Advarselslamper [Få overblikket over deres betydning] | Tjekbil

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Advarselslamper – hvad betyder de?

Hvad betyder det egentlig, når din ABS lampe lyser, eller når en gul motorlampe lyser i instrumentbrættet? Det kan være svært at holde styr på, hvad de mange advarselslamper og dit  instrumentbræts symboler betyder. Herunder har vi samlet en oversigt og en forklaring på de mest almindelige advarselslamper, så du kan blive klogere på, hvordan du skal forholde dig, når eksempelvis motorlampen lyser. 

Rød, gul eller grøn advarselslampe 

Advarselslamper i bilen kan have tre forskellige farver: rød, gul og grøn. Det er forskelligt, hvordan man som bilist bør handle, når man opdager, at en lampe lyser i instrumentbrættet, da lampens farve nemlig bestemmer vigtigheden af fejlen.

En grøn advarselslampe betyder, at der ikke er fare på færde. De grønne lamper i bilens instrumentbræt signalerer blot en information, som det ikke kræves, at du reagerer på. Det kan eksempelvis være, at du i en bil med automatgear skal huske at træde bremsen ned og sætte gearvælgeren i ”P”, før du tager nøglen ud af tændingslåsen.

En gul advarselslampe betyder, at der en mindre alvorlig fejl – men stadig en fejl. Det kan eksempelvis være, at en gul motorlampe lyser. Du kan godt køre videre, men hvis ikke du reagerer på dette kan det føre til flere og større fejl. Når du opdager en gul lampe i instrumentbrættet, indikerer det derfor, at en handling er påkrævet. Du bør i denne situation enten undersøge fejlen i bilens instruktionsbog eller kontakte dit værksted, så du kan få styr på netop hvorfor en gul motorlampe lyser eksempelvis.

En rød advarselslampe betyder, at der er en alvorlig fejl. Hvis du opdager en rød lampe i dit instrumentbræt, bør du stoppe bilen og under ingen omstændigheder køre videre før fejlen er løst og lampen er slukket. Det kan nemlig skade bilen, hvis du fortsætter kørslen. Du bør i denne situation enten kontakte dit værksted eller tilkalde assistance i form af autohjælp.

Bilens advarselslamper og instrumentbræt symboler

Du kan altså støde på en advarselslampe med både et rødt, gult eller grønt symbol, men hvad betyder de mange advarselslamper i bilens instrumentbræt egentlig – både når motorlampen lyser og når din ABS lampe lyser? Herunder har vi samlet en forklaring på, hvad dit instrumentbræts symboler og de forskellige typer advarselslamper betyder.

Lampen med sikkerhedsselen lyser i bilens instrumentbræt, hvis en eller flere passagerer ikke har spændt sikkerhedsselen. Lampen slukker igen, så snart alle passagerer er fastspændt.

Din airbag lampe lyser, hvis der er en fejl i airbagsystemet. Lampen kan dog også i nogle tilfælde lyse, hvis du har monteret et barnesæde på forsædet. Det anbefales, at du efterfølgende kontakter dit værksted for at sikre dig, at airbagsystemet fungerer, hvis uheldet er ude.

Håndbremselampen lyser med et P i bilens instrumentbræt, hvis du har glemt at slippe håndbremsen. Det vil ofte medføre en brændt lugt. Det lysende symbol kan dog også betyde, at din håndbremse ikke længere virker.

Opdager du, at en advarselslampe med et udråbstegn lyser, har bilens sensorer registreret, at der er noget galt med bremserne. Det kan enten betyde lav bremsevæske, men det kan også betyde, at bremserne er nedslidte.

ESP lampen lyser, når bilens elektroniske stabiliseringsprogram er aktivt. Det sker typisk på våde og glatte veje. Dukker lampen op skal du derfor undgå alt for hårde opbremsninger og i stedet sænke farten.

Din ABS lampe lyser, når der er en fejl med bilens anti-block-system. Det kan dog også skyldes, at der er en fejl med ESP funktionen. Når din ABS lampe lyser, virker bremserne oftest stadig, men du bør køre til dit værksted og få det undersøgt.

En advarselslampe med et olie symbol lyser, når bilen mangler olie. I værste fald kan det koste dig en motor, hvis bilen løber tør for olie. Så hold ind til siden, lad bilen hvile i 10 til 15 minutter, så olien ikke er driftsvarm, og fyld efter med olie.

Lampen med et udråbstegn i en hestesko indikerer, at der er forkert dæktryk. Det kan dog også være tegn på, at du er punkteret. Du bør derfor kontrollere dæktrykket og få det reguleret, da det ellers kan føre til et skævt slid på dækket.

Opdager du, at kølervæskesymbolet lyser, så mangler bilen enten kølemiddel eller også er motorens temperatur for høj. Du bør derfor tjekke standen på kølervæsken i kølervæskebeholderen i motorrummet.

Din batteri lampe lyser, når batteriet er løbet tør. Det kan skyldes problemer med strømforsyningen eller, at generatoren ikke virker. Hvis du ignorerer lampen, kan det ende med, at du ikke kan starte bilen.

Motorlampen lyser, når der er en fejl med motoren. Fejlene kan være forskellige, men når denne advarselslampe lyser, er det vigtigt, at du kører på værksted med det samme eller tilkalder autohjælp.

Andre advarselslamper i bilen 

Foruden ovennævnte advarselslamper og symboler, er der også andre lamper, der kan lyse i bilens instrumentbræt. Det kan eksempelvis være, når bilen mangler brændstof eller lignende. Det handler blot om, at være opmærksom på dit instrumentbræts symboler og vide hvordan du skal reagere når du eksempelvis oplever, at en gul motorlampe lyser i instrumentbrættet, når du bliver mødt af en lysende batteri lampe og når du opdager, at din airbag lampe lyser.