Fornyelse af kørekort og hvordan du gør det | TjekBil

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Fornyelse af kørekort

Kørekort fornyelse er obligatorisk, hvis du vil færdes på de danske veje i et køretøj. Selvom du har bestået teori- og køreprøve, er det kun til låns. Og her taler vi ikke om forseelser, der kan udløse frakendelse af kørekortet, men om den udløbsdato, dit kørekort har.  Vi har herunder samlet de gældende kørekort regler for fornyelse af kørekort.

Kørekort regler ved fornyelse:

  • Hvis dit kørekort er udstedt før 19. januar 2013 er kørekortet gyldigt indtil du fylder 70 år. Herefter skal det fornyes. Efter fornyelsen er kørekortet gældende i 15 år.
  • Hvis dit kørekort er udstedt efter d. 19. januar 2013 er kørekortet kun gyldigt i 15 år. Herefter skal det fornyes.
  • Har du kørekort til lastbil, bus eller erhvervsmæssig personbefordring, er dette kun gyldigt i 5 år. Herefter skal det fornyes.

Ansøgning til fornyelse af kørekort

Når du skal forny kørekort, skal du henvende dig hos borgerservice i den kommune, du bor i. Her udfylder du en ansøgning om fornyelse. De vurderer om betingelserne for fornyelse af kørekort er opfyldt. Da ekspeditionstiden på et nyt kørekort kan være lang, og da det er ulovligt at køre uden gyldigt kørekort, er det vigtigt at du henvender dig i god tid før udløbsdatoen. Når du har udfyldt ansøgningen om fornyelse, udstedes et midlertidigt kørekort. Det midlertidige kørekort er gyldigt i perioden frem til, du modtager dit nye kørekort.

Hvis det er mere end 3 år siden, at dit seneste kørekort er udløbet, kan du ikke blot gå ned og få fornyet dit kørekort. Der skal nemlig aflægges to kontrollerende prøver, én teoretisk prøve og én praktisk prøve, før det er muligt at udstede et nyt kørekort.

Kørekort regler ved færden udenfor Norden

Skal du forny kørekort, og skal du rejse udenfor Norden, skal du også have dig et midlertidigt kørekort. Det er vigtigt, at du altid kan dokumentere, at du er berettiget fører af køretøjet, og dette kan du også med et midlertidigt kørekort. Du skal være opmærksom på, at et midlertidigt kørekort kun er gyldigt i en begrænset periode på 3 måneder. Det midlertidige kørekort udløber når du har modtaget dit nye kørekort. Du skal derfor altid sørge for, at du modtager dit nye kørekort inden afrejse, eller at din rejse ikke overskrider gyldighedsperioden. Overskrider rejsen gyldighedsperioden for dit midlertidige kørekort, er det ulovligt at sætte sig bag rattet. Du kan i en sådan situation enten få en anden berettiget billist til at køre, eller få nogle til at tilsende dig dit nye kørekort.

Dokumenter du skal medbringe ved fornyelse af kørekort:

Når du indleverer din ansøgning til kørekort fornyelse hos en af landets kommuner, skal du kunne dokumentere din identitet. Dette kan du med følgende dokumenter:

  • Dit tidligere udstedte kørekort af EU model eller dit pas
  • Hvis ikke du ejer dette, medbring da din originale dåbs-, navne- eller fødselsattest
  • Sundhedskort
  • Billedlegitimation
  • Foto til fornyelse af kørekort (pasfoto)
  • Lægeattest i visse tilfælde, se nærmere nedenfor

Krav til lægeattest ved fornyelse af kørekort

Som udgangspunkt skal du ikke vedlægge en lægeattest, når du søger om kørekort fornyelse. Har du dog tidligere fået en kortere gyldighed pga. dit helbred, tvivl om ædruelighed eller afhængighed af bevidsthedspåvirkende stoffer, skal du sørge for at få en ny lægeattest i forbindelse med kørekort fornyelse.

Er du fyldt 70 år og skal forny kørekort, er der en kortere gyldighed. Men der er som udgangspunkt ikke krav til lægeattest, hvis du ikke tidligere har skulle fremvise den ved fornyelse.

Hvornår er tiden inde til at lægge kørekortet på hylden?

Det er helt naturligt at der kommer en dag, hvor helbredet sætter en stopper for bilkørslen. Ofte kan man selv vurdere, om det er forsvarligt stadig at køre bil, men andre gange kan det være omgangskredsen, der bekymrer sig og vurderer at man bør stoppe. Dette er aldrig en ond hensigt, men et udtryk for bekymring og omsorg. Hvorvidt du skal forny kørekort kan være en svær og længere beslutning.

Årsager til at du skal stoppe med at køre bil kan for eksempel være, hvis du føler dig for usikker til at køre, hvis din læge fraråder det, hvis den motorsagkyndige eller politiet fraråder det når du søger om fornyelse af kørekort, hvis din omgangskreds fraråder dig det eller hvis du oplever at andre er utrygge ved at køre med dig.

Når du skal lægge kørekortet på hylden, kan det være godt at planlægge overgangen til et liv uden bil i forhold til det praktiske i hverdagen. Det kan blandt andet være relevant at overveje, om du bør flytte tættere på dine sociale relationer, offentlige transportmuligheder og indkøbsmuligheder.

Priser for kørekort fornyelse

Prisen afhænger af, hvilken kategori dit kørekort er i (knallert, MC, bil, lastbil, osv.) og hvorvidt gyldigheden på dit kørekort har være begrænset af helbredsmæssige årsager.

Prisen for den generelle kørekort fornyelse er 130 kr., hvorimod fornyelse af kørekort der er begrænset af helbredsmæssige årsager er 0 kr. Er du derimod fører af lastbil, bus med og uden påhængs-køretøj og er du ikke fyldt 75 år, koster det 170 kr. Prisen på kørekort fornyelse til erhvervsmæssig personbefordring er 280 kr.. Men hvis kørekortet til erhvervsmæssig personbefordring er begrænset af helbredsmæssige årsager, er prisen 120 kr.

 

Download Tjekbil appen ved at trykke her

Facebook
Twitter
LinkedIn