campingvogne op to kategorier. Almindelige trailere og campingvogne – og tempo-godkendte trailere og campingvogne. Ovenfor finder du fartgrænserne for almindelige trailere og campingvogne, mens du herunder finder fartgrænserne for tempo-godkendte trailere og campingvogne.

Regler for hastighed med trailer og campingvogn (Tempo-godkendte):

Folketinget vedtog den 12. april 2016 en ændring af færdselslovens fartgrænser, hvorefter påhængskøretøjer, herunder campingvogne, påhængsredskaber og trailere, som er registreret til Tempo 100-kørsel, må køre op til 100 km/t. på motorvej (mod 80 km/t. tidligere) og op til 80 km/t. på andre veje end motorveje (mod 70 km/t. tidligere), hvis køretøjerne opfylder en række tekniske betingelser om indretning, udstyr, sikkerhed mv. (Tempo 100-betingelser). Ordningen er inspireret af den tyske Tempo 100-ordning.

Du må aldrig køre hurtigere end nedenstående, selvom der er skiltet en evt. højere hastighed. Så snart du har en tempo-godkendt påhængsvogn efter bilen, gælder nedenstående.

Fartgrænser med tempo-godkendte påhængskøretøjer:

 • På motorvej – maks 100 km/t.
 • Udenfor byzone – maks 80 km/t.
 • I byzone – maks 50 km/t.

Krav for Tempo-godkendelse af trailere og campingvogne er blandt andre syn af påhængskøretøjet hver andet år.

Gode råd til dig, som du kører med anhænger:

 • Lasten skal være spændt sikkert fast og fordelt jævnt. Er vægten for stor bag på traileren, kan det få den til at gå i slinger, hvilket kan være yderst ubehageligt.
 • Det er en god vane at sikre sig at anhængeren er koblet ordentligt fast, samt at en eventuel sikkerhedswire sat fast. Derudover er det en god idé at sikre sig at lygter og blinklys virker.
 • Anhængeren skal som udgangspunkt hvile på krogen med ca. 50 kg eller ca. 5 % af totalvægten. Stil næsehjulen på på en badevægt for at tjekke, hvor meget anhængeren trykker krogen med. Dette kan også gøres med en kugletryksmåler.
 • Gå for en sikkerheds skyld bilens instruktionsbog igennem for afsnittet om tilkobling af anhængere
 • Kør aldrig med mere vægt end din bil og især anhænger er indregistreret til at må køre med.
 • Inden du begiver dig ud med anhænger på bilen skal du undersøge, om kombinationen af din bil og anhænger kræver trailerkørekort.
Se hvor galt det kan gå, hvis man ikke passer på hastigheden med trailer eller campingvogn.

Facebook
Twitter
LinkedIn