Chiptuning | Hvorfor, hvordan og hvad siger loven? | TjekBil

Find info om alle køretøjer

Tjek synsrapporter, gæld, kilometerfusk og meget mere

Værd at vide om chiptuning

Begrebet chiptuning er i nyere tid det nok mest omdiskuterede indenfor modificering af moderne biler. Når man chiptuner betyder det, at man modificerer det program, som bilens computer, også kaldt motorstyring, har indkodet til at styre en lang række parametre og derved opnår man en forøget motoreffekt. Det er hovedsagligt på turboladede benzin- og dieselbiler, at der kan opnås en stor gevinst ved at ændre motorstyringens måde at køre motoren på.

En chiptuning giver som regel mellem 25 og 100 hk ekstra, som ofte opnås ved at give bilen lov til at tilføre ekstra brændstof og forhøje ladetrykket fra turboen. Men det er også muligt at chiptune, så bilen går længere på literen. En chiptuning er ikke et mekanisk indgreb og kan derfor ikke spottes ved syn af bilen eller politikontrol på landevejen, men derfor er lovgivningen helt klar omkring det alligevel. Vi har forsøgt at samle de væsentligste punkter herunder.

En konstruktiv ændring

Chiptuning falder ind under reglerne om konstruktive ændringer af bilen. Som udgangspunkt er chiptuning lovligt, så længe bilen ikke forurener eller støjer mere end før tuningen.

Udover at bilen ikke må forurene eller støje mere efter tuning, skal også sikkerheden fortsat være forsvarlig. Det vil sige, at bilens konstruktion skal kunne tåle den øgede effekt. Endelig skal der være dokumentation for, at samtlige krav er overholdt, hvilket der i 99,9-procent af tilfældene ikke er.

Efter en bil er blevet chiptunet, skal den synes igen. Bilen kan kun godkendes ved syn, hvis der medbringes dokumentation for, at chiptuningsudstyret er lovligt. Det er ejerens ansvar at dokumentere dette ved syn.

Udførelse af chiptuning

Udførelse af chiptuning er ulovligt, såfremt bilen efter udført chiptuning ikke opfylder bestemmelserne om luftforurening. Bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr, bilag 1, punkt 7.06. Det er dog tilladt at udføre chiptuning på et køretøj beregnet til motorløb, såfremt køretøjet anvendes til motorløb uden for færdselslovens område eller er registreret til motorløb i Køretøjsregisteret.

Salg og markedsføring af chiptuningsudstyr

Ud over at beskrive hvilken chiptuning, der lovligt kan foretages. Indeholder bekendtgørelsen også et forbud mod salg og markedsføring af chiptuningsudstyr. Herunder softwareopdateringer, der ikke opfylder reglerne. Køber man chiptuningsudstyr, skal man således altid udbede sig dokumentation for lovligheden af chiptuningsudstyret.

Enhver form for salg og markedsføring af chiptuningsudstyr til brug på køretøjer beregnet til motorløb er dog tilladt, såfremt en række betingelser er opfyldt. Ved salg af denne type udstyr skal der udfyldes en tro- og love-erklæring, der skal opbevares hos sælger i 5 år.

Ved markedsføring skal det tydeligt fremgå, at udstyret alene må anvendes til brug for motorløb. Såfremt markedsføring sker på internettet, skal oplysningerne herom angives på den specifikke side, og i direkte tilknytning til, hvor chiptuningsudstyret markedsføres.

Pas på garantien ved chiptuning

En række bilmærker har taget konsekvensen af den ulovlige chiptuning og fraskriver sig fabriksgarantien, hvis en bil er chiptunet. Læs mere om garanti og reklamationsret her.  Derfor anbefaler Færdselsstyrelsen, at man kører omkring et autoriseret værksted i forbindelse med køb af en brugt bil, og får vished om, at bilen ikke tidligere har været tunet.

Download Tjekbil appen ved trykke her

Facebook
Twitter
LinkedIn