Nummerpladestørrelser - Tjekbil.dk

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Nummerpladestørrelser

Størrelsen på nummerpladerne er noget, der ændrer sig i forskellige lande, og nedenfor kortlægges, hvor store de forskellige køretøjers nummerplader egentlig er.

Størrelsen på danske nummerplader

Når man ser udenlandske biler enten hjemme i Danmark, eller når man er på ferie i udlandet, har man måske lagt mærke til, at kombinationen af bogstaver og tal ikke er den samme, som den vi har i Danmark. Til gengæld kan man nok nikke genkendende til, at de fleste biler man møder, når man kører rundt i Europa, har nogenlunde samme størrelse som de danske. I Europa – og rundt omkring i verden generelt – er det klart hovedparten af alle nummerplader, der er rektangulære. I Danmark er de fleste af nummerpladerne ligeledes aflange, og de er 50,4 centimeter brede og 12 centimeter høje, hvilket begge dele er utrolig tæt på standardmålet for hovedparten af Europas nummerplader. Derudover er der særlige mål for bestemte andre køretøjers nummerplader. Nogle få biler kører rundt med mere kvadratiske nummerplader, og frem til 2012 var de 30,9 centimeter brede og 21 centimeter høje. I 2012 blev de gjort mindre og er nu 24 centimeter brede og 16,5 centimeter høje, hvilket er den samme størrelse, som traktorer og motorcykler også kører rundt med. Til sidst er der også knallerter, som har de mindste nummerplader i Danmark. De har en bredde på 14,5 centimeter og 12,5 centimeter i højden.

Nummerpladestørrelser i andre lande

Som sagt er størrelsen på danske nummerplader stort set lige med flertallet af andre europæiske landes nummerplader. Størstedelen af europæiske nummerplader er nemlig 52 centimeter brede og 11 centimeter høje – de danske nummerplader afviger kun med et par centimeter. Der er også nogle få lande i Europa som blandt andet Italien, Frankrig og Schweiz, der har forskellige størrelser på nummerpladen foran og bagpå bilen. Fælles for dem er, at nummerpladen bag på bilen er den største af de to. Nummerpladerne i Italien er 11 centimeter høje både foran og bagpå, men pladen bag på bilen har den velkendte bredde på 52 centimeter, hvor nummerpladen foran kun er 36 centimeter bred. I Schweiz er nummerpladerne foran bilen endnu mindre end i Italien. Her er nummerpladerne foran kun 30 centimeter brede og otte centimeter høje. 

Knallert- og motorcykelnummerplader varierer mere

Som sagt minder personbilsnummerpladerne generelt meget om hinanden i Europa. Knallert- og motorcykelnummerplader derimod varierer mere i størrelsen. De fleste motorcykelnummerplader er mellem 20 og 30 centimeter brede, og de fleste af dem er mellem 13 og 20 centimeter høje. Generelt er nummerpladerne på motorcyklerne mere kvadratiske end rektangulære, og det samme er gældende for knallertnummerplader – de er bare lidt mindre end dem på motorcyklerne. De fleste af dem er mellem 10 og 15 centimeter brede, og det samme gælder for højden. Noget lidt særligt ved nogle af de europæiske landes knallertnummerplader er, at de er større i højden end i bredden. I hele verden er næsten alle nummerplader mere brede, end de er høje, men her adskiller en håndfuld af de europæiske lande sig altså. I Italien og Østrig adskiller deres knallertnummerplader sig også en del, da de henholdsvis er seks- og femkantede. Desuden findes den mindste knallertnummerplade i Europa i Tjekkiet, hvor nummerpladen kun er otte centimeter bred og 11 centimeter høj. 

Facebook
Twitter
LinkedIn