\n
Når du indberetter kørsel, skal du sikre dig, at alt står korrekt opgjort. Mange oplever, at SKAT sætter et indkomstår til at være 216 dage. Men af naturlige årsager kan du sagtens arbejde flere dage om året. Eller færre for den sags skyld.
\nMen det er altså dit ansvar at udregne hvor mange arbejdsdage, du præcist har haft i løbet af året. Forkerte oplysninger kan nemlig ende med et stort skattesmæk i din retning. Og det er surt at stå med. Især hvis det blot skyldes, at du ikke fik tjekket dine oplysninger korrekt. Men det kan selvfølgelig også gå den anden vej, at du kommer til at betale for meget i skat. Igen heller ikke noget, du ønsker dig.
\nSom nævnt tidligere, er satserne i 2025 ikke ændret fra 2024. Få overblikket herunder.
\nOversigt af ændringer i kørselsfradrag | \nKørsel mellem 25 og 120 Km | \nKørsel over 120 Km | \n
---|---|---|
2025 | \n2,23 Kr. Pr. Km | \n1,12 Kr. Pr. Km | \n
2024 | \n2,23 Kr. Pr. Km | \n1,12 Kr. Pr. Km | \n
2023 | \n2,19 Kr. Pr. Km | \n1,10 Kr. Pr. Km | \n
\n
Du har 76 km fra din bopæl til din arbejdsplads. Det vil sige, at regnestykket for antal kilometer ser således ud:
76 km - 24 km = 52 km.
Det tal du får, skal du gange med det antal dage om året du kører til arbejde. Husk her at medregne hjemmearbejdsdage, helligdage osv. hvor du ikke kører ruten.
\nHvis satsen er 2,23 kr, vil regnestykket nu se således ud:
76 km - 24 km = 52 km x 2,19 kr. pr. km = 115,96 kr.
Lad os sige, at du kører de kilometer 150 dage om året, så vil det føre til et kørselsfradrag på:
115,96 kr x 150 = 17.394 kr.
Dit samlede fradrag er altså 17.394 kr. pr. år.
\nHusk at hvis du har forskellige arbejdspladser i løbet af et år, hvor du kører til, så skal du lave et nyt regnestykke pr. rute.
\nSom udgangspunkt, så er du berettiget til kørselsfradrag, hvis du har minimum 25 km til/fra dit arbejde - dette skal som nævnt være lønnet, derfor inkluderer det også lønnet praktik, tilskuds job m.v. Dette er yderligere uafhængigt af hvilket transportmiddel du benytter - du kan derfor både få kørselsfradrag omend du kører i bus, bil, motorcykel, tog, cykler osv.
\nTeknisk set er du også berettiget til dette fradrag, hvis du kører med en slags delebil, hvilket gælder uanset om du betaler for selve samkørslen. Dog er det kun en enkelt af personerne der befinder sig i bilen der kan få fradrag, hvis en betalingsbro krydses.
\nHvorvidt du er berrettiget til fradrag for din kørsel, er der også visse undtagelser, som du bør kende til. Du får nemlig ikke fradrag for transport hvis:
\nI forhold til at indberette kørselsfradrag, så giver det sig selv, at man først og fremmest skal være skarp på, om man overhovedet er berettiget til at få det. Som nævnt kan man kun få kørselsfradrag, hvis man har over 24 kilometer til og fra ens arbejdsplads.
\nKørselsfradraget kan man få uafhængigt af, hvilket transportmiddel man benytter til at komme til og fra sit arbejde med. Det betyder altså, at det er ligegyldigt om man kører i sin egen bil, cykler eller bruger en form for offentlig transport, som for eksempel bus eller tog.
\nHvis man er berettiget til at få kørselsfradrag, så er det ens eget ansvar at sørge for at få det indberettet. Ens kørselsfradrag skal indberettes på sin årsopgørelse, og det er noget man selv gør gennem SKATs hjemmeside.
\nDet er ikke særlig svært at indberette sit kørselsfradrag. Kørselsfradraget skal indberettes på ens årsopgørelse, og det gøres ved at man logger ind på SKATs hjemmeside og går ind under “tast selv”.
\nDa der findes mange andre kategorier og situationer, hvor man selv skal gå ind og få det indberettet på sin årsopgørelse, så er der en del danskere, som allerede er klar over, hvordan tast selv fungerer.
\n\n
For de personer, der allerede kender til, og ved, hvordan tast selv fungerer, så er det en stor fordel, at indberetning af kørselsfradrag foregår samme sted. Når man er inde på sin årsopgørelse og går under 'tast selv', så skal selve kørselsfradraget indberettes under rubrik 51 og 471. Det er den rubrik, der hedder “Befordring (kørselsfradrag). Her skal man indberette antallet af kilometer, som man skal have fradrag for.
\nNår man taler om kørselsfradrag, så er det vigtigt at man husker på, at fradraget kan ændre sig og variere fra år til år. Årsagen til det skyldes selvfølgelig, at der kan være variation i, hvor ofte man kører ud til sin arbejdsplads og andre ting, der har betydning for kørselsfradraget.
\nDa det er ens eget ansvar at registrere den samlede mængde af kørsel til og fra arbejdet, så er det vigtigt, at man også sørger for at få indberettet, hvis der skulle ske ændringer. Arbejder man for eksempel flere eller færre dage om året, så er det vigtigt, at man får det oplyst i årsopgørelsen, og hvis man forventer at ens kørselsfradrag bliver højere eller lavere, så skal man selv få det rettet i sin forskudsopgørelse.
\nHvis man sørger for at få oplyst om ændringer, så kan man på den måde slippe for ubehagelige og uforudsete overraskelser, når man får i marts måned kigger i sin årsopgørelse. Det ligger nemlig i de færrestes interesse at have betalt enten for meget eller for lidt i SKAT. Af den årsag er det vigtigt, at man er sikker på, at man har fået angivet ens oplysninger korrekt.
\nKørselsfradraget gælder alle, der tager et transportmiddel til og fra arbejde. For en god ordens skyld må vi hellere slå fast, at dine ben ikke er et transportmiddel i lovens forstand. Blot god motion.
\nMen selvom om alle i arbejde – med forbehold – er berettiget til kørselsfradrag, så er det ikke alle, der kan få det samme. Der er en række undtagelser i loven. Eksempelvis er fradraget højere, hvis du er bosat på en ikke brofast ø i Danmark, eller hvis du har mere end 120 kilometer mellem dit hjem og din arbejdsplads hver dag.
\nØ-fradraget har været gældende siden 1. januar 2019. Det samme har et bestemt fradrag for dig, der bor i en af de såkaldte yderkommuner. For at fradraget skal være aktuelt, skal du dog stadig køre 120 kilometer om dagen mellem dit hjem og din arbejdsplads.
\nKonkret er dette fradrag på 219 kr. pr. dag, hvor du ikke har mulighed for at komme hjem på grund af afstanden mellem din arbejdsplads og dit hjem.
\nEndelig er der også fradragssatser at hente på visse broer i Danmark. SKAT betegner det som ’betalingsbroer’. Men ikke alle berettiger til det samme fradrag i kroner og ører.
\nI 2021 ser fradragsreglerne for danske betalingsbroer fordelt på transportmiddel således ud:
\nStorebælt | \nBil eller motorcykel | \n110 kr. i fradrag pr. tur | \n
Storebælt | \nTog eller offentlig transport | \n15 kr. i fradrag pr. tur | \n
Øresund | \nBil eller motorcykel | \n50 kr. i fradrag pr. tur | \n
Øresund | \nTog eller offentlig transport | \n8 kr. i fradrag. pr. tur | \n
Fjordforbindelsen Frederikssund | \nBil | \n12 kr. i fradrag pr. tur | \n
\n
Har du mere end 24 kilometer mellem hjem og arbejdsplads, lægges bro-fradraget oveni dit almindelige kørselsfradrag.
\nEn lang afstand er i hovedreglen 120 kilometer eller mere mellem dit hjem og din arbejdsplads. Har du meget længere på arbejde end de 120 kilometer, er der dog en række skærpede krav, som træder i kraft, hvis du vil have kørselsfradrag for disse kilometer også.
\nIndgår færge- eller flyrejser som en del af din transport, skal du kunne dokumentere denne udgift. Dokumentationen kan være fly- eller færgebilletter.
\nEr du studerende, kan det siges meget kort: Du kan ikke få kørselsfradrag som studerende. Afstanden mellem hjem og uddannelsessted er nemlig ikke fradragsberettiget. Og det er uanset, hvor langt du måtte have derhen. SU – eller Statens Uddannelsesstøtte som det korrekt hedder – regnes nemlig ikke som ’løn for udført arbejde’.
\nMen også her findes der undtagelser. Hvis du som en del af din uddannelse er i det, der hedder lønnet praktik, vil du være berettiget til kørselsfradrag for alt over 24 kilometer mellem din hjem og din arbejdsplads.
\nTransporterer du dig uden for EU for at arbejde, vil SKAT godtage stemplet i dit pas som dokumentation for din befordring.
\n\nSærligt for dig, der tjener under 340.800 kr. om året.
Fra politisk side er der et ønske om, at så mange som muligt skal arbejde. Derfor kan dem, der tjener mindst, også få et særligt forhøjet kørselsfradrag, hvis de er i arbejde. I 2021 må du højst tjene 340.800 kr. for at være berettiget til det højere fradrag.
Fradraget gælder 15.400 kr. af din indtægt, og bliver mindre i takt med hvor meget du tjener. Højest er det, hvis du tjener 290.800. Herefter nedsættes dette særlige befordringsfradrag gradvist.
\nIngen panik. Fradraget er ikke nødvendigvis tabt, hvis du et år ikke får indberettet din kørsel i tide. SKAT arbejder ud fra en bestemmelse om, at du skal have fem år til at rette i fradraget. Ja, altså fem år efter, at du var berettiget til fradraget. I dette tilfælde for kørsel.
\nMen det er ikke nødvendigvis det nemmeste i verden at få gjort. Efter fristens udløb på den konkrete årsopgørelse skal du nemlig kunne dokumentere rigtigheden af dine rettelser, før SKAT vil lade dig korrigere noget som helst. Med andre ord skal der altså typisk være særlige omstændigheder til stede, før du får lov at rette i din gamle årsopgørelse efter den ordinære tidsfrist.
\nHer kan du se datoerne for, hvornår dine årsopgørelser herunder befordringsfradrag senest kan rettes:
\nHvis du har mere end 24 km. til din arbejdsplads - er du berettiget til kørselsfradrag. Men hvordan beregner man sit kørselsfradrag? Der er nemlig flere ting, du skal være opmærksom på:
\nFørst og fremmest er det vigtigt, at du beregner den rigtige kørselsafstand til dit arbejde - her er der tale om den reelle kørselsafstand. Det betyder, at du skal beregne den faktiske afstand mellem din egen adresse, som er registreret i folkeregistret, og din arbejdsplads registrerede adresse.
\nDet er altså ikke lovligt at indregne et par ekstra kilometer i afstanden, fordi du skal aflevere børnene i skolen. Det samme gælder, hvis du overnatter et andet sted og dermed skal køre en længere afstand til dit arbejde - disse ekstra kilometer må ikke medregnes.
\nDer er naturligvis flere veje til din arbejdsplads. Du behøver ikke angive afstanden i fugleflugt og heller ikke nødvendigvis efter den korteste rute. Den korteste rute er nemlig ikke altid den mest optimale rute at køre. Bruger du offentlig transport til arbejde, skal du stadig angive den afstand man ville have kørt i bil.
\nDet vil også sige, at der er tre punkter der skal med i din beregning til kørselsfradrag:
\nDu skal starte med at trække 24 km fra den afstand du kører, og dette skal du gøre lige meget hvor mange km du kører. Herefter har du det antal kilometer, som du er fradragsberettiget.
\nUdover at beregne afstanden mellem dit hjem og arbejde, er det ligeledes vigtigt at angive det rigtige antal dage, du har transporteret dig til og fra din arbejdsplads. Det er meget enkelt: Du kan naturligvis kun angive dage, hvor du rent faktisk har transporteret dig til og fra arbejde. Fridage, sygedage, feriedage samt dage, hvor du arbejder hjemme skal derfor ikke medregnes.
\n\nHar du ikke nogen fast arbejdsplads? Eller kører du ofte sammen med andre, når du skal på arbejde? Dette er ikke noget problem - det gør blot indberetningen af dit befordringsfradrag en smule mere avanceret.
\nSelvom det kan virke uoverskueligt at beregne dit kørselsfradrag, hvis du har flere arbejdspladser eller blot skal transportere dig til flere adresser i forbindelse med dit arbejde, er reglerne enkle: Du kan medregne antal kørte kilometer på dage, hvor du kører mellem flere adresser - så længe afstanden overstiger de 24 km.
\nKører du sammen med andre på arbejde har I alle ret til kørselsfradrag. Om du eller en kollega har udgifterne til selve transporten spiller ligeledes ingen rolle - I har alle ret til kørselsfradrag, så længe afstanden overstiger de 24 km.
\nDer er dog en enkelt ting at være opmærksom på, hvis man køre over Storebæltsbroen og/eller Øresundsbroen. Her kan man nemlig kun få befordringsfradrag for én person pr. bil.
\nEndelig er det vigtigt at forstå, at kørselsfradraget ikke er noget, du får betalt i rede penge. I stedet er det en værdi, som SKAT trækker fra i din skattebetaling. Altså du betaler mindre i skat.
\nKørselsfradraget har en cirka-værdi på 26 procent. Det regnestykke stiller SKAT selv op med denne meget simple udregning.
\nEr dit samlede kørselsfradrag på 1.000 kr., vil du kunne spare cirka 260 kr. om året i skat.
\nAt det er dit eget ansvar at indberette kørselsfradraget, har i særdeleshed vist sig i corona-tiden. Mange har fået hjemmearbejdspladser, og deraf også færre dage på den egentlige arbejdsplads.
\nDerfor er der også færre dage på ’arbejde’, selvom du faktisk arbejder. For du kan selvfølgelig ikke få befordringsfradrag for ikke at befordre dig nogen steder hen. Eller sagt med andre ord: Du kan ikke få ’kørepenge’ for at sidde på derhjemme.
\nSkattestyrelsen har af flere omgange sagt helt offentligt, at man holder særligt øje med kørselsfradraget ovenpå corona-situationen. Der sidder altså flere hos SKAT og kontrollerer, at det, du indberetter, nu faktisk også stemmer overens med sandheden.
\nOg det er dumt at lyve om kilometer, du ikke har kørt. Billigst slipper du, hvis SKAT ikke vil godtage din indberetning. Omvendt kan myndigheden også bede om at se dokumentation for, at du rent faktisk har kørt de kilometer, du oplyser.
\nHer kan dokumentation være i form af tankkvitteringer eller billetter til offentlig transport. I værste fald kan snyd med kørselsfradraget - eller fradrag i det hele taget - koste fængselsstraffe. Lad os nu forklare hvordan du indberetter dit kørselsfradrag.
\nKørselsgodtgørelse - også kaldet befordringsgodtgørelse er en skattefri befordring du kan modtage, hvis man med en erhvervsmæssig årsag bruger sin egen bil i arbejdstiden. Det kan for eksempel være, hvis du bruger din egen bil til kundemøder rundt i landet - og her er der mange penge at hente. Kørselsgodtgørelse er med at dække udgifter til brændstof, vægtafgift og forsikring mv. Det er derfor også vigtigt at understrege, at der er stor forskel på kørselsfradrag og kørselsgodtgørelse.
\nI disse tilfælde vil du være berettiget til befordringsgodtgørelse.
\nKørsel | \nAntal kilometer / år | \nSatser i 2024 | \n
---|---|---|
Egen bil eller motorcykel | \nOp til 20.000 km /år | \n3,79 kr. /km | \n
Egen bil eller motorcykel | \nOver 20.000 km /år | \n2,23 kr. /km | \n
Egen cykel eller knallert | \n\n | 0,61 kr /km. | \n
\n
Her betyder det, at du får henholdsvis 3,73 kr. og 2,19 kr. i kilometerpenge, hvis du bruger din egen bil til kørsel i et erhvervsmæssigt henseende. Tager du din cykel eller knallert i arbejdstiden, så kan du også her finde fordele ift. kørselsgodtgørelse. Her er den skattefrie kørselsgodtgørelse på 0,61 kr. per kilometer.
\nDer er dog nogle betingelser der skal være opfyldt, hvis du vil have din skattefrie kørselsgodtgørelse udbetalt:
\nDownload TjekBil appen ved at trykke her.
"},"id":"a581b468-58f7-45aa-a6eb-92ca4d843545","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"},{"body":{"value":"Hvad er et kørselsfradrag?
Et kørselsfradrag er et fradrag, som du kan få på din årsopgørelse.
Hvad er en kørselsgodtgørelse?
En kørselsgodtgørelse er en sats, som man kan få udbetalt af sin arbejdsgiver skattefrit med din løn.
Hvornår er man berettiget til kørselsgodtgørelse?
Som medarbejder er man berettiget til at få skattefri kørselsgodtgørelse af sin arbejdsgiver for 60 dages kørsel mellem sit hjem og arbejdsplads i en periode på 12 måneder.
"},"id":"5dd6c463-89e1-4c07-91ab-c2f802e0ca52","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"},{"id":"b52f8a0d-d0b6-4ae0-ac10-7c4e1b89c964","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.BreadcrumbBlock"},{"items":[{"question":{"value":"Hvad er et kørselsfradrag?"},"answer":{"value":"Et kørselsfradrag er et fradrag, som du kan få på din årsopgørelse.
"},"id":"e469c5c5-2831-4f32-8608-0d1993b503b9","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"},{"question":{"value":"Hvad er en kørselsgodtgørelse?"},"answer":{"value":"En kørselsgodtgørelse er en sats, som man kan få udbetalt af sin arbejdsgiver skattefrit med din løn.
"},"id":"05f43c8f-5350-49fc-9e1a-f0ff9ec95458","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"},{"question":{"value":"Hvornår er man berettiget til kørselsgodtgørelse?"},"answer":{"value":"Som medarbejder er man berettiget til at få skattefri kørselsgodtgørelse af sin arbejdsgiver for 60 dages kørsel mellem sit hjem og arbejdsplads i en periode på 12 måneder.
"},"id":"6cce067c-1691-4c24-bb20-ebe38ad1602f","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"}],"id":"cdfb992b-eeba-4bd1-805c-9b25b0441cbe","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionStackBlock"}],"enableComments":false,"closeCommentsAfterDays":0,"commentCount":0,"isCommentsOpen":false,"published":"2021-08-30T16:30:00","isPublished":true,"id":"5035f414-ae79-46b2-a8e7-ccf9d4d7c98d","typeId":"LandingPage","title":"Kørselsfradrag og kørselsgodtgørelse for 2025","permissions":[],"created":"2025-01-13T10:28:45.5959978","lastModified":"2025-01-13T10:28:45.5959877"}}