✓ Læs om faldgruber
✓ Få styr på fagtermer og betingelser
Som sagt indebærer din leasingkontrakt jeres leasingaftale. Først og fremmest indeholder din leasingkontrakt en specifikation af den bil du leaser. Det er altså model, stelnummer, registreringsnummer og bilens kilometertal.
Hvis du leaser en brugt bil, er det især vigtigt, at kilometertal og eventuelle skrammer dokumenteres, så du ikke står i den situation at skulle dække dem, når din leasingkontrakt udløber. Disse kan til fordel dokumenteres i din leasingkontrakt.
En leasingkontrakt skal også indeholde den aftalte leasingperiode. En Leasingaftale har typisk en varighed på 1-3 år, dog varierer det selvfølgelig efter behov.
Din leasingkontrakt indeholder også dine leasingydelser. Når man leaser en bil, betaler man først og fremmest en førstegangsydelse, som er et engangsbeløb. Derudover betaler man den faste leasingydelse hver måned. Prisen varierer alt efter din leasingaftale. Nogle selskaber opsætter en leasingaftale således, at førstegangsydelsen er høj, mens de månedlige leasingydelser er lave.
En leasingkontrakt indebærer også en leasingaftale vedrørende forsikring og de vilkår som gør sig gældende, hvis bilen skulle blive skadet. Som leasingtager skal du selv sørge for at tegne en forsikring på bilen, det er altså dit ansvar at dække omkostninger, hvis bilen får en skade. Dette er især vigtigt at have styr på i sin leasingaftale, da skrammer og andre brugssyn ikke kan undgås.
Til sidst men ikke mindst skal en leasingkontrakt indeholde begge parters underskrifter samt startsdato og slutsdato for din leasingaftale.
Alle elementer i din leasingaftale er vigtige, også det med småt. Det er vigtigt, at du forstår og godkender alle aspekter i din leasingkontrakt og leasingaftale, så du undgår overraskelser ved endt leasingperiode.
Der er selvfølgelige nogle aspekter, som er ekstra vigtige at have styr på i sin leasingaftale. Netop de detaljer som indebærer større omkostninger fra din side. Da det netop er en lånt bil, som du jo ikke ejer, er det vigtigt at have styr på forsikringen, du som leasingtager selv står for at skulle tegne. Dette burde du være informeret om på forhånd og skal det stå i din leasingkontrakt.
Hvis du ikke er opmærksom på betingelserne i din leasingaftale, kan du ende med en større afgift, når du skal afleverer bilen tilbage til selskabet. Læs mere om aflevering af leasingbil her.
Naturligvis er dine omkostninger såsom førstegangsydelse og den månedlige ydelse meget vigtige elementer i din leasingaftale. De skal stemme overens med det i har aftalt og det som står i din leasingkontrakt. Dog skal du huske på, at de aftalte priser typisk er eksklusive moms - derfor kan priserne komme til at se anderledes ud i din leasingkontrakt.
Derudover er det vigtigt, at du på forhånd kender dine kørselsvaner. På den måde afregner leasingselskabet din månedlige ydelse. Ender du med at køre mere end hvad din leasingaftale rummer, skal du dække de ekstra omkostninger.
Det skal siges, at du som leasingtager, aldrig er ansvarlig for bilens restværdi. Da du jo ikke ejer bilen, er bilens gensalgspris ikke dit ansvar. Du skal derfor sørge for, at din leasingkontrakt ikke indeholder elementer, som får dig til at stå til ansvar for dette.
Du vil typisk finde et afsnit i din leasingkontrakt, som indebærer eventuelle renter og gebyrer. For eksempel hvis den månedlige ydelse ikke betales til tiden, eller andre ydelser i henhold til jeres leasingaftale, er selskabet berettiget til at opkræve morarenter og rykkergebyrer.
En leasingkontrakt er en garanti for jeres leasingaftale, og en garanti for, at begge parter overholder aftalen. Det er vigtigt, at du læser og forstår hele din leasingkontrakt, på den måde kan du undgå større gebyrer og omkostninger som du faktisk slet ikke skal betale. Det er også vigtigt at checke op på, at kontrakten stemmer overens med jeres leasingaftale.
Leasingselskabet kan ikke opsige jeres leasingkontrakt. De må gerne ophæve den, hvis leasingtageren ikke betaler sine månedlige ydelser eller hvis bilen bliver misligholdt. De må altså ikke bare opsige jeres leasingaftale. Dine vilkår angående opsigelse, skal være en del af jeres leasingaftale og stå i din leasingkontrakt.
Som sagt er det vigtigt at have styr på alle elementer i din leasingkontrakt og leasingaftale. Er der begreber i leasingkontrakten, du ikke forstår, er det derfor vigtigt, at du kontakter leasingselskabet, da i netop skal være enige om jeres leasingaftale.
I din leasingkontrakt vil du støde på begreber såsom leasingperiode og leasingydelser. Førstnævnte betegner længden af din leasingaftale, altså hvor lang tid du leaser bilen. Leasingydelser er de ydelser, du kommer til at skulle betale for at lease bilen, dette beløb skal med i jeres leasingaftale.
Du vil også se begrebet ‘ekstraordinær leasingydelse’, dette er den førstegangsydelse, du skal betale ved indgåelse af din leasingaftale. Begrebet restværdi er tidligere blevet nævnt, og det betyder bilens resterende værdi, når den leveres tilbage til leasingselskabet.
Opgørelse er også et begreb, du vil finde i din leasingkontrakt. Hvis det indgår i din leasingaftale, at du leaser bilen over en længere periode, kan du komme ud for, at noget af udstyret skal udskiftes. Opgørelsen indebærer, at de fremtidige ydelser omregnes.
Du vil nok også støde på begrebet løbetid i din leasingkontrakt, dette er en betegnelse for længden af din leasingaftale samt det antal år eller måneder, du har til at betale dine ydelser eller eventuelle lån. Det som der står i din leasingkontrakt, skal stemme overens med det som gør sig gældende i din leasingaftale. Begge parter skal være enige angående deres leasingaftale, inden en leasingkontrakt fremsættes.
En leasingaftale kan sagtens ændres, dog indebærer dette typisk et gebyr. Leasingkontrakter er typisk opsat således, at du kan opsige din leasing før tid, hvis du af uvisse årsager skulle være nødsaget til det.
Det som du kan ændre i din leasingaftale, er blandt andet montering af ekstraudstyr, antallet af kilometer, løbetiden på aftalen og leasingperioden, om det er opsigelse før tid eller forlængelse.
Det kan være svært at skulle forudbestemme de antal kilometer man forventer at køre i sin leasingaftale. Kommer du ud for at skulle køre flere kilometer, end hvad der jeres leasingaftale indeholder, kan dette antal sagtens ændres - men det koster selvfølgelig. Det er væsentligt at kunne ændre i sin leasingaftale, hvis behovet opstår.
Det er faktisk billigere at ændre sin leasingaftale, end at overskride det aftalte antal af kilometer, og andre betingelser i en leasingaftale, da du vil komme ud for at betale et større beløb i gebyrer. Derudover er det aldrig en god ide at overskride sin leasingaftale.
Selv små justeringer kan koste. Du skal derfor vurdere, om det kan betale sig med små ændringer og hvor stort dit behov egentligt er. Du kan til fordel inden udførelsen af leasingaftalen, undersøge selskabets gebyrer og gøre en større overvejelse om hvilke behov du har i en leasingaftale.
Du kan sagtens opsige din leasingaftale, hvis du skulle have behov for det. Uanset længden på din leasingperiode, kan du altid opsige din leasingaftale med en måneds varsel, efter 11 måneder. Mange føler, at de ved indgåelsen af en leasingaftale, skriver under på en leasingkontrakt, som binder dem uden en vej ud.
Faktisk er en leasingaftale rimelig fleksibel og du burde altid kunne finde en løsning med leasingselskabet, hvis der skulle opstå problemer, som gør, at du bliver nødt til at opsige din leasingaftale. Det er selvfølgelig aldrig optimalt at opsige sin leasingaftale, dog er det en vigtigt at have muligheden for at opsige sin leasingaftale. Dog hvis du opsiger din leasingaftale, mister du også hele førstegangsydelsen, altså det større beløb du betaler ved indgåelse af din leasingaftale.
Faktisk tilbyder nogle selskaber, at du kan opsige sin leasingaftale allerede efter seks måneder, hvis du leaser en meget billig bil hvor den årlige ydelse ikke overstiger 20.000 kr.
Disse opsigelsesbetingelser af din leasingaftale, gør sig gældende for de fleste leasingselskaber. En leasingaftale kan selvfølgelig varierer, hvis leasingtager og leasingselskab aftaler anderledes. Faktisk er det de samme vilkår og betingelser, som gør sig gældende i en leasingaftale fra de fleste selskaber.
Du kan til fordel finde en skabelon af en leasingaftale på nettet, eller kontakte et interessant leasingselskab, om hvad der gør sig gældende i en leasingaftale med dem.
Du skal også være klar over, at leasingselskabet ikke på opsige jeres leasingaftale. De må heller ikke ændre elementer i jeres leasingaftale, uden leasingtageren er klar over ændringerne. Det er altså vigtigt, at du kender alle vilkår og betingelser inden du indgår i en leasingaftale.