Guiden som gør dig klog på nummerplader - Tjekbil.dk

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Guiden som gør dig klog på nummerplader

Nummerplader er ikke noget, som blot er ligetil. Til nummerplader ses der nemlig en række regler både for, hvordan de skal monteres, men også for hvilke formål de skal bruges til. Det er vigtigt, at man er sat godt ind i reglerne om nummerplader, da man ellers kan ende med at køre ulovligt, uden det er ens hensigt. Nedenstående kommer der en guide, som kan gøre dig klogere på nummerplader, så du ikke ender i en træls situation og kommer til at køre ulovligt på grund af uvidenhed.

Nummerplader – helt grundlæggende

Helt grundlæggende består en nummerplade af kendingsbogstaver, som også er kaldt landekoder, to bogstaver og fem tal. Landekoden er de bogstaver, som viser, hvilket land nummerpladen er fra. For danske nummerplader er landekoden DK. Kendingsbogstaverne er de tal, der indgår i nummerpladen. Størrelsen på en nummerplade er der også regler for. En nummerplade skal have målene 50,2 centimeter i bredden og 12 centimeter i højden. Disse mål gælder for alle nummerplader i Europa.

Det er ikke uden grund, at vores biler har nummerplader – der findes sågar forskellige nummerpladeserier. Bilers nummerplade er med til blandt andet at indeholde oplysninger om bilen. Ved hjælp af nummerpladen kan man nemlig finde ud af en lang række af forskellige ting – blandt andet hvor gammel bilen er, og om der er en eventuel restgæld i bilen. Man kan derfor også se på en bils nummerplade som et objekt, der kan hjælpe med at fortælle bilens historie. Det kan være en god ide at slå en bils nummerplade op, hvis man tænker at købe den. Ved at gøre dette, vil man ikke støde på kedelige overraskelser og en eventuel restgæld.

Montering af nummerplader – sådan gør du

Når du skal montere din nummerplade, er det yderst vigtigt, at den bliver skruet ordentligt fast. En ny lov inden for nummerplader påbyder, at alle bilejere har et ansvar for, at nummerpladerne er skruet ordentlig på, så det er sværere for tyve at stjæle dem. Det betyder ikke, at du skal skrue nummerpladen ind i din bil. Det er derimod okay, hvis du har en nummerpladeholder, som er fastskruet på bilen, at skrue den fast derpå. Det er derfor ikke lovligt at eksempelvis lime sin nummerplade på, da nummerpladen herved er for let at få af.

Det er muligt at skrue nummerpladen på forsvarligt selv, men hvis du ikke mener, du kan gøre det, kan du også få en mekaniker til at hjælpe. Mange kan synes, at det er rart, at en mekaniker gør det, så man er sikker på, at det bliver gjort rigtigt, og man derved sænker risikoen for, at der er nogle, som kan eller vil stjæle din nummerplade. Bliv klog på nummerpladedimensioner.

Skal skruehullerne dækkes?

Skruehullerne skal dækkes, og de skal dækkes der, hvor skruen er sat i og med samme farve, som nummerpladen har, der hvor skruen er kommet i. Det skal dækkes af den årsag, at din nummerplade samt dens tal og bogstaver fremstår så tydelige som muligt. Du skal derfor montere hætten i gul, hvis det er en gul nummerplade, du kører med, og hvid hvis det er en hvid nummerplade, som du kører med. Man skal altså tænke over nummerpladefarven og dermed få hætten til at passe til denne farve.

Gælder de samme regler til motorcykel og trailer?

Det er ikke de samme regler, der gælder for biler, som gælder for motorcykler og trailere. Nummerplader til disse behøver ikke nødvendigvis at være skruet på, men de skal alligevel være forsvarligt monteret.

Hvor mange nummerplader kan man have?

Det normale antal nummerplader man har til ens bil, er to – en foran og en bagpå. Dog er det også muligt at få en tredje nummerplade, hvis man ønsker at kunne have sin cykel bag på bilen. I sådanne tilfælde er det i orden at have tre nummerplader, da man ikke vil kunne se nummerpladen, som er fastmonteret på bilen, når cyklen hænger der. Sådan en nummerplade er med rød skrift og koster omkring 100 kroner med en forventet levering på omkring 4 uger.

Hvad koster en nummerplade?

Et sæt nummerplader koster i gennemsnit mellem 1.000 kroner og 1.500 kroner. Alt efter hvilken forhandler du vælger, vil du typisk se lidt forskellige priser. Det kan derfor være en god ide at undersøge de forskellige udbydere af nye nummerplader, da der godt kan være penge at spare hos udvalgte forhandlere.

Nummerplader til person-og varebiler koster 1.180 kr. eks. gebyrer. Eksempelvis tager Motorstyrelsen 200 kr. i ekspeditionsgebyr.

En erstatningsnummerplade. Hvis du mister eksempelvis den forreste nummerplade kan du få udleveret en ny. Det koster 590 kr. Plus 38 kr. i fragt hvis Motorstyrelsen skal sende den til dig.

En tredje nummerplade har bilens registreringsnummer påtrykt i rød skrift og bruges som regel på en cykeltrailer. Sådan en koster 110 kr. Plus 38 kr. i fragt hvis Motorstyrelsen skal sende den til dig.

Et sæt ønskeplader skal du slippe 9.180 kr. for. Plus 200 kr. som betales ved selve registeringen. Prisen giver dig brugsretten over den unikke kombination i otte år på ét køretøj. For hver fornyelse (otte år mere) er prisen 8.000 kr.

Historiske nummerplader udleveres også i sæt. De koster 2.480 kr. Plus 200 kr. som betales ved selve registeringen. Historiske nummerplader skal ikke fornyes, men gælder så længe du har bilen registeret.

Prøvemærker gælder for én dag ad gangen og koster 100 kr.

Dagsbevis til gulpladet bil gælder som ordet antyder for én dag ad gangen. Prisen afhænger af bilens vægt og om momsen er trukket ud af bilen eller ej. Et dagsbevis koster 225 kr. hvis bilens totalvægt højst er 3.000 kilo, og hvis hele momsbeløbet er trukket fra, da bilen blev købt. Er momsen ikke trukket, er prisen 185 kr. Er totalvægten mellem 3.001 og 4.000 kilo, er prisen 185 kr. uanset momssituationen.

Grænseplader gælder for maksimalt tolv måneder i udlandet og 24 timers kørsel i Danmark. Prisen på dem varierer, så forhør dig hos dit lokale motorkontor – se mere om nummerpladepriser.

Hvordan afmelder/aflevere jeg min nummerplade?

Når man skal afmelde eller aflevere sin nummerplade, skal du ind på Borger.dk og registrere, at du ønsker enten at aflevere eller afmelde din nummerplade. Derinde kan du enten tage kontakt i form af at skrive eller ringe ind, eller du kan vælge at gøre det selv igennem selvbetjeningen. Denne selvbetjening finder du, hvis du går ind under punktet ”bil og motor” og derefter trykker ”afmeld køretøj”. Når du har gjort dette, er din nummerplade afmeldt, og du kan derved tage ned og aflevere din nummerplade.

Hvad er prøveplader?

En prøveplade – også kaldt et prøvemærke – er en nummerplade, som kun har syv dages gyldighed og dermed kun kan bruges for en kort periode. Udover dette kan man også kun bestille den 14 dage før, at den skal bruges, så den skal bestilles i forbindelse med, at du skal bruge den. En prøveplade kan man derfor sige, er en midlertidig nummerplade. Sådan en midlertidig nummerplade kan være særlig fordelagtig i visse tilfælde. For eksempel kan en prøveplade være god, hvis du gerne vil prøvekøre en bil i forbindelse med registrering eller godkendelse af et køretøj. Prøvepladen kan også være god, hvis du enten skal importere eller eksportere et køretøj fra importøren eller eksportørens adresse i Tyskland eksempelvis. Generelt er en midlertidig nummerplade også blevet brugt meget i forbindelse med, at man skal prøve at køre i en ny bil.

Der ses også tilfælde, hvor det ikke er lovligt at køre med en prøveplade. Man skal derfor ikke se på en midlertidig nummerplade, som man gør på en permanent nummerplade. Det er eksempelvis ikke lovligt at flytte en campingvogn fra et sted til et andet, og samtidig er det heller ikke lovligt at køre en fornøjelsestur – altså der skal være et formål med din kørsel, hvis du har en prøveplade.

Hvilke landekoder er der for de forskellige lande?

Det kan være svært at danne sig et overblik over de forskellige landekoder. Ofte kan man køre forbi en bil og tænke ”hvor kom den mon fra?”. Dette kan være slut nu, for nedenstående ses der en oversigt over landekoder. Læs mere om udlandske nummerplader.

A Østrig
AND Andorra
ARM Armenien
AUS Australien
B Belgien
BG Bulgarien
BR Brasilien
CDN Canada
CH Schweiz
CY Cypern
CZ Tjekkiet
D Tyskland
DK Danmark
DZ Algeriet
E Spanien
ET Egypten
F Frankrig
FR Færøerne
FIN Finland
GB Storbritannien
GR Grækenland
H Ungarn
HR Kroatien
I Italien
IS Island
J Japan
LV Letland
M Malta
N Norge
NL Holland
NZ New Zealand
P Portugal
PL Polen
S Sverige
UK Storbritannien

 

Nummerpladers forskellige farver og funktioner

En nummerplade er ikke blot en nummerplade. Som de fleste ved, ses der forskellige typer af nummerplader, som alle betyder noget forskelligt. Den som vi kender bedst, er den hvide nummerplade med sorte tegn. Denne model bruges til privatkøretøjer, campingvogne, busser, taxier/hyrevogne, tjenestekøretøjer og visse traktorer.

Så ses der nummerpladen, der er gul med sorte tegn. Denne nummerplade bruges til erhvervskøretøjer, dog med taxier og busser undtaget. De gule nummerplader benyttes også til forskellige påhængsvogne, der er egnet til godstransport, men også af mindre køretøjer som eksempelvis en knallert, som må køre 30 km/t.

Dernæst ses der en nummerplade, som er blå med hvide tegn. Denne nummerplade bruges, når der skal fragtes særlige personer i ambassadør- og diplomat-køretøjer. Du kan læse meget mere om nummerpladers udseende her.

Til sidst ses der en rød nummerplade med hvide tegn. Denne bruges og findes kun i lufthavne. Der findes sågar også specielle nummerplader f.eks. for Forsvaret og Beredskabsstyrelsen og brandvæsenet.

Er din nummerplade blevet stjålet?

Man kan stå i den uheldige situation, selvom man har skruet sin nummerplade fast, at den kan blive stjålet alligevel. Alt efter om det kun er én nummerplade eller begge, som er blevet stjålet, er der forskellige måder, man skal gribe sagen an på. Hvis det er begge nummerplader, der er blevet taget, skal du ind på Borger.dk og melde dit tab. Dette sker under punktet ”plader” og ”erklær nummerplader bortkommet”. Derefter vil nummerpladerne blive afmeldt, og du vil kunne købe nogle nye.

Hvis det derimod kun er den ene nummerplade, som der er blevet stjålet eller muligvis bare beskadiget, kan du bestille en erstatningsplade. Dette sker også inde på Borger.dk under ”plader” og ”bestil erstatningsnummerplade”. Denne plade kan du både vælge at hente selv hos en af skat motorekspeditioner eller få den tilsendt med posten.

Når registreringsnummeret skifter

I Danmark følger nummerpladen ikke bilen. En bil kan dog sagtens have samme nummerplade hele livet – hvis den ikke afmeldes eller politiet fjerner skiltene. En bil skifter således kun registreringsnummer, hvis den afmeldes på et af Motorstyrelsens kontorer eller i en synshal. Eller hvis politiet konfiskerer pladerne. I det tilfælde skal bilen omregistreres. Her udstyres den med nyt sæt nummerplader med ny bogstav-og talkombination, da den gamle bortfalder. Skal din bil både have nye nummerplader og nye ejer, lægges 380 kr. oveni nummerplades pris.

Regler for registreringsnummeret

Når de to bogstaver og tre til fem cifre ikke er de eneste regler, når det kommer til nummerpladen, skyldes det, at vi i Danmark også har ’ønskeplader’ og historiske nummerplader.

Ønskeplader

De personlige nummerplader gælder til ét køretøj, og du må skrive, hvad du vil på den. Okay, næsten. For det første skal du bestille pladen med mellem to og syv tegn. Et enkelt tegn er reserveret til kongefamiliens kronebiler. Den ønskede kombination skal være ledig – to ens registreringsnumre på forskellige går ikke. Endelig må hverken tekst-eller talkombinationen virke anstødene. Hvad, der er anstødene, er noget, Motorstyrelsen bestemmer. Men du kan eksempelvis ikke bestille nummerpladen ’BUMS’ eller ’SUTMIG’. Ej heller den lettere kreative fortolkning ’SUTMAI’ går an. Læs mere.

Historiske nummerplader

Er din bil indregistreret første gang før d.1.april 1976 kan du søge om at få denne type nummerplade. De kaldes også emaljeplader og består af hvide tegn på en sort baggrund. Lige modsat af i dag. Er din bil indregistreret før d.1.april 1958 kan du tilmed søge om at få bilens registreringsnummer, hvis det da ikke allerede er i brug.

Hvad kan man se ud fra registreringsnummeret

Indtil for få år siden kunne du ikke bruge et registreringsnummer til meget andet end at konstatere, at en bil havde nummerplader på. Om de så sad der lovligt eller ej. Dog kunne du slå bilen i motorregisteret. Men det kostede penge – hver gang. Sådan er det dog ikke mere. I dag findes der en lang række hjemmesider, som helt gratis for dig trækker oplysninger om biler ud af motorregisteret. Bare du har registrerings-og/eller stelnummeret.

Ud fra registrerings-og/eller stelnummeret kan du blandt andet udover bilens generelle tekniske data se, hvornår den er indregistreret første gang, hvor meget der betales i årlig afgift, hvornår den sidst har skiftet ejer, synshistorikken tilbage til 2005, om der er gæld i bilen og om den er efterlyst af politiet.

Hvis du vil læse om tidslinje for nummerplader, så klik på linket!

Facebook
Twitter
LinkedIn