Skrotpræmie: Værd at vide når din bil skal skrottes | TjekBil

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Skrotpræmie 2019: Skrotning af bil

Skrotpræmie – også kendt som skrotningspræmie, er det beløb, du kan få for din bil, når den er blevet så gammel, at skrotning af bilen er sidste udvej. Har du en almindelig bil med plads til maksimum ni personer (inkl. fører), så er du dækket af ordningen. Dette gælder samtidig, hvis du ejer en lille varebil, som vejer mindre end 3500 kg. Derudover skal du sikre dig, at bilen har været dækket af den lovpligtige ansvarsforsikring, før du kan få en skrotpræmie for den.

Når din bil skal til skrotning, skal du sørge for at aflevere den hos en ophugger, som både er registreret samt miljøgodkendt. Opfylder ophuggervirksomheden disse krav, kan du få en skrotpræmie på 2.200 kr. Denne sats gælder for både benzin- og dieselbiler, som er indregistreret hos Motorregistret efter d. 1. januar 2006. Er din bil derimod blevet afmeldt før d. 1. juli år 2000, kan der ikke udbetales nogen form for skrotpræmie på bilen.

Betingelser for skrotning af bil

Skrotning af bilen er kun muligt, hvis nedenstående betingelser er opfyldt. Du skal derfor være opmærksom på på disse, før du kan få udbetalt din skrotpræmie i 2019:

  • Bilen skal være afmeldt i Motorregistret, før den kan sendes til skrotning. Er den endnu ikke afmeldt, skal dette gøres først, for at du kan få en skrotpræmie for din bil.
  • Miljøstyrelsen skal have godkendt den ophuggervirksomhed, du indleverer bilen til. Det er denne virksomhed, som står for det praktiske ift. skrotning af bilen.
  • Efterfølgende er eksport af bilen ikke tilladt. Man må altså ikke transportere bilen til et andet land, for derefter at indregistrere den i et andet land en Danmark. Derudover må du ikke have fået nogen form for godtgørelse i forbindelse med registreringsafgiften på bilen. Når din bil først er blevet skrottet og du har modtaget din skrotpræmie, må du altså ikke eksportere bilen.

Hvis du er i tvivl eller spørgsmål så tag kontakt til nærmeste motorkontor.

Skrotning af bil: Sådan får du skrotpræmien udbetalt

Ved ankomst til autoophuggeren starter skrotning af bilen med, at der udstedes en skrotningsattest på bilen. Som udgangspunkt er det kun den person, som sidst har været registreret som ejer af bilen, der har retten til at få skrotningspræmien udbetalt. Det er samtidig denne person, som skal underskrive den attest, som du får, når du indleverer bilen til skrotning hos en ophugger.

Er du ikke allerede den sidst registrerede ejer af bilen, er det en mulighed at søge om en dispensation til skrotning af bilen, på vegne af den retmæssige ejer. Dog skal man være opmærksom på, at dispensationen efter d. 26. juli 2018 kun vil blive givet ved særlige tilfælde. Dette indebærer bl.a. dokumenteret sygdom hos ejer eller lignende, der kan danne grund for en dispensation til skrotning af bilen. Dette skyldes en stigning i snyd med skrotning af biler og dermed også skrotpræmien.

Hvis din bil allerede er afmeldt inden skrotning af bilen, skal du medbringe dokumentation for det, men det klart letteste er at lade autoophuggerne stå for afmeldelsen, som sker på få minutter, mens du venter. Husk altid at få kvitteringen for afmeldelsen fra ophuggeren.

Når formaliteterne er i orden, kan du nu modtage skrotningspræmien.

Skrotningspræmien udbetales – hvordan?

Når du har indleveret din bil til skrotning, får du udbetalt en skrotningspræmie – også kendt som skrotpræmien. Ophuggervirksomheden står for det praktiske – herunder at udstede skrotningsattesten på bilen. Langt de fleste ophuggervirksomheder tilbyder i dag at afmelde din bil hos Motorregistret samt at indsende selve skrotningsattesten. Her er det dog vigtigt, at du husker at få en kopi af din bils skrotningsattest. Vær også opmærksom på, at ophuggeren normalt tager sig betalt for at gøre arbejdet for dig. Gebyret lyder for det meste på 250 kr., som fratrækkes din endelige skrotpræmie. Vil du derfor spare nogle penge, er det en god idé, selv at stå for afmelding af bilen.

Kan din ophugger mod forventning ikke hjælpe dig med dette, kan du selv sende din bils skrotningsattest ind til SPA-systemet “Miljøordning for biler”. Herefter afmeldes bilen hos Motorregistret. Skrotpræmien overføres herefter til den modtager, hvis navn som står på attesten fra skrotning af bilen.

Skrotning af bilen? Her kan du få din skrotpræmie udbetalt

Når du er kommet til den sidste udvej – skrotning af bilen – kan du med en hurtig Google-søgning finde din nærmeste autoophugger. Du skal dog være opmærksom på, at autoophuggeren skal være certificeret. Ellers kan du ikke være sikker på, at din autoophugger er en del af kollektivordningen for producentansvar. Er autoophuggeren miljøgodkendt, vil der ikke blive opkrævet ekstra betaling for miljøbehandling. Dette er derfor en rigtig god idé at have i baghovedet, når du har valgt skrotning af bilen. På den måde undgår du nemlig også, at din endelige skrotpræmie bliver mindre pga. det ekstra gebyr for miljøbehandling.

Når du har valgt at indlevere bilen til skrotning for at få udbetalt din skrotpræmie, skal du være opmærksom på, at der normalt går op til tre hverdage, før du kan se pengene fra skrotning af bilen på din konto.

Skrotning af bilen er dit ansvar

Når din bil ikke længere er egnet til kørsel på de danske veje, er det dit ansvar, at den bliver skrottet på en forsvarlig måde. Faktisk er det din pligt som bilejer i Danmark.

Husk at medbringe din bils registreringsattest til skrotning af bilen. Den skal nemlig afleveres til den ophugger, du vælger at indlevere bilen til. Har du allerede afleveret nummerpladerne på bilen, så er det et krav at du medbringer registreringsattesten eller en kvittering, der beviser, at du allerede har afleveret bilens nummerplader.

I Danmark er der ikke fastsat regler for, hvornår din bil skal skrottes. Den skal naturligvis godkendes gennem et bilsyn, før den lovligt må køre på de danske veje. Når det er sagt, så er det op til bilens ejer at vurdere, hvornår den ikke længere er egnet til at køre på vejene. Hvis din bil er blevet totalskadet, vil det i langt de fleste tilfælde ikke kunne svare sig at reparere den. I disse situationer vil en skrotning af bilen være den bedste løsning. Hovedreglen for en totalskade er, at hvis det kommer til at koste mere end 65% af bilens værdi, at få den repareret – så er den totalskadet.

Derudover er der også bilens alder samt kilometertal at tage højde for, når du skal tage beslutningen ift. skrotning af bilen. Hvis bilens alder er fremskreden, vil det i mange tilfælde blive en dyr omgang at få den repareret. Langt de fleste biler kører i dag omkring 15 år eller ca. 250.000 km. som tommelfingerregel. Der er dog forskel på, hvilken biltype man har. Som eksempel er det efter mange års test bevist, at en Volvo eller Mercedes i gennemsnit holder i flere år end andre mærker.

Ekstra høj skrotpræmie 2019?

Nogle firmaer tilbyder ekstraordinære løsninger i forbindelse med skrotning af bil. Dette indebærer bl.a. afhentning af bilen på din adresse samt muligheden for at få en ekstraordinært høj skrotpræmie.

Ejer du en dieselbil er du bedre stillet, når du skal skrotte din bil. Det er nemlig bestemt af regeringen fra d. 1. februar 2019, at gamle dieselbiler har en højere skrotræmie. Her får du nemlig 5.000 kr. i skrotpræmie, hvis din dieselbil er indregistreret før d. 1. januar 2006. Denne regel gælder dog senest frem t.o.m. år 2020. Reglen om den forhøjede skrotpræmie på dieselbiler er et led i regeringens udspil i forhold til klima- og miljøvenlighed. For dieselbiler indregistreret efter d. 1. januar 2006, går den stadig under den gamle skrotpræmie på 2.200 kr.

Ejer du en dieselbil, er du sandsynligvis interesseret i at vide, det resterende antal af dieselbiler, der får en forhøjet skrotpræmie. Der er af staten indlagt en pulje på 100.000.000 kr. Når denne pulje er opbrugt, er det ikke længere muligt at få en ekstra høj skrotpræmie på dieselbiler. Ordningen gælder til og med år 2020. Puljen blev i 2019 brugt op d. 30. juni, hvorfor det først er muligt at få en forhøjet skrotpræmie på dieselbiler pr. 1. januar 2020.

Download Tjekbil appen ved at trykke her

Facebook
Twitter
LinkedIn