Kørselsfradrag og befordringsgodtgørelse (2021) | TjekBil

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Kørselsfradrag og kørselsgodtgørelse for 2021

SKAT foretager endnu et fald i satsterne for befordringsgodtgørelsen i 2021, hvilket blandet andet skyldes at bilerne kører længere på literen. Dette er en af de grundene til, at der igen er ændret i reglerne for din befordringsgodtgørelse samt dit kørselsfradrag. Læs med her, og find ud af, hvad det betyder for netop dit kørselsfradrag, når du kører til og fra arbejde.

Kørselsfradrag – hvad er det?

Kørselsfradrag er noget du kan få, hvis du har over 24 kilometer til og fra arbejde. Du kan få kørselsfradrag uanset om du kører benzin-, diesel-, eller hybridbil. Det er også ligegyldigt, hvilken type lønnet arbejde du har; om det er et studiejob, et almindeligt lønnet job eller løntilskudsjob. Det er også lige meget for dit kørselsfradrag, hvor mange jobs, du kører til. Det er dog vigtigt at understrege, at transporten ikke må blive betalt af din arbejdsplads. Betaler din arbejdsplads din transport, er du nemlig ikke berettiget til kørselsfradrag.

Hvis du kan benytte dig af kørselsfradrag, så skal du tjekke din årsopgørelse. Kørselsfradraget er nemlig ikke automatisk med i din årsopgørelse. Fra marts kan du udfylde din kørselsgodtgørelse, også kaldet kørselsfradrag i SKATs TastSelv, rubrik 51. Her skal du indtaste din bopælsadresse, adressen på din arbejdsplads, samt perioden, hvor du er berettiget til kørselsfradrag.

Oversigt af ændringer i kørselsfradragKørsel mellem 25 og 120 KmKørsel over 120 Km
20201,96 Kr. Pr. Km0,98 Kr. Pr. Km
20211,90 Kr. Pr. Km0,95 Kr. Pr. Km

Kørselsgodtgørelse – hvad er det?

Man benytter sig af sin skattefrie befordringsgodtgørelse, hvis man med en erhvervsmæssig årsag bruger sin egen bil. Dette betyder, at du i din arbejdstid kører rundt i din bil, som en del af dit arbejde. Det kan for eksempel være, hvis du bruger din egen bil til at besøge kunder rundt i landet – og her er der mange penge at hente. I disse tilfælde vil du være berettiget til et befordringsfradrag.

Oversigt af ændringer i befordringsfradragKørsel under 20.000 KmKørsel over 20.000 Km
2020
3,52 Kr. Pr. km 1,96 Kr. Pr. Km
20213,44 Kr. Pr. Km1,90 Kr. Pr. Km

Her betyder det, at du får henholdsvis 3,44 kr. Og 1,90 kr. i kilometerpenge, hvis du bruger din egen bil til kørsel i et erhvervsmæssigt henseende. Her er det nemlig værd at bemærke, at dette er et krav, før du kan få kørselsfradrag (også kaldet befordringsfradrag).

Tager du din cykel eller knallert i arbejdstiden, så kan du også her finde fordele ift. kørselsfradrag. Her er den skattefrie kørselsgodtgørelse på 0,54 kr. per kilometer. Bor du i Udkantsdanmark og har mere end 120 kilometers kørsel mellem arbejdsplads og bopæl, så kan du få forhøjet dit kørselsfradrag/befordringsfradrag.

Tager du normalt fly eller færge til arbejde, kan du også få kørselsfradrag/befordringsfradrag til disse udgifter, og her kan du også få kørselsfradrag for færgeudgifter til transportmiddel. Der er også flere fordele at hente, hvis du tjener mindre end 328.100 kr. Her tillægges der nemlig hele 58 pct. til dit kørselsfradrag.

Beregn kørselsfradrag

Ovenfor har vi i tabellerne angivet, hvor meget kørselsfradrag du har ret til, hvis du har mere end 24 km. til din arbejdsplads – men hvordan beregner man sit kørselsfradrag? Det får du svaret på i dette afsnit. Der er nemlig flere ting, man skal være opmærksom på:

Udregn kørselsafstanden

Først og fremmest er det vigtigt, at du beregner den rigtige kørselsafstand til dit arbejde – her er der tale om den reelle kørselsafstand. Det betyder, at du skal beregne den faktiske afstand mellem din egen adresse, som er registreret i folkeregistret, og din arbejdsplads registrerede adresse. Det er altså ikke lovligt at indregne et par ekstra kilometer i afstanden, fordi du skal aflevere børnene i skolen. Det samme gælder, hvis du overnatter et andet sted og dermed skal køre en længere afstand til dit arbejde – disse ekstra kilometer må ikke medregnes.

Der er naturligvis flere veje til din arbejdsplads. Du behøver ikke angive afstanden i fugleflugt og heller ikke nødvendigvis efter den korteste rute. Den korteste rute er nemlig ikke altid den mest optimale rute at køre. Bruger du offentlig transport til arbejde, skal du stadig angive den afstand man ville have kørt i bil.

Angiv det korrekte antal dage

Udover at beregne afstanden mellem dit hjem og arbejde, er det ligeledes vigtigt at angive det rigtige antal dage, du har transporteret dig til og fra din arbejdsplads. Det er meget enkelt: Du kan naturligvis kun angive dage, hvor du rent faktisk har transporteret dig til og fra arbejde. Fridage, sygedage, feriedage samt dage, hvor du arbejder hjemme skal derfor ikke medregnes.

Flere arbejdspladser og samkørsel

Har du ikke nogen fast arbejdsplads? Eller kører du ofte sammen med andre, når du skal på arbejde? Dette er ikke noget problem – det gør blot indberetningen af dit kørselsfradrag en smule mere avanceret. Selvom det kan virke uoverskueligt at beregne dit kørselsfradrag, hvis du har flere arbejdspladser eller blot skal transportere dig til flere adresser i forbindelse med dit arbejde, er reglerne enkle: Du kan medregne antal kørte kilometer på dage, hvor du kører mellem flere adresser – så længe afstanden overstiger de 24 km.

Kører du sammen med andre på arbejde har I alle ret til kørselsfradrag. Om du eller en kollega har udgifterne til selve transporten spiller ligeledes ingen rolle – I har alle ret til kørselsfradrag, så længe afstanden overstiger de 24 km. Der er dog en enkelt ting at være opmærksom på, hvis man køre over Storebæltsbroen og/eller Øresundsbroen. Her kan man nemlig kun få kørselsfradrag for én person pr. bil.

Download Tjekbil appen ved at trykke her.