✓ Læs om faldgruber
✓ Få styr på fagtermer og betingelser
Der er både fordele og ulemper, når det kommer til en splitleasingaftale, og det er derfor vigtigt, at både du og virksomheden, hvorunder du er ansat, finder en løsning i fællesskab. På denne måde kan du være sikker på, at du får det meste ud af din splitleasingaftale. Du kan her få et hurtigt overblik over de fordele og ulemper der er ved splitleasing privat og erhverv.
Fordele | Ulemper |
Ingen underlagt beskatning af firmabil | Bekostligt at overtræde splitleasing regler |
Du kan spare store omkostninger | Krav om udførligt kilometerregnskab |
Undgå at stå med regningen selv |
En af de mange fordele ved splitleasing erhverv er, at du ikke er underlagt beskatning af firmabil. Dette er tilfældet, da du ikke bliver beskattet af fri bil, fordi du betaler for en andel af udgifterne på bilen hver måned.
Det er på dette punkt, at der kan være mange penge at hente, både for dig som privatperson og for virksomheden. Kører du nemlig meget erhvervskørsel, altså kørsel i forbindelse med dit arbejde? Så er denne procentvise bekostning ofte langt lavere, end skatten ville have været. Dette gør altså, at du sparer penge hver eneste måned, hvor du og virksomheden benytter splitleasing.
En anden fordel er, at virksomheden kan spare penge ved at benytte splitleasing i stedet for erhvervsleasing. Ved splitleasing skal virksomheden, for eksempel, udelukkende betale 80% af de omkostninger, som der måtte være i forbindelse med leasingaftalen. Derimod virksomheden skulle betale 100% af omkostningerne med en aftale om erhvervsleasing.
Som nævnt tidligere, så er splitleasing en god aftale at indgå, hvis du som privatperson kører over 60% i forbindelse med dit arbejde. Dette behøver dog ikke altid være tilfældet. Muligheden for splitleasing kan også være en fordel for dig som selvstændig.
Det skyldes at dit firma så kan spare omkostningerne til privatkørsel. Alt imens du samtidig får en lavere skatteprocent, når du skal bruge bilen privat uden for arbejdstiden. Derudover er splitleasing som selvstændig også en fordel, hvis du gerne vil lease en dyrere bil, hvor beskatningen er højere.
En anden og stor fordel ved, at du og din virksomhed benytter splitleasing er, at du som privatperson og virksomheden selv ikke står med hele regningen selv, når det kommer til omkostningerne. Når du vælger splitleasing, så vil du som privatperson skulle betale en mindre del i engangsgebyr.
Herefter står virksomheden for resten af dette beløb. Dette kan også være en fordel for virksomheden. Det kan være en dyr fornøjelse at skulle finde beløbet til udbetalingen til en erhvervsleasingbil eller måske en bil, som virksomheden køber selv.
Derfor kan det være en god løsning, at en privatperson også spæder penge i aftalen. På denne måde kan disse penge blive stående på firmakontoen i stedet for at være bundet i en dyr firmabil, hvor de ikke kan bidrage til firmaets vækst.
Der er dog ikke udelukkende fordele ved at benytte splitleasing erhverv og splitleasing privat. Selvom der er mange virksomheder i Danmark, som kunne spare penge gennem splitleasing, så er der stadig relativt få, som benytter sig af tilbuddet. Dette er tilfældet, da der stadig er en stor faldgrube. Det kan koste både virksomhedens, men også din egen pung dyrt.
Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i splitleasing regler samt hvordan du bedst kommer i mål med en splitleasingaftale, så du kommer i klemme.
For at du som privatperson kan undgå at blive beskattet af firmabil, så er det vigtigt, at en række forskellige krav er mødt. Det første krav er, at der skal udarbejdes en kontrakt omkring splitleasing for både virksomheden og privatpersonen. Denne skal kunne reguleres og afregnes løbende.
Dette er altså ikke en aftale, som er sat i sten, men det er i stedet en aftale, hvor der konstant er en mulighed for ændringer i termerne. Disse bliver dog som regel klaret nemt af leasingselskaberne. Derudover er det et krav fra SKAT, at der føres et uformeligt detaljeret regnskab over de kilometer, som bliver kørt i bilen.
Hvis ikke dette mødes kan der være store konsekvenser i form af betaling i skat. Derfor er det vigtigt, at der bliver beskrevet ikke blot, hvor og hvornår de forskellige kilometer er kørt. Men at der også, i forbindelse med firmakørsel, skrives årsagen til de kørte kilometer.
Det er som oftest her, at mange mister grebet omkring leasingaftalen, når det kommer til splitleasing. For eksempel tæller de kilometer, som du kører som privatperson til og fra arbejde som privatkørsel og ikke erhvervskørsel.
Et eksempel på dette kan være en bil, som har en værdi på mod 1 million kroner. Her udgør beskatningsgrundlaget omkring 225.000 kroner. Her skal der være en modregning på cirka 50.000 kroner for privatkørsel. Dog er der stadig omkring 100.000 kroner, som skal betales efterfølgende i restskat.
Derfor er det altså vigtigt, at du benytter en splitleasing beregner for at sikre en korrekt splitleasing beregning. Dertil bør du sætte dig godt ind i reglerne, inden du skriver under på en leasingaftale.
Der er altså flere forskellige splitleasing regler, som du skal overholde hvis du skal kunne spare penge, når det kommer til leasingaftalen. Du skal sammen med virksomheden bestemme, hvilken bil som skal leases.
Dernæst skal du sammen med virksomheden bestemme, hvordan jeres leasingkontrakt skal udarbejdes. Efterfølgende skal i kunne indberette kørte kilometer, både i forbindelse med kørsel for virksomheden og kørsel privat, til leasingselskabet. Dette sker gennem en elektronisk kørebog.
Det er vigtigt, at både du og virksomheden sætter jer ind i, hvordan leasingbilen bliver korrekt beskattet under leasingperioden.
Når du og virksomheden benytter splitleasing af, så skal der ifølge SKAT være en korrekt registrering af kørte kilometer. Dette sker gennem en elektronisk kørebog. En splitleasing kørebog er et krav, når leasingaftalen begynder. Det er derfor ikke en mulighed at fravælge kørebogen eller på anden måde komme udenom kørebogen.
Når du benytter en kørebog, så er det eneste krav blot, at du har adgang til en GPS i bilen. Denne kørebog kan logge din fordeling af kilometer over dagen. Disse data, gør det nemt og overskueligt at tjekke de data, som kommer, når du kører i leasingbilen. De bliver sågar automatisk opdateret og indlagt i kørebogen, mens du kører.
Leasingformen og splitleasing beskatning er ikke for alle virksomheder og er ikke en mulighed for alle privatpersoner. Dog kan det være et godt alternativ til erhvervsleasing eller privatleasing, og dette gør, at det kan være tiden værd, når du undersøger dine muligheder for splitleasing.
Når du indgår en aftale om splitleasing, vil bilen som sagt blive fordelt mellem din kørsel som privatperson og din kørsel i forbindelse med arbejdet. Men dette kan være lidt besværligt at afregne, hvis man ikke har en klar skabelon for, hvordan det skal gøres. Derfor er der fra SKAT’s side udstedt et krav om køreregnskab, der skal være med til at skabe overblik over, hvordan udgifterne skal fordeles mellem dig som privatperson og arbejdskørsel.
Når du skal lave dit kørerengskab, skal du være opmærksom på at det er korrekt registering af de kørte kilometer. Denne korrekte registerering foregår ved hjælp af en elektronisk kørebog, hvilket er et krav når du leaser en bil gennem splitleasing. Den elektroniske kørebog foregår på den måde, at kørslen registreres gennem en GPS der logger din fordeling af kørslen.
Det er altså en overskuelig måde at registerer fordeling af kørsel mellem privat og erhvervs, da den automatisk logger din kørsel. Det eneste dette kørselsregnskab kræver, er at man installerer et en gps der kan logge i den online kørselsbog. På den måde har du altså nemt og hurtigt opfyldt kravet om køreregnskab ved din splitleasingaftale.
Noget af det dit kørselsregskab bruges til, er blandt andet at fordele udgifterne til diverse ting. Det kan du læse mere om under hvem betaler hvad.
Når man leaser en bil, har man kun bilen i en bestemt periode. Det kan eksempelvis være en periode på et år eller mere. Når du er færdig med din splitleasing periode, er der en række overvejelser du skal gøre dig. Disse overvejelser omhandler blandt andet, hvad der skal ske med bilen efter endt leasingperiode. Når du er færdig med din leasingperiode, vil der være forskellige muligheder du kan benytte dig af.
Den første mulighed du kan benytte dig af, er at lease bilen på ny. Det vil betyde at du foretager er releasing, hvor du leaser samme bil igen. En af fordelene ved at release din bil, er at den er billigere på længere sigt, fordi du har kørt i den i forvejen, hvilket betyder at bilen er et år ældre og har kørt det flere kilometer.
Men hvis du ikke ønsker at release bilen, har du også en anden mulighed du kan benytte dig af. Den anden mulighed involverer din arbejdsgiver, hvor firmaet har mulighed for at lade en tredjepart købe bilen.
Dette køb af bilen vil foregå når kontraktperioden er udløbet, og bilen vil blive solgt til den restværdi bilen har. Hvis du eller din arbejdsgiver ikke vil stå med bøvlet om at få bilen solgt, vil du som oftest have mulighed for at leasingselskabet hjælper dig med at få bilen videre. På den måde kommer bilen godt videre uden det store bøvl.
Hvis du ikke ønsker at forlænge din leasingperiode, fordi du vil noget andet eller dine vilkår har ændret sig, kan du stoppe din leasingperiode og ikke gøre mere ved det.