Autostol regler [Få svar på ALLE spørgsmålene] | Tjekbil.dk

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Autostol regler: Den store guide

Du kan lige så godt se det i øjnene. Når der kommer småfolk til, ændrer dine prioriteter sig. Også når det kommer til biler – men hvordan er det nu lige med autostol og fastspænding af de små størrelser?

Autostol regler og lovkrav

Ikke bare er det et lovkrav, men en god barnestol/autostol kan faktisk redde liv. Så den gode undskyldning for at springe et barnesæde over findes simpelthen ikke. Men lad os lige få lovgivningen på plads.

Færdselsloven siger nemlig, at et barn under 135 centimeter i højden skal sidde fastspændt i en anordning, der passer til barnets højde og vægt. Samtidig må du kun montere barnesæder på pladser i bilen, hvor der i forvejen er seler. Altså i en fempersoners bil med dig selv bag rattet må du maksimalt have fire børn fastspændt i barnesæder eksempelvis. Altså hvis der er seler på alle fire pladser med autostole.

Selepude, når børnene bliver ældre

De fleste børn vil være vokset ud af en autostol, når de er omkring tre-fire år gamle og vejer mellem 9 og 18 kilo. Til den tid skal du som forældre have skaffet en såkaldt selepude med eller uden ryglæn. Det første er dog langt det sikreste. Børn sidder typisk fastspændt i selepuder, når de er mellem fire og ti år gamle og vejer mellem 15 til 36 kilo. Selepuden hæver barnets position i bilen, så det sidder rigtigt i forhold til selemonteringen. Det vil sige ved at benytte en såkaldt selepude, kommer den nederste den af selen til at ligge på barnets hofte ben i stedet for hen over maven. Problemet er dog – ved at benytte en selepude uden rygstykke – at der er risiko for, at den øverste del af selen kommer til at ligge på halsen frem for kravebenet, når barnet benytter en selepude.

Når vi snakker de helt små børn, så sidder de altid bedst i autostole med ryggen til kørselsretningen. Skulle der ske noget, er børn med ryggen til nemlig langt mindre udsatte for skader på hals og nakke. Anbefalingen er faktisk, at dit barn sidder med ryggen til kørselsretningen, til det er mindst 15 måneder gammel. Og gerne endnu længere tid, hvis det er muligt.

Airbags og autostole

Men du skal huske altid at slå passager-airbaggen fra, hvis dit barn sidder på det forreste passagersæde. Ja, det er faktisk både farligt og forbudt ikke at slå airbaggen fra, hvis barnet sidder foran. Sideairbags skal du dog ikke være nervøs for. Godkendte autostole er godt udbygget på siderne ved barnets hoved. Og er barnet i øvrigt spændt korrekt fast i stolen, sker der ikke noget.

Du behøver ikke være nervøs for de helt små størrelser. Nyfødte og børn op til 13 måneder kan sagtens sidde i en såkaldt babystol – en speciel autostol til de mindste – uden at ryggen tager skade. Er barnet faldet i søvn, er det dog en god idé at rykke den lille lidt rundt fra tid til anden under køreturen, sådan at barnet ikke sidder i den samme stilling hele tiden.

Hvem har ansvaret i forbindelse med barnestol?

Det er altid føreren af bilen, der har ansvaret for, at børn under 15 år er korrekt fastspændt. Det gælder både for barnestol/autostole, selepuder og børn, der kan nøjes med den almindelige sele. Det koster faktisk hele 2.000 kroner og et klip i kørekortet, hvis politiet stopper dig og konstaterer, at rollingerne – uanset om det er dine eller ej – ikke er spændt ordentlig fast. Sørg derfor altid, at have børnene korrekt fastspændt – hvad enten det er i en barnestol eller blot med almindelig sele. Ellers skal du have en advarselslampe der lyser i baghovedet.

Hvad er Isofix-beslag?

Isofix-beslag er i moderne biler det, som en autostol klikkes fast i. Beslaget er forbundet til bilens karosseri, og faktisk er Isofix en international anerkendt sikkerhedsstandard for autostole. Det betyder blandt andet også, at du trygt kan bruge en stol med Isofix-beslag i biler indregistreret i andre europæiske lande. Standarden gælder også i USA og Canada, hvor den dog kan hedde noget andet. Blandt andet LATCH i USA og LUAS/Canfix i Canada.

Med Isofix-beslag mindskes risikoen for forkert montering desuden også mærkbart. Op mod 70 procent af autostole uden Isofix monteres nemlig forkert, mens det kun er fire procent af Isofix-stole, hvor monteringen ender galt, viser de seneste undersøgelser.

Har I flere biler i hustanden, er det i øvrigt en rigtig god idé at se efter, om de begge har Isofix-beslag. De fleste Isofix-stole er desuden udstyret med en let genkendelig rød udløserknap. På den måde er det nemt at få stolen ud af bilen igen efter endt køretur.

Fordelene ved Isofix-beslag

For kort at opsumere fordelene ved autostol med Isofix-beslag, kan vi altså nævne at: Det både er hurtigt og nemt at indsætte samt tage autostolen ud af bilen. Isofix sikre en solid og robust forbindelse mellem barnestolen og selve bilen og i forbindelse med dette, så kan man næsten ikke undgå at se, når autostolen sidder forkert.

Hold øje med godkendelserne vedrørende autostol

Selvom det kan virke fristende at spare et par kroner her og der, ved at købe en billig Kina-autostol, så kan du nemt komme til at købe katten i sækken. Børn skal nemlig sidde i autostole, der er enten ECE-44-03, ECE-44-04 eller i-Size (R129)-godkendt.

I-Size stammer fra 2013 og er den nyeste standard indenfor autostole og opgøres i modsætning til ECE-standarden ikke i kilo, men barnets højde. Det er nemlig i denne sammenhæng en langt mere sikker målestok. På den måde kan der også tages højde for de mindste størrelser på en mere hensigtsmæssig måde.

En i-Size-stol er desuden udviklet til, at barnet er monteret med ryggen til kørselsretningen. Lige så længe barnet har behov for overhovedet at bruge en autostol. Den bagudvendte montering er, som vi lærte tidligere, det absolut sikreste med børn i bilen.

Skal du som nybagte forældre – eller småbørnsforældre i det hele taget – derfor kigge på nyere bil, er det en god idé at se efter, om bilens Isofix-beslag lever op til i-Size.

Det er dog vigtigt at huske på, at andre autostole også kan være fuldt ud lovlige uden i-Size-mærkningen. Du skal blot se efter ’E-mærket’ eller ECE-44-03/ECE-44-04-mærket. Så kører du både lovligt og forsvarligt med dit barn i bilen.