Husk at få skiftet til de rette dæk

SPONSORERET

To gange om året er det tid til at lave nogle ændringer ved sin bil – og det er at skifte til henholdsvis vinterdæk og sommerdæk. At vi skal skifte dæk to gange om året, er ikke bare for sjov. Der er nemlig en række sikkerhedsmæssige grunde til, at det er yderst vigtigt, at man husker at skifte dæk, når tiden er inde til det. Når man kører med de rette dæk på bilen, bliver ens færden i trafikken nemlig langt mere sikker.

 

Hvornår det er tid til at skifte dæk, kommer i høj grad an på vejret, og man har derfor ikke som sådan en fast dato for, hvornår dækkene skal skiftes. Som en tommelfingerregel kan man dog sige, at man skifter til vinterdæk, når temperaturen er 7 grader eller derunder, og omvendt skifter man til sommerdæk, når temperaturen er over 7 grader. Ofte vil det betyde, at april er et oplagt tidspunkt at skifte til sommerdæk her i Danmark.

 

For nogle kunne det ses som værende en god idé at lade vinterdækkene blive på bilen året rundt. Vinterdækkene kan klare vintermånederne, hvor vejene ofte bliver glatte, og derfor kunne det være oplagt at tænke, at vinterdækkene også er de sikreste at køre med om sommeren. Dog forholder det sig overhovedet ikke sådan, og der er mange gode grunde til at skifte til de rigtige dæk, når tiden er inde.

 

Derfor er det vigtigt at få skiftet til sommerdæk

 

En sikkerhedsmæssig faktor ved sommerdæk, der er værd at bemærke, er, at de har en kortere bremselængde end vinterdæk på de varme veje om sommeren. Derudover er sommerdæk også bedre rustet til de regnfulde somre, vi nogle gange oplever her i Danmark. Sommerdækkenes mønstre er nemlig lavet til at kunne skubbe vandet væk fra vejene, hvorimod vinterdæk er lavet til at kunne holde fast i blandt andet sne, og ikke til at skubbe vand væk fra vejene. Rent sikkerhedsmæssigt er det derfor utroligt vigtigt, at man husker at skifte til sommerdæk, når temperaturen er til det.

Udover de sikkerhedsmæssige faktorer er der også økonomiske faktorer, der spiller ind i forhold til, at det er vigtigt, at man får skiftet til sommerdæk. Som navnet antyder er dækkene lavet til sommeren, og de temperaturer, der hører sig hertil. Derfor er dækkene også rustet til, at vejene er noget varmere om sommeren end de er om vinteren. Det ville derfor også blive en dyr fornøjelse, hvis man valgte at køre med vinterdæk hele året rundt, da de ville kræve at blive udskiftet ofte.

 

Er det ved at være på tide, at du får skiftet til sommerdæk, og har du nogle sommerdæk liggende, som du vil anvende igen i år, så er det vigtigt, at du tjekker dem efter for, om de egentlig kan bruges. Her er det blandt andet vigtigt at tjekke efter, hvor dyb rilledybden er. Er den ikke dyb nok, er dækkene ikke optimale at bruge, og derfor skal der købes nye sommerdæk. Så inden du sætter sommerdækkene på bilen, så sørg for at tjekke efter, om de kan bruges, og ellers så sørg for at få bestilt nogle nye hjem.

 

Så selvom det måske kunne være fristende at lade vinterdækkene sidde på bilen året rundt, så er det altså både en sikkerhedsmæssig og økonomisk dårlig beslutning. Derfor er det vigtigt, at du får skiftet til sommerdæk, så din færden på vejene bliver langt mere sikker for både dig og andre bilister, og det bliver samtidig en langt billigere fornøjelse at køre bil om sommeren.