Reklamationsret ved køb & salg af brugte biler | TjekBil

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Garanti og reklamationsret ved køb og salg af brugte biler

Når man skal købe en bil, kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse. Derfor vælger mange at købe en brugt bil, men med brugte biler, er der naturligvis altid en risiko. Afhængig af hvor gammel bilen er, kan bilen være plaget af rust, maskindelene kan være slidte, og interiøret kan trænge til en udskiftning. Heldigvis kan du ved køb og salg af brugte biler, stadig være dækket af garanti og reklamationsret i visse tilfælde.

Hvilke fejl og mangler kan du reklamere over?

Når du reklamerer over fejl og mangler ved køb af en brugt bil, er det ikke lige så let, som ved nye biler. Eventuelle fejl og mangler skal altid ses i forhold til den købte bils alder, købsprisen, bilens stand og hvordan bilen er blevet markedsført. Du kan ikke efter købet reklamere over tydelige buler, smadrede ruder eller andre synlige mangler, som du kunne se ved købstidspunktet. Er der i salgsannoncen blevet tydeligt beskrevet og konkretiseret, hvilke fejl og mangler, den brugte bil har, kan du ej heller reklamere over disse efter købet. Bilen er nemlig blevet markedsført korrekt, og sælgeren har dermed loven på sin side. En bilforhandler kan aldrig fratage dig retten til at reklamere ved at skrive “købt som beset” i annoncen, men fejl, der skyldes almindeligt slid er ikke omfattet reklamationsretten.

Reklamation ved brugt bil købt hos en forhandler

Køber du en brugt bil hos en bilforhandler, er du dækket af købelovens regler om forbrugerkøb. Dette indebærer blandt andet, at du har to års reklamationsret fra den dag, du modtager bilen og er blevet omregistreret. Købeloven dækker for fejl og mangler, der var til stede, da du købte bilen, eller hvor årsagen til manglen var til stede ved købstidspunktet. Du er også dækket, hvis manglen først viser sig senere, men din reklamation vil altid afhænge af bilens alder og pris.

Det er dig som køber, der har bevisbyrden for, at manglen eller årsagen til manglen var til stede på købstidspunktet. Der findes dog en såkaldt “formodningsregel”, som omhandler, at fejl der viser sig inden for de første seks måneder efter købet, antages at være til stede ved købstidspunktet, medmindre sælger kan sandsynliggøre andet.  Hvis din reklamation er berettiget, har du krav på at få manglen afhjulpet eller få pengene refunderet.

Køber du en brugt bil hos en forhandler via internettet, har du ret til at fortryde købsaftalen i op til 14 dage efter leveringen jævnfør lovgivningen for e-handel.

Garantiregler ved køb af en brugt bil hos en forhandler

Ved køb af brugte biler, har du ikke krav på en garanti, men du kan få det efter aftale. I så fald skal garantien være anført i slutsedlen fra forhandleren. Garantien dækker alle fejl, som opstår efter købet inden for den aftale garantiperiode, og du er derfor bedre dækket end ved købeloven alene. Garantien kan i visse tilfælde være begrænset til kun at dække bestemte dele af køretøjet. Dette vil fremgå af din slutseddel. Garantien vil ikke erstatte din reklamationsret, men løbe samtidig med.

Hvis bilen er købt af en privat sælger

Hvis du handler med en privatperson, er du ikke dækket af købeloven, og det kan derfor være sværere at reklamere over fejl og mangler. Du er desuden heller ikke berettiget en garanti. Som privatsælger er det tilladt at sælge en brugt bil med forbehold, som for eksempel “købt som beset” og uden reklamationsret. Selvom sælger har haft bilen i mange år, kan du ikke kræve at få rettet eller godtgørelse for fejl, som sælger ikke havde kendskab ved salgstidspunktet.

Hvis du ikke kan blive enig med sælger om en løsning af eventuelle fejl og mangler, som du opdagede efter købet, må du henvende dig til domstolene, da Center for Klageløsning og Ankenævnet ikke kan hjælpe ved private handler. Det er derfor en god idé altid at tjekke bilen nøje for skjulte fejl og mangler, når du køber hos en privat.

Undgå at ryge i brugtbilsfælden

For at undgå alt besværet med reklamation og garanti, er det en god idé at undersøge bilen til bunds inden handlen gennemføres. Køber du en brugt bil hos en privat, er det en god idé at få bilen undersøgt grundigt hos et autoværksted eller anden virksomhed, der tilbyder brugtvognstjek. Du kan med fordel også tage en prøvetur i bilen, hvor du tester alle funktioner undervejs. Hav gerne en ven eller et familiemedlem med, så du ikke er alene om at vurdere bilen.

Husk altid at undersøge, om der er pant eller gæld i bilenBilbogen, så du ikke risikerer at købe en bil, der ikke er betalt ud. Til slut er det også vigtigt at tjekke alle bilens papirer grundigt – herunder den seneste synsrapport. Dette er blandt andet for at sikre, at sælgeren af bilen rent faktisk også ejer den eller har fuldmagt til at sælge den. Med disse små råd i mente, er du et skridt nærmere en sikker handel ved køb af en brugt bil.