Danskerne køber stadig flere og flere biler

SPONSORERET

 

Dette er sponsoreret indhold

Danskerne er et meget rigt folkefærd, og selvom langt de fleste ting er tilsvarende dyre, så er der dog stadig mange, der sidder tilbage med gode penge mellem hænderne, når de faste udgifter er betalt. Af selvsamme grund har man derfor også efter finanskrisen set, at danskerne bruger flere og flere penge på forbrugsgoder, der gør livet lidt mere rart at leve – og det er også her, man finder forklaringen på, hvorfor danskerne køber flere og flere biler. Bilerne er blevet billigere, kan fås på bedre afbetalingsordninger og er blevet mere grønne, og dermed har rigtig mange danskere nu mulighed for at eje både én og to biler.

Elbilerne bliver mere og mere populære

Den danske regering har sat et ambitiøst mål om, at der skal stoppes for salg af benzin- og dieselbiler i 2030, og det har faktisk affødt, at flere og flere skynder sig at få fat i en ny benzin- eller dieselbil. Salgstallene stiger og stiger, og der kommer masser af nye biler ud på vejene, hvilket faktisk er godt for miljøet, da bilerne forbruger mindre brændstof. Der er dog også en klar tendens til, at folk lytter til regeringen og tager ud til den lokale bilforhandler for at efterspørge nyere elbiler. Mange har fået øjnene op for den smarte fidus, der kan spare miljøet for alle de skadelige drivhusgasser – og elbilerne er efterhånden til at komme i nærheden af for penge.

Selvom elbilerne er relativt dyre, så er salget af dem eksploderet gennem det seneste år. Elbilerne er blevet udstyret med batterier, der har længere rækkevidde, og som samtidig tager kortere tid at lade op igen. Dermed er elbilen faktisk blevet et lækkert og miljøvenligt alternativ til benzin- eller dieselbilen, når man primært kører kortere ture i de danske byer – og dermed lader det også til, at regeringens ambitiøse mål ser mere og mere realistisk ud.

Den offentlige transport fejler igen og igen

Det store mål for landet er, at langt flere skal bruge den offentlige transport i byerne og på tværs af hele landet. Offentlig transport er klart det bedste for miljøet – specielt, hvis man rejser med elbusser eller -toge – og herudover slipper man også for alle de biler i gadebilledet, der ødelægger de større byer med os og larm. Alle disse argumenter er positive, men tendensen er noget mere mørk og dyster, fordi den offentlige transport ofte ikke fungerer, som den skal.

Rigtig mange, som før har brugt offentlig transport, vælger transportformen fra, fordi der ofte opleves problemer, der kan gøre rejsetiden lang. Dette gælder særligt for togene, der gennem de senere år har oplevet store problemer med skinnerne og forlængede rejsetider.

Erfaringen er, at bilen er en mere pålidelig og behagelig oplevelse, fordi man er mere fri til at køre andre veje end først planlagt – og fordi man slipper for problemerne med den offentlige transport. Når den offentlige transport så samtidig er dyrere end bilen, hvis man ikke bruger det hver dag, så bidrager det også til, at flere og flere køber en billig og miljøvenlig bybil til at komme til og fra arbejde.

Der er med andre ord intet, der tyder på, at bilsalget skulle stagnere i løbet af de næste par år – nærmere tværtimod.