Nummerpladedimensioner - Tjekbil.dk

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Nummerpladedimensioner

Nummerpladerne er et krav for de fleste køretøjer langt de fleste steder i verden. Men selvom det forventes at alle bilister og kørende har dem, så adskiller de sig meget fra hinanden fra sted til sted. Læs med her for at lære om nummerpladedimensioner forskellige steder i verden.

Nummerpladedimensioner for biler 

Af køretøjer med krav om registrering og dertilhørende nummerplader, er bilen det langt mest almindelige at spotte på vejene. I Danmark har dimensionerne, såvel som mange andre detaljer omkring nummerpladerne, været under konstant udvikling og justering siden de første gang blev et krav tilbage i starten af 1900-tallet. Dog blev det for nogle år tilbage vedtaget, at biler i Danmark i rektangulær form skulle kunne passe ind under en bestemt grænse. Derfor har det siden år 2008, da den seneste revidering af nummerpladerne fandt sted, været almindeligt at danske nummerplader ikke må overstige forholdet 12 x 50,2 cm. Dette gælder de langt mest almindelige og rektangulære nummerplader.  

Nummerpladedimensioner for mindre køretøjer

Nummerpladerne varierer også alt efter hvilken type køretøj, du har. Selvom biler er det mest almindelige køretøj, så er der stadig mange, der kører rundt i andre transportmidler. Derfor er det også vigtigt at vide, hvad reglerne for de mindre køretøjer er. Hvis det drejer sig om motorcykler, forventes dimensionerne ikke at overskride forholdet 16,5 x 24 cm. Drejer det sig i stedet om knallerter, skal dimensionerne tilpasses forholdet 12,5 x 14,5 cm. Også traktorer har pligt til at bære nummerplader. For dem gælder det, at de ikke må overskride dimensionerne 16,5 x 24 cm. 

Nummerpladedimensioner for påhæng

Hvis der skal sættes ekstra last på et køretøj, kan man få brug for hjælp fra de ekstra påhæng. Men også for disse gælder særlige regler, når det kommer til nummerpladernes dimensioner. For påhængsvogne er størrelsesforholdet 12 x 50,4 cm. For blokvogne er det almindeligt at se dimensioner, der ikke overskrider forholdet 20,7 x 50,4 cm. 

Nummerpladedimensioner for ikke-registrerede køretøjer

Hvis du skal på en køretur i et ikke-registreret køretøj, er det vigtigt stadigvæk at kunne signalere, at køretøjet er i orden. Dette er et krav i trafikken for din egen, men også dine medtrafikanters skyld. Derfor bliver du nødt til at anskaffe dig prøvermærker til køretøjet, selvom du eventuelt kun skal benytte det indenfor en kort tidsperiode.

Hvis det drejer sig om en bil, er dimensionerne sat til ikke at overskride forholdet 10,5 x 29,7 cm. Drejer det sig i stedet om en motorcykel, så er forholdet tilpasset dimensionerne 14,9 x 21 cm. 

Dimensioner i resten af verden 

Overordnet er de fleste nummerplader i Europa aflange og med alle tegn samlet på én linje. Passende hertil er det derfor typisk, at den maksimale dimension for europæiske nummerplader går under forholdet 52 x 12 cm. Kigger på ud over Europas grænser, bliver det dog hurtigt tydeligt, at dimensionerne kan afvige meget fra sted til sted.

Som det gælder for mange ting omkring nummerpladerne i verden, kan de komme i alle slags farver, skrifttyper og ikke mindst dimensioner.

I USA er det typisk at se dimensionsforhold på 29,05 x 13,8 cm, som jo er langt mindre end de danske nummerpladers dimensioner. Samme dimensioner gør sig i øvrigt gældende i Mexico og Canada. Også i Australien kører de med mindre nummerpladedimensioner. Her er det almideligt at se forholdet 37,2 cm x 10-13,4 cm på nummerpladerne. Sådan varierer de fra land til land, men bruges dog også mest som et signal til medtrafikanter om, at bilen er registreret efter det pågældende lands regler og dermed lever op til alle regler.

Facebook
Twitter
LinkedIn