Spritkørsel og promillegrænse [STRAF & REGLER] | Tjekbil

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Spirituskørsel og promillegrænse

Spirituskørsel også kaldet “Promillekørsel” er forbudt, men i Danmark må du faktisk godt køre med alkohol i blodet – bare ikke for meget. Her har vi samlet den mest nødvendige viden om spirituskørsel og promillegrænsen – så læs med!

Hvad må du, og hvad må du ikke, når det kommer til indtagelse af alkohol kombineret med bilkørsel? Egentlig er det meget simpelt. Bliver du stoppet af politiet, og viser deres alkometer, at du som chauffør har for meget alkohol i blodet, får du som minimum en bøde og frakendt kørekortet betinget.

Men spritkørsel er i lovens forstand mere nuanceret end det. Så hæng på – nu gennemgår vi reglerne på området.

Først og fremmest må du gerne køre med en alkoholpromille på op til 0,5 uden problemer. Politiet kan i hvert fald ikke sigte dig for spirituskørsel. Det gælder både på for bilister og motorcyklister.

Snupper du derimod cyklen eller noget så moderne som et el-løbehjul i en brandert, kan politiet ikke sigte dig for spirituskørsel. Men de kan vælge at give dig en bøde på 1.500 kroner, hvis det vurderes, at din kørsel er uforsvarlig på grund af netop alkohol.

Promillegrænse: Hvor meget må jeg drikke?

Promille betyder denne sammenhæng, hvor meget alkohol den enkelte har i blodet. Hvor stor eller lille promillen er, afhænger af blandt andet køn, vægt og hvor hurtigt leveren kan omsætte alkoholen. Altså ens forbrændingsevne.

Mere konkret er en promillegrænse, en lovmæssig grænse for hvor høj  en alkoholkoncentration du må have når du køre bil, motorcykel eller på anden vis “køre” i trafikken. For at test om du er inden for den såkaldte promillegrænse, så testes din promille ved en blodprøve. En promille er i denne forstand defineret som, hvor mange gram alkohol man har i kroppen per kg. blod.

Hovedreglen er, at alkohol forbrændes med cirka 0,15 promille i timen. Hvor meget, du kan drikke uden at blive knaldet for spirituskørsel, varierer altså fra person til person og mellem kønnene.

Men du kan faktisk selv regne ud, hvor meget du må drikke og fortsat køre bil.

Promille-formel for mænd:

Antal genstande x 12: (kropsvægt i kg x 0,68) = promille

Promille-formel for kvinder:

Antal genstande x 12: (kropsvægt i kg x 0,55) = promille

Det betyder altså, at en mand på 72 kilo må sætte to genstande til livs og stadig køre bil. Hans promille er dog 0,5. Så den er lige på grænsen.

Hos Rådet for Sikker Trafik advarer man da også mod den regnemetode, da mange andre faktorer spiller ind. Derfor er deres anbefaling, at bilister holder sig til én genstand, hvis de i løbet af eksempelvis en festlig aften skal bag rattet.

Hvad er én genstand?

Det er eksempelvis en almindelig øl på 33 cl og et glas rødvin på 12 cl. Mens en guldøl på 33 cl er 1 1/4 genstand.

Men må du så sætte dig bag rattet, hvis du først sover branderten ud? Måske – men det er langt fra sikkert, at alkoholen er så langt ude af dit system, at din promille efter en heftig aften igen er krøbet under de lovlige 0,5. Det hele handler om tid. Desuden tager det 45 minutter, fra du begynder at drikke, til leveren overhovedet går i gang med forbrændingen af alkoholen.

Hvor hårdt slår promillerne så?

Ja, udover en massiv hovedpine og måske det, der er værre rent kropsligt, gør det ret ondt at blive knaldet for spirituskørsel i Danmark. I hvert fald økonomisk.

Viser først politiets alkometer og dernæst en læges blodprøve en for høj promille, ser bødetaksterne ud som herunder, hvis det er første gang, man bliver stoppet.

Spirituskørsel straf

Spirituskørsel: Alkoholpromille fra 0,5 til 1,2

Hvis det er først gang du bliver stoppet i forbindelse med spirituskørsel, så få du en bøde som svarer til månedslønnen netto ganget med promillen og betinget frakendelse af kørekortet.

Hvis du derimod gentagne gange er blevet stoppe med for meget alkohol i blodet, kan straffen se ud på flere forskellige måder. Her tager vi udgangspunkt i det værst tænkelige – nemlig fire gange eller mere. Her får du en bøde, en ubetinget frakendelse af kørekortet og fængsel i mindst 30 dage.

Spirituskørsel: Alkoholpromille på over 1,2

Hvis du bliver taget med en promille på over 1,2 så bliver frakendes kørekortet ubetinget i tre år, og bøden er i størrelsesordenen én netto månedsløn og 20 dages betinget fængsel.

Lige som med en promillegrænse på 0,5-1,2 er der også nogle større konsekevenser, hvis politiet stopper dig gentagende gange med en for høj alkoholpromille. Det værst tænkelige scenarie er en bøde af varierende størrelse, en ubetinget frakendelse af kørekortet i 10 år og en fængselstraf på 50 dage – også ubetinget. Derudover skal man gennemføre et alkohol, narko og-trafikkursus, som man af egen lomme skal betale. Det varer i 12 timer af fire, tre-timers lektioner og koster den dømte spritbilist yderligere 3.200 kroner.

Bliver du desuden taget to gange med promiller på mere end 1,2 inden for tre år, så konfiskerer politiet din bil. Og du har ingen mulighed for at få den igen.

Spirituskørsel – hvordan er reglerne i andre lande?

Tro det eller ej, den danske promillegrænse på 0,5 er faktisk ret høj sammenlignet med andre lande. Alkohol og kørsel er der nemlig nul-tolerance overfor i mange lande.

Tjekkiet er et eksempel på et sådan land. Omvendt må du på Malta faktisk gerne sætte dig bag rattet alkoholpåvirket. Så længe du holder promillen under 0,8. Reglerne er dog meget forskellige fra land til land, så hvis du skal på ferie og gerne vil kende de enkelte landes love og regler i forhold til spirituskørsel, kan du holde dig opdateret vedhjælp af tabellen nedenfor:

LandPromillegrænse
Belgien0,5
Danmark0,5
Finland0,5
Frankrig0,5
Holland0,5
Irland0,5
Island0,5
Italien0,5
Kroatien0,5
Luxembourg0,5
Norge0,2
Polen0,2
Portugal0,5
Storbritannien0,8
Skotland0,5
Schweiz0,5
Slovenien0,5
Spanien0,5
Sverige0,2
Tjekkiet0,0
Tyskland0,5
Østrig0,5
Grækenland0,5

I Danmark var antallet af ulykker, som skyldtes spirituskørsel, i en lang årrække positivt nedadgående. Men en kedelig periode mellem 2016 og 2018 ødelagde den tendens. I stedet er antallet af dødsulykker og ulykker med alvorligt tilskadekommende nu blot stagneret i udviklingen ifølge opgørelser fra Vejdirektoratet.

Mellem 2013 og 2017 blev 140 mennesker dræbt i den danske trafik som endnu en kedelig og direkte følge af spirituskørsel. Det selvom antallet af trafikdræbte faktisk faldt med 17 procent i samme periode.

De fleste spritbilister – hele ni ud af ti – er i øvrigt mænd. Samlet set blev cirka 6.000 danskere sigtet for spirituskørsel i 2018.

Nu ved du lidt om spritbilismens definition, historik og konsekvenser både herhjemme og i udlandet.