\n
I Danmark har vi så mange regler på området, at modificering af din bil er en ren paragrafjungle at finde rundt i. Så for nemhedens skyld har vi delt de komplicerede regler fra Færdselsstyrelsen op i brugbare afsnit. Go’ læselyst – det er om at holde tungen lige i munden imens.
\nJa - f.eks. chiptuning, men det er ikke noget, du bare lige gør. Udover selve de tekniske ændringer skal du nemlig have bilen forbi en synsmand, som skal sige god for dine ændringer.
\nI den forbindelse kigger synsvirksomheden efter tre specifikke ting, som skal være dokumenteret: Om bilen teknisk er i stand til at håndtere den øgede effekt, luftforureningen og støjniveauet.
\nGenerelt kan man sige, at jo nyere bilen er, desto sværere bliver det at få godkendt en ombygning af den helt store slags.
\nSkal det hele spille, når du lander i synshallen, er det ikke nok, at du har fundet ekstra hestekræfter i din bils motor. Resten af bilen skal også være beredt på de ekstra kræfter – så at sige.
\nSynsmanden kontrollerer blandt andet, at bilens bremser er af en beskaffenhed, der kan tøjle effektforøgelsen. Han skal også sikre sig, at bilen er stabil. Både ved accelerationer og opbremsninger – det gælder også, hvis tuningen har forøget bilens tophastighed.
\nHer gælder det, at effektforøgelser på op til 20 procent umiddelbart kan godkendes ved et almindelig syn. Altså uden at du skal dokumentere andet end effekten.
\nSelvom du har holdt dig under de tyve procent, kan du dog sagtens rende ind i en afgiftssag hos Motorstyrelsen – mere om det senere.
\nEr bilens effekt forøget med mere end 20 procent, kræves der yderligere dokumentation, hvis bilen skal godkendes. Dette kan være:
\nBilen skal også vise, at den er stabil gennemsving.. Det er trafikstyrelsen, der har lavet forskrifterne for, hvordan en test skal udføres af et givent køretøj. I denne test skal bilen presses igennem en lang skarp kurve med 60-70 km/t. Først uden bump og senere med et bump midtvejs.
\nHer vil især baghjulstrukne biler komme på prøve, da en udskridning med bagenden betyder, at bilen ikke kan bestå testen. Det kræver meget af bilen.
\nForureningstesten følger gældende krav i henhold til bilens alder. For biler registreret før den 1. oktober 1990 er der alene krav om CO-måling (benzinbiler). Støjtesten er for biler registreret første gang før 30. september 1982 en standmåling og for biler registreret senere både en stand- og en kørselsmåling.
\nEn forureningsmåling i tomgang er dog ikke nok. Bilen skal på et særligt rullefelt, og sådan et findes ikke i Danmark. Derfor må du til enten Sverige eller Tyskland – og selve testen er ikke billig. Regn med i hvert fald 10.000 danske kroner for en godkendelse.
\nEndelig skal du kunne dokumentere brændstofforbruget, hvis bilen er registeret første gang efter 1. juli 1997, da bilen i så fald skal testes i forhold til den gælde Euro-norm.
\nSærligt for chiptuning gælder det, at udledningen af partikler ikke må stige med mere end 20 procent af den oprindelige opgivelse. Hvilket i praksis gør det noget nær umuligt at få godkendt en chiptuning af dieselbiler selv med det korrekt udførte testarbejde.
\nOgså her er der forskellige regler. Effektforøgelser under 40 procent må nemlig ikke føre til et støjniveau, der er højere end 3 dB af bilens oprindelige måling fra fabrikken.
\nEr bilen nyere end 1. oktober 1982 – og tunes der til mere end 40 procent over den originale effekt – skal der foretages en ny støjmåling – både under kørsel og i tomgang. Selv hvis du ikke foretager dig andet end at udskifte det originale luftfilter med et åbent et af slagsen, kræver det en støjmåling.
\nDu skal kunne dokumentere din bils effekt efter ændringerne vedrørende tuning af bil. Til det kan du bruge udskriften fra et rullefelt, men synsmanden kan sagtens forkaste udskriften.
\nHvis altså han vurderer, at der er manipuleret med den. Desuden gælder det, at du kun kan bruge en rullefeltsudskrift som dokumentation, hvis effektforøgelsen ikke overstiger tyve procent af bilens oprindelige effekt.
\nEn tunet bil skal altid fremstilles til syn, når der er foretaget ændringer. Det er her, du skal fremlægge alt nødvendig dokumentation for effektforøgelsen. Godkender synsmanden bilen, skrives de nu ’konstruktive ændringer’ ind i DMR (Det Centrale Motorregister).
\nHUSK: Bare fordi synsmanden ikke opdagede ændringerne – og slap bilen igennem syn – betyder det ikke, at dine ændringer på bilen er lovlige. Selv en nysynet bil kan blive indkaldt til syn, hvis politiet opdager ikke godkendte ændringer.
\nI EU siger reglerne ganske vist, at bilerne må importeres og eksporteres frit inden for medlemslandenes grænser. Men det gælder kun masseproducerede biler, og godkendelsen forudsætter stadig, at der ikke er ændret på fabriksspecifikationerne.
\nImport af ikke-masseproducerede biler – og biler som aldrig har været solgt i EU – skal ved tekniske ændringer igennem samme regelmølle som alle andre biler - hvilket også gælder tunede biler herunder chiptunet.
\nJa, hvis du forøger antallet af hestekræfter (ikke newtonmeter eller kubik) med mere end 20 procent, så skal bilen op til en ny afgiftsvurdering. Fordi bilen i Motorstyrelsens øjne så har mistet sin identitet. Og nu bliver det dyrt. For det er ikke bare den forøgede effekt, du skal betale for. Nej, det er hele bilen.
\nAkkurat som hvis du importerede en brugt bil. Du skal altså betale mellem 55 og 60 procent afgift af en handelsværdi på en tilsvarende bil. En værdi som Motorstyrelsen typisk finder frem til ved at tage gennemsnittet af tre biler hos forhandlere herhjemme. Du kan her på TjekBil finde ud af \"hvad er min bil værd\" - følg blot linket og indtast din nummerplade.
\nDet her er skrækhistoriernes hjørne. For selv blandt bilfolk går der rygter om folk, der er blevet knaldet af forsikringen, fordi de kørte i en bil med ’ikke godkendte’ ombygninger, da uheldet skete. Det har bare ikke noget på sig.
\nHar du ikke overholdt din vigepligt – ja, så er det forsikringsselskabet, der skal bevise, at uheldet skete som følger af de konstruktive ændringer , du har foretaget på din bil, såsom chiptuning eller anden form for tuning af bilen men ikke lige har fået hverken synet eller godkendt. Forsikringsselskabet kan selvfølgelig ikke nægte at udbetale pengene med henvisning til, at bilen er ’tunet’.
\nAnderledes forholder det sig imidlertid, hvis du er involveret i et solouheld. Her kan det ske, at forsikringsselskabet vil forsøge at nægte dig en udbetaling på din kaskoforsikrede bil. I en eventuel retssag kan du så risikere at skulle overbevise en dommer om, at det ikke var på grund af de konstruktive ændringer, at du endte med en krøllet bil.
\nEr der i øvrigt ting i/ved bilen, som du ikke har oplyst forsikringsselskabet om, skal du ikke forvente at få det erstattet ved tyveri, brand og hvad du ellers måtte være dækket for.
\nSå modificering og tuning af bil er ikke bare sådan lige til at overskue. Der er ekstremt mange krav at overholde, men nu kender du i hvert fald til de vigtigste.
"},"id":"18926425-9605-4147-884f-2ff25eae3333","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"}],"id":"88714f1c-8544-4768-8153-2442c36dd94c","type":"Piranha.Extend.Blocks.ColumnBlock"},{"items":[{"body":{"value":"Som det allerede er blevet nævnt, så er chiptuning et populært emne, der handler om modificering af biler. Alligevel er det muligt, at nogle mennesker stadig kan blive lidt i tvivl om, hvad bil tuning helt præcist indebærer, hvis de får stillet spørgsmålet “hvad er chiptuning?”.
Men faktisk behøver det slet ikke at være så svært eller indviklet at skulle forklare, hvad chiptuning af bil betyder og indebærer. Tuning af bil, eller hvis man skal sige det mere præcist, begrebet chiptuning, betyder simpelt forklaret, at man ændrer på bilens motorstyring, så bilen på den måde får en større og forbedret motoreffekt.
Der, hvor det for nogle kan føles indviklet eller svært at skulle forklare om begrebet chiptuning, er når de skal komme mere detaljeret ind på, hvilke former for chiptuning af biler, der findes. Der findes nemlig mange forskellige muligheder, når det kommer til tuning af en bil, og det gælder uanset om der er tale om chiptuning af en benzinbil eller chiptuning diesel.
Den mest populære form for tuning af bilen er det man kalder for chiptuning. Det er blevet mere populært at chiptune sin bil, og det er forståeligt, da der kan findes mange fordele ved det. Når man taler om chiptuning af bilen, så kan man blandt andet nævne tre forskellige stages, og dem kan du blive lidt klogere på nedenfor.
Stage 1 tuning er det man kalder for en ECU-opgradering. Det er en optimering af bilens motorstyring og er en forkortelse for Electronic Control Unit. Denne form for tuning eller opgradering sker i motorens styreenhed, og er professionelt udviklet til bilens OEM motorstyring.
ECU-opgraderingen foregår ved at alle parametre i bilens motor bliver justeret, så der på den måde bliver sikret, at alle de individuelle komponenter i motoren, som for eksempel dyser og turboladere, kører så effektivt som muligt. En ECU-opgradering er den mest kendte form for chiptuning, og den bliver som udgangspunkt udført gennem bilens OBD-stik.
Det giver lidt sig selv, at stage 2 tuning af en bil er en videreudvikling af stage 1. Når der er tale om stage 2 tuning af en bil, så er det når der er blevet lavet fysiske ændringer på bilens hardware.
Blandt de mest kendte ændringer af bilens hardware i stage 2 kan skift af intercooler, udstødning og fjernelse af katalysator eller diesel partikel filteret nævnes.
Stage 3 tuning af en bil er en komplet opgradering. Det er den helt store tur, hvor der blandt andet bliver skiftet indmad i motoren, og i de fleste tilfælde vil der også blive monteret en større turbo, samt en masse andre ændringer.
Denne form for tuning kræver en speciel indkøring af bilen, og det er en ombygning, som både er et stort projekt og samtidig en rigtig dyr affære at få lavet ved sin bil. Når der er tale om en stage 3 tuning, så anbefales det derfor, at man finder frem til dem, som er absolut bedst til tuning af biler.
Et begreb, som du kan blive udsat for at støde på, når man taler om chiptuning af biler, er “ecotune”. Ecotuning af biler er specielt udviklet med henblik på biler, der kører på diesel, og har til formål at forbedre brændstoføkonomien.
Det der sker, når man ecotuner en bil, er at man øger drejningsmomentet, når der sker færre omdrejninger end 3500. Det er blandt andet med til, at der sker en forbedring i bundtrækket, og af den grund er det en type af tuning, som især kan være en fordel for biler, der skal køre med campingvogn eller trailer. Årsagen til det er, at denne form for tuning giver bilen et øget overskud af kraft.
Kulstof- og partikelemissionerne bliver også reduceret, når man får installeret en ecotune-software på bilen, og det er altså med til, at det bliver muligt at opnå betydelige forbedringer, hvis man tager et kig på brændstofforbruget.
Udførelse af chiptuning er ulovligt, såfremt bilen efter udført chiptuning ikke opfylder bestemmelserne om luftforurening. Bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr, bilag 1, punkt 7.06.
Det er dog tilladt at udføre chiptuning på et køretøj beregnet til motorløb, såfremt køretøjet anvendes til motorløb uden for færdselslovens område eller er registreret til motorløb i Køretøjsregisteret.
Ud over at beskrive hvilken chiptuning, der lovligt kan foretages, indeholder bekendtgørelsen også et forbud mod salg og markedsføring af chiptuningsudstyr - herunder softwareopdateringer, der ikke opfylder reglerne. Køber man chiptuningsudstyr, skal man således altid udbede sig dokumentation for lovligheden af chiptuningsudstyret.
Enhver form for salg og markedsføring af chiptuningsudstyr til brug på køretøjer beregnet til motorløb er dog tilladt, såfremt en række betingelser er opfyldt. Ved salg af denne type udstyr skal der udfyldes en tro- og love-erklæring, der skal opbevares hos sælger i 5 år.
Ved markedsføring skal det tydeligt fremgå, at udstyret alene må anvendes til brug for motorløb. Såfremt markedsføring sker på internettet, skal oplysningerne herom angives på den specifikke side, og i direkte tilknytning til, hvor chiptuningsudstyret markedsføres.
En række bilmærker har taget konsekvensen af den ulovlige chiptuning og fraskriver sig fabriksgarantien, hvis en bil er chiptunet. Derfor anbefaler Færdselsstyrelsen, at man benytter et autoriseret værksted i forbindelse med køb af en brugt bil. Her kan man få vished om, at bilen ikke tidligere har været tunet.
Du kan også læse omkring garantien ved brugt bil
Download TjekBil appen ved trykke her
"},"id":"296c89af-a156-4997-8206-49974abc8f9e","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"}],"id":"17f587d9-0245-44da-af85-dc1d632cb857","type":"Piranha.Extend.Blocks.ColumnBlock"},{"body":{"value":"Må man gerne chiptune sin bil?
Man kan godt få chiptunet, men bør lade vær. Det er med meget få undtagelser ulovligt at chiptune bilen. Chiptuningen kan risikerer at ødelægge bilens motor. Hvis man chiptuner bilen bortfalder garantien.
Hvilke biler kan man chiptune?
Nærmest alle biler kan chiptunes, hvis de er elektronisk styret og har et uudnyttet potentiale i motoren.
Er det muligt at chiptune sin bil hvis den køre på benzin?
Når man chiptuner sin benzinbil gør man det normalt når benzinbilen har en turbolader. Dog er der også andre tilfælde som gør sig gældende, hvis man vil chiptune sin benzinbil. Det kan være tilfælde, hvor fabrikanten har nedsat effekten på bilen.
"},"id":"517aaeaa-a28c-4191-aa70-0da5338d8743","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"},{"id":"8d8d299d-afb6-47f1-8c34-3b48240bb4f0","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.BreadcrumbBlock"},{"items":[{"question":{"value":"Må man gerne chiptune sin bil?"},"answer":{"value":"Man kan godt få chiptunet, men bør lade vær. Det er med meget få undtagelser ulovligt at chiptune bilen. Chiptuningen kan risikerer at ødelægge bilens motor. Hvis man chiptuner bilen bortfalder garantien.
"},"id":"f54cb4fa-edc3-469b-9d33-9ac547ca6be2","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"},{"question":{"value":"Hvilke biler kan man chiptune?"},"answer":{"value":"Nærmest alle biler kan chiptunes, hvis de er elektronisk styret og har et uudnyttet potentiale i motoren.
"},"id":"3bf981ad-b9b3-488b-8b06-00f2854aa22b","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"},{"question":{"value":"Er det muligt at chiptune sin bil hvis den køre på benzin?"},"answer":{"value":"Når man chiptuner sin benzinbil gør man det normalt når benzinbilen har en turbolader. Dog er der også andre tilfælde som gør sig gældende, hvis man vil chiptune sin benzinbil. Det kan være tilfælde, hvor fabrikanten har nedsat effekten på bilen.
"},"id":"57cb8627-d150-4c3b-939d-51d53dc7d7dc","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"}],"id":"c18ba761-6d69-462f-a612-2f45fc328539","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionStackBlock"}],"enableComments":false,"closeCommentsAfterDays":0,"commentCount":0,"isCommentsOpen":false,"published":"2021-04-07T14:34:00","isPublished":true,"id":"74310ad8-900e-409d-b683-77f60af252fc","typeId":"LandingPage","title":"Værd at vide om chiptuning og tuning af bil generelt","permissions":[],"created":"2025-07-02T12:57:38.5274121","lastModified":"2025-07-02T12:57:38.5274061"}}