\n
I Danmark er der ikke fastsat specifikke regler for, hvornår din bil skal skrottes. Den skal dog godkendes gennem et bilsyn, før den lovligt må køre på de danske veje. Det er op til bilens ejer at vurdere, hvornår den ikke længere er egnet til kørsel. Hvis din bil er blevet totalskadet, vil det i de fleste tilfælde ikke være økonomisk forsvarligt at reparere den. I disse situationer vil skrotning ofte være den bedste løsning. Hovedreglen for totalskade er, at hvis omkostningerne til reparation overstiger 65% af bilens værdi, betragtes den som totalskadet.
\nDerudover bør du også tage højde for bilens alder og kilometertal, når du overvejer skrotning. Hvis bilens alder er fremskreden, kan det ofte blive en dyr affære at få den repareret. Som tommelfingerregel kører de fleste biler omkring 15 år eller cirka 250.000 km. Dog varierer holdbarheden afhængigt af biltype. For eksempel er det gennem mange års test bevist, at biler fra mærker som Volvo og Mercedes generelt har en længere levetid end mange andre mærker.
\n\nNår du har indleveret din bil til skrotning, får du udbetalt en skrotningspræmie, også kendt som skrotpræmien. Autoophuggere håndterer det praktiske, herunder at udstede skrotningsattesten på bilen. De fleste autoophuggere tilbyder i dag at afmelde din bil hos Motorregistret og at indsende selve skrotningsattesten. Det er dog vigtigt, at du sørger for at få en kopi af din bils skrotningsattest. Vær opmærksom på, at ophuggeren normalt tager et gebyr for at udføre arbejdet for dig. Dette gebyr er som regel på 250 kr., som fratrækkes din endelige skrotpris. Hvis du ønsker at spare penge, kan det være en god idé selv at stå for afmeldingen af bilen.
\nHvis din ophugger mod forventning ikke kan hjælpe dig med dette, kan du selv sende din bils skrotningsattest ind til SPA-systemet \"Miljøordning for biler\". Herefter afmeldes bilen hos Motorregistret. Skrotpræmien overføres derefter til den modtager, hvis navn står på attesten fra skrotningen af bilen.
\nNår du står over for den sidste udvej – skrotning af bilen – kan du med en hurtig Google-søgning finde din nærmeste autoophugger. Det er vigtigt at sikre, at autoophuggeren er miljøcertificeret, da du ellers ikke kan være sikker på, at autoophuggeren er en del af kollektivordningen for producentansvar. Hvis autoophuggeren er miljøgodkendt, vil der ikke blive opkrævet ekstra betaling for miljøbehandling. Dette er en vigtig overvejelse, da det kan forhindre, at din endelige skrotpræmie reduceres på grund af et ekstra gebyr for miljøbehandling.
\nNår du har besluttet at indlevere bilen til skrotning for at få udbetalt din skrotpræmie, skal du være opmærksom på, at det normalt tager op til tre hverdage, før du kan se pengene fra skrotningen på din konto.
"},"id":"1a9464d6-4f04-4716-8e16-6492f5d4f6d7","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"}],"id":"3ccefa9b-4f93-4a92-8faa-b0b865ef636b","type":"Piranha.Extend.Blocks.ColumnBlock"},{"items":[{"body":{"value":"Fordel 1: Overholdelse af loven
\nMange bilejere er ikke klar over det, men det er lovpligtigt at benytte en godkendt autoophugger, når du skal skrotte din bil. Hvis du undlader dette, bryder du loven og kan ikke få udbetalt skrotpræmie. Derfor er det TjekBil´s klare anbefaling, at man undersøger, hvor man kan finde en miljøgodkendt autoophugger.
\nFordel 2: Miljøbeskyttelse
\nVed at skrotte din bil hos en god autoophugger sikrer du, at miljøet ikke bliver skadet. Desværre sker 10-12 procent af bilskrotninger i Danmark hos ikke-godkendte autoophuggere, hvilket kan føre til forurening med skadelige stoffer som olie, bly og saltsyre. Ved korrekt skrotning kan du opnå en skrotpræmie på din bil, hvilket også giver dig en økonomisk fordel, samtidig med at du beskytter miljøet.
\nFordel 3: Sikkerhed mod svindel
\nEn betydelig andel, 8-10 procent, af de biler, der skrottes hos ikke-godkendte ophuggere, ender med at blive ulovligt videresolgt til steder som Østeuropa eller Afrika i stedet for at blive skrottet. Dette betyder, at du risikerer at blive snydt og miste din skrotpræmie for bil.
"},"id":"c82db888-66aa-4a2c-9098-7d9676cebca1","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"}],"id":"472637f0-27a2-4abb-8ece-a8f9e7351225","type":"Piranha.Extend.Blocks.ColumnBlock"},{"items":[{"body":{"value":"Producentansvaret for bilimportører indebærer, at bilejere kan aflevere deres skrotbiler gratis hos de autoophuggere, som bilimportørerne har indgået aftale med. Dette betyder, at som bilejer kan du uden omkostninger aflevere din skrotbil hos disse autoophuggere. Denne ret gælder for alle biler, uanset deres alder og tidspunktet for afmelding i Motorregisteret.
\nNogle firmaer tilbød ekstraordinære løsninger i forbindelse med skrotning af bil, hvilket blandt andet omfattede afhentning af bilen på din adresse samt muligheden for at modtage en ekstraordinært høj skrotpræmie.
\nFor ejere af dieselbiler var der særlige fordele, da regeringen fra den 1. februar 2019 fastsatte en højere skrotpris for gamle dieselbiler. Hvis din dieselbil var indregistreret før den 1. januar 2006, kunne du modtage en skrotpræmie på 5.000 kr.
\nI 2021 var der igen mulighed for at modtage en forhøjet skrotpræmie på 5.000 kr. for ældre dieselbiler. Dette tiltag var en del af regeringens initiativer for at fremme klima- og miljøvenlighed. For dieselbiler indregistreret efter den 1. januar 2006, fortsatte den almindelige skrotpræmie på 2.200 kr. at gælde.
\nHvis du ejede en dieselbil, var det relevant at være opmærksom på, hvor mange dieselbiler der stadig kunne kvalificere sig til den forhøjede skrotpræmie. Staten havde afsat en pulje på 100 millioner kr. til formålet. Når denne pulje blev opbrugt, var det ikke længere muligt at opnå den ekstra høje skrotpræmie for dieselbiler.
\n"},"id":"98033423-c2db-4f59-bc1d-80a4e91004bd","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"}],"id":"2c55a525-89a0-42a1-acdb-79059ba98123","type":"Piranha.Extend.Blocks.ColumnBlock"},{"items":[{"body":{"value":"
Skrotningsgodtgørelse, også kendt som skrotpræmie, er en ordning for personbiler med plads til ni personer og små varebiler under 3500 kg. Bilen skal have været ansvarsforsikret. Når du afleverer din udtjente bil til en miljøgodkendt og registreret autoophugger, har du ret til en skattefri skrotpræmie på 2200 kr. i 2024.
\nFølgende betingelser skal være opfyldt for at få udbetalt sin skrotpræmie:
\nHvis du er i tvivl eller spørgsmål så tag kontakt til nærmeste motorkontor.
"},"id":"0ee87e57-8180-4902-926b-117814cc8774","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"}],"id":"b22cf28b-fb5f-4938-8601-b2da65fdd0a7","type":"Piranha.Extend.Blocks.ColumnBlock"},{"items":[{"body":{"value":"Trin 1: Besøg Borger.dk eller Virk.dk
Hvis din bil er registreret under dit CPR-nummer, skal du besøge Borger.dk. Er den registreret under et CVR-nummer, skal du gå til Virk.dk. Søg efter \"Skrotpræmie\" og brug selvbetjeningsløsningen.
Trin 2: Find en autoophugger
Undersøg, hvilken autoophugger der bedst passer til dine behov.
Trin 3: Søg efter din bil
Klik på start og hav dit MitID eller MitID erhverv klar. Brug registreringsnummeret, altså din nummerplade, til at finde og vælge din bil. Vælg herefter en autoophugger fra listen. Hvis du har fravalgt MitID, finder du en alternativ løsning længere nede på siden.
Trin 4: Aflever bilen til autoophuggeren
Kontakt autoophuggeren og aftal, om du skal aflevere bilen, eller om de kommer og henter den.
Trin 5: Få afmeldt bilen
Aftal med autoophuggeren, om de vil afmelde bilen, eller om du selv skal gøre det. De fleste autoophuggere tilbyder dog at afmelde bilen hos Motorregisteret for dig.
Trin 6: Modtag din skrotningsattest
Hold øje med din Digital Post eller e-Boks. Når bilen er blevet skrottet, vil du modtage en skrotningsattest. Er du fritaget for Digital Post, får du besked gennem et almindeligt fysisk brev.
Trin 7: Udbetaling af skrotpræmie
Din skrotpræmie på 2.200 kr. vil blive udbetalt til din NemKonto inden for 14 dage efter, at bilen er skrottet, og du har modtaget skrotningsattesten. Attesten sendes til din digitale postkasse eller som et almindeligt brev.
Hvor meget kan man få i skrotpræmie?
Når du aflevere din bil til skrot hos en af landets miljøgodkendte og registrerede ophuggere, har du ret til at få en skattefri skrotningsgodtgørelse på 2.200 kr.
Hvor lang tid går der før man modtager sin skrotpræmie?
Når man har sat sin bil til skrot, og man skal modtage skrotpræmien kan der gå op til tre hverdage.
Kan man skrotte en bil, hvis man har pant i den?
Man skal som ejer af bilen henvende sig til panthaver, og adspørge om tilladelse til at skrotte bilen. Det er nemlig ikke ophuggerens pligt, at sikre der ikke er pant i bilen før han skrotter den.
"},"id":"220f3c7d-614b-44e9-bd78-21afd68f4fb0","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"},{"id":"e2acfb78-4bbd-4dae-9b81-1f50b1e06ce1","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.BreadcrumbBlock"},{"items":[{"question":{"value":"Hvor meget kan man få i skrotpræmie?"},"answer":{"value":"Når du aflevere din bil til skrot hos en af landets miljøgodkendte og registrerede ophuggere, har du ret til at få en skattefri skrotningsgodtgørelse på 2.200 kr.
"},"id":"bdccc693-bafe-43d5-9c6a-9d6c25406ce2","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"},{"question":{"value":"Hvor lang tid går der før man modtager sin skrotpræmie?"},"answer":{"value":"Når man har sat sin bil til skrot, og man skal modtage skrotpræmien kan der gå op til tre hverdage.
"},"id":"472754c6-d618-4e56-8ae2-d79e22085f5a","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"},{"question":{"value":"Kan man skrotte en bil, hvis man har pant i den?"},"answer":{"value":"Man skal som ejer af bilen henvende sig til panthaver, og adspørge om tilladelse til at skrotte bilen. Det er nemlig ikke ophuggerens pligt, at sikre der ikke er pant i bilen før han skrotter den.
"},"id":"b02baea1-6d24-4883-8522-883dfe7b0810","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"}],"id":"d3cd0691-8744-4b33-8e6a-8a924999ff1e","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionStackBlock"}],"enableComments":false,"closeCommentsAfterDays":0,"commentCount":0,"isCommentsOpen":false,"published":"2021-04-07T14:35:00","isPublished":true,"id":"3cb38088-ac48-4003-b074-9a4fe0960f66","typeId":"LandingPage","title":"Skrotpræmie 2024: Skrotning af bil","permissions":[],"created":"2024-08-01T10:08:00.0282194","lastModified":"2024-08-01T10:08:00.0282102"}}