✓ Læs om faldgruber
✓ Få styr på fagtermer og betingelser
Der er både fordele og ulemper, når der er tale om finansiel leasing. Det er op til dig og dine behov, når det kommer til at opveje dem.
Et af de største kendetegn ved finansiel leasing er dog, at du har stor frihed, når det kommer til din leasingbil. Derfor er mange af de fordele, som er forbundet med finansiel leasing. Især for dig som gerne vil have en større bestemmelsesret over den bil, som du kører i dagligt.
Vi har neden for gjort det overskueligt for dig at danne dig et hurtigt overblik over fordelene vs ulemperne. Når du har dannet dig overblikket, så kan du selvfølgelig læse meget mere under tabellen.
Fordele | Ulemper |
Stor frihed | Står selv for reparation og service |
Ingen kilometerbinding | Hæfter for restværdien |
Slipper for stor \"kapitalbinding\" |
Der kan være mange fordele at hente, hvis du vælger finansiel leasing som din metode til transport i hverdagen. For eksempel er en af fordelene ved finansiel leasing, at du ikke skal angive et bestemt antal kilometer, som du vil køre indenfor, mens du leaser bilen.
Dette betyder, at du har et ubegrænset antal kilometer, og du skal altså ikke bekymre dig om høje gebyrer, hvis du kører flere kilometer, end du først angivet.
Dette er specielt en god ide, hvis du på forhånd ved, at du har en uforudsigelig hverdag, hvor der er perioder med mere eller mindre kørsel. Derfor kan finansiel leasing være en god ide for dig, som gerne vil have mere frihed i hverdagen, selv om du leaser en bil hos et leasingselskab.
En anden stor fordel gennem finansiel leasing er, du ikke skal betale en meget høj registreringsafgift, når du leaser bilen. Du skal blot betale en engangsydelse, og efterfølgende skal du betale en månedlig ydelse, som du aftaler med leasingselskabet. Du skal altså ikke til at finde store mængder af kapital for at kunne lease dyrere mærker af biler.
Du bestemmer også selv længden på din leasingperiode, så du kan hurtigere skifte mellem flere forskellige mærker og typer af biler, hvis dette er dit ønske.
Derudover får du også den fordel, at ved finansiel leasing, så har du den største mængde af frihed og fleksibilitet. Det kan være en god løsning med finansiel leasing, hvis du ved, at du sandsynligvis kommer at benytte bilen meget aktivt i leasingperioden.
Derfor vil du gerne selv stå for udgifterne, som opstår i forbindelse med vedligeholdelsen af bilen. Dette kan være en god løsning, specielt hvis du gerne vil undgå høje gebyrer, når du aflevere bilen tilbage til leasingselskabet.
Du betaler dermed også mindre, når det kommer til den månedlige ydelse, når man sammenligner prisen med operationel leasing. Du sparer altså penge hver måned, mens du har masser af frihed over din leasingbil.
Der er få men væsentlige ulemper, hvis du vælger finansiel leasing.
For det første vil du selv skulle stå for at få bilen repareret, skulle der ske en ulykke eller skade. Det er altså dig, som hæfter økonomisk, når bilen skal på værksted.
Når der er tale om finansiel leasing, så gælder dette og service, og du skal også selv betale for vedligeholdelsen af bilen.
Det er altså ikke muligt, at du kan få nogle af disse udgifter dækket gennem din månedlige ydelse hos dit leasingselskab.
Derudover er en anden ulempe, at du hæfter for restværdien på bilen, når du er færdig med din leasingperiode. Altså skal du selv stå for enten at købe bilen ud, eller du skal sælge bilen videre til den gældende restværdi til en tredjepart.
Dette er dog nemmere, fordi du har benyttet dig af finansiel leasing, da du allerede har betalt afgift på bilen gennem leasingperioden. Bilen er dermed nemmere at sælge både i Danmark og i udlandet.
Du får altså mere frihed omkring din leasingbil, når du vælger finansiel leasing. Men du får dermed også mere ansvar over, at bilen bliver korrekt solgt videre efter leasingperioden slutter.
Når du leaser en bil, kan du gøre det på flere måder. De mest almindelige leasingformer er operationel- og finansiel leasing. Hvor operationel leasing ofte kendetegnes ved kortvarige lejemål på nogle få uger eller måneder, er finansiel leasing typisk langfristede lejemål.
Finansiel leasing minder i høj grad om almindelig finansiering, da den eneste forskel er, at du betaler leasingselskabet de månedlige ydelser uden rente i stedet for at betale banken med renter. Ved finansiel leasing gælder også samme vilkår, som hvis du ejede bilen; Der er ingen kilometerbegrænsninger eller forbehold, der skal tages i forbindelse med skader, da du selv står for alle udgifter i forbindelse med reparation, vedligeholdelse og drift.
Dermed har du større mulighed for at forhandle dig frem til de bedst mulige priser på service og reparation af bilen. Dog er der mindre budgetsikkerhed forbundet med finansiel leasing, da der kan opstå uforudsete omkostninger i leasingperioden. Af disse grunde er finansiel leasing ofte en billigere løsning end for eksempel operationel leasing, da du bærer risikoen, hvis bilen skulle gå i stykker eller blive skadet.
Samtidig er du selv ansvarlig for at sælge bilen videre til en tredjepart eller selv overtage bilen til den estimerede restværdi, når leasingaftalen udløber. Kan du ikke finde en køber, der vil betale den aftalte restværdi, så hæfter du selv for differencen.
Ved operationel leasing er det omvendt leasingfirmaet, der hæfter for bilens værditab, samtidig med at både service og vedligeholdelse indgår i leasingaftalen. Denne form for leasing giver dig derfor god budgetsikkerhed, da den ikke indebærer nogen form for risici. Når man vælger denne leasingform, skal bilens restværdi nemlig ikke regnes med i den endelige opgørelse. Med andre ord betaler du en fast månedlig ydelse, hvor risikoen for slid og værditab er indregnet. Ved operationel leasing kan du altså fralægge dig bekymringerne om uforudsete udgifter.
Derfor kan du også gå ud fra, at denne løsning ofte er dyrere sammenlignet med finansiel leasing, da du betaler for ‘sikkerhedsnettet’, der følger med leasingaftalen. I store træk svarer operationel leasings til at leje bilen, da den ikke længere er dit ansvar, så snart du afleverer nøglerne hos forhandleren. Dog indbefatter operationel leasing som oftest et begrænset kilometertal i leasingaftalen. Derfor skal du som leasingtager være opmærksom på at overholde denne kilometerbegrænsning, for at undgå yderligere leasingomkostninger. Kilometerbegrænsningen er vigtig, da det er leasingfirmaet, der hæfter for restværdien ved leasingaftalens ophør.
Fælles for operationel- og finansiel leasing er, at du som leasingtager er forpligtet til at tegne en ansvarsforsikring af leasingbilen for egen regning, da leasingaftalen ikke dækker skader. Skader er derimod et privat anliggende, som skal dækkes af din forsikring.
Operationel leasing | Finansiel leasing | |
Du hæfter for restværdien | Nej | Ja |
Service og vedligeholdelse inkluderet | Ja | Nej |
Fradrag for moms og leasingafgiften | Ja | Nej |
God budgetsikkerhed | Ja | Nej |
Dækning af skader inkluderet | Nej | Nej |
Mulighed for at sammenligne priser på markedet i forbindelse med reparation og vedligeholdelse | Nej | Ja |
Fri kilometer | Nej | Ja |
Økonomisk frihed | Nej | Ja |
En af de vigtigste regler, når der er tale om finansiel leasing er, at du selv står inde for restværdien, når du afslutter din leasingaftale. Her skal du sælge bilen videre til det beløb, som du har fastsat sammen med leasingselskabet, da du først startede din leasingaftale. Det er her vigtigt, at du sælger bilen til dette beløb.
Ellers kan du komme til at hæfte økonomisk ved leasingselskabet, og dette kan blive en langt højere sum, end hvis du havde fundet den rigtige køber, eller hvis du selv havde valgt at forlænge aftalen.
Lad os lige uddybe! Det er vigtigt at finde den rette ”restværdi” fra begyndelsen. Det skyldes, at det kan have stor indflydelse på aftalens økonomi. Der er to scenarier:
For høj restværdi - dette giver en ekstra udgift ved udløb af din leasingaftale
For lav restværdi – dette vil medføre en højere månedlig ydelse. Dette er bl.a. fordi, at ydelsen inklusiv moms og betyder, at der indbetales for meget moms hver måned sammenlignet med det nødvendige beløb.
Vedrørende den skattemæssige behandling så skal du kende til forholdsmæssig registreringsafgift. Det indebærer, at leasingselskaber faktisk ikke betaler hele registreringsafgiften i et, men faktisk betaler i mindre rater.
Når du vælger finansiel leasing, så vælger du muligheden for at lease en bil, hvor du ikke selv skal stå med udgiften til den høje danske registreringsafgift. Du skal altså ikke betale denne høje udgift, når du skal lease bilen, fordi du ikke køber den privat, og du kan dermed få dyrere biler langt billigere i måneden.
Du kan få en dyr mærkebil så meget billigere er også. Det skyldes, at den månedlige ydelse, du betaler til leasingselskabet, oftest også er langt billigere end den månedlige betaling du skulle betale til din bank. Altså f.eks. hvis du besluttede dig for at låne penge til bilen derigennem.
Finansiel leasing er til dig, som sætter pris på, at du har frihed over din bil. Det er en mulighed for dig, som gerne selv vil kunne bestemme, hvordan din økonomi omkring din leasingaftale skal se ud.
Finansiel leasing er også specielt til dig, som ikke ved, hvor langt du kommer til at køre i hverdagen. Det er altså til dig, som ikke kan skrive ned, hvor mange kilometer, som du vil komme til at tilbagelægge i forbindelse med dit arbejde. Du kan derfor ikke blot indgå en almindelig leasingaftale med et fast antal kilometer.
Hvis du ger vil køre i dyre mærker som Audi, Mercedes, BMW eller måske Porsche så er Finansiel leasing måske også til dig. Dette kan du selv, hvis du ikke har råd til det høje billån, som du skal tage for at have råd til bilen. Når du vælger denne leasingform, skal du ikke bekymre dig et højt lån. Her skal du blot kunne betale et engangsgebyr og efterfølgende en månedlig ydelse.
Når en finansiel leasingperiode udløber, er det dig som leasingtager, der har ansvaret for at sælge bilen videre til en tredjepart. Du skal altså finde en køber, der er villig til at betale den forudbestemte markedsværdi, der blev fastsat, da leasingaftalen blev indgået. Denne restværdi er oplyst i leasingkontrakten, og er et estimat af, hvad bilen er værd, når leasingperioden ophører.
Det er derfor vigtigt, at bilens restværdi ved leasingperiodens ophør afspejler bilens reelle værdi, så du ikke står med et potentielt tab på bilen ved videresalg. Som leasingtager hæfter du nemlig for restværdien. Det vil sige, at du skal betale for differencen, såfremt du ikke kan finde en køber, der vil betale den aftalte restværdi.
Det er dog muligt selv at overtage bilen ved leasingaftalens ophør ved at købe den. Mange vælger også at videresælge bilen efter at have købt den gennem leasingfirmaet. Og i de fleste tilfælde, vil du kunne sælge bilen for mere, end du købte den for - da du allerede har betalt en del af registreringsafgiften på bilen undervejs i leasingperioden.
Det gør bilen til et attraktivt køb for andre. Når du vælger at overtage bilen 100 % fra leasingfirmaet, overgår alle rettigheder og fortjenester i forbindelse med videresalg udelukkende til dig. På den måde er der stor medbestemmelse forbundet med finansiel leasing, da det i høj grad er op til dig, hvad der skal ske videre med bilen - ligesom hvis du ejede den selv.