Leasing – Har du styr på de forskellige leasingkontrakter?

SPONSORERET

Leasing har aldrig været mere populært i Danmark, og de fleste leasingselskaber lokker med både ingen/lav udbetaling og faste lave ydelser. Dette finder flere danskere tiltrækkende, og vælger leasing fremfor at købe bil. De seneste fem år er antallet af nyregistrerede personbiler i Danmark steget fra 46.452 i 2013 til 92.942 i 2017, hvilke er en procentstigning på hele 100 procent ifølge tal fra Goleaseit.dk. I denne artikel vil du få en overordnet introduktion til leasing og de to forskellige leasingkontrakter, der findes på det danske leasingmarkedet

 

Hvad er leasing egentlig?

Leasing kan i en vis udstrækning minde om almindelig leje af bil, blot i en længere periode – typisk er en leasingperiode på 12-36 måneder, men kan sagtens være kortere eller længere. I leasingperioden ”lejer” du i princippet leasingbilen af leasingselskabet, og det vil sige at leasingselskabet har ejendomsretten over bilen, og leasingtager får brugsretten til bilen, når leasingkontrakten er underskrevet. Der findes grundlæggende to forskellige leasingkontrakter i Danmark, hvilke er henholdsvis en operationel leasingkontrakt og en finansiel leasingkontrakt. Der er nogle væsentlige forskelle i disse to leasingkontrakter, men også nogle ligheder. Begge leasingkontrakter har dog tilfælles at de indeholder månedlige leasingydelser i hele leasingperioden og en evt. udbetaling.

 

Operationel leasing eller finansiel leasing – Hvad er forskellen på disse leasingtyper?

En leasingkontrakt kan enten være en operationel eller finansiel leasingkontrakt, i nogle tilfælde kan det være svært at identificere, hvilke leasingkontrakt der bliver benyttet til en vilkårlig leasingbil. Der er dog nogle kendetegn ved de to leasingkontrakter, der kan være med til at fastslå om hvilke leasingkontrakt der er tale om.

Operationel leasing er den leasingkontrakt vi typisk kender fra bilforhandlere på helt nye biler, eller lettere brugte biler, hvor leasingtager ønsker total budgetsikkerhed. Med en operationel leasingkontrakt slipper leasingtager fuldstændig for alle bekymringer, der er i forbindelse med at havde en bil. Alle udgifter til reparation, service, syn af bil, dækskifte osv. Er alle udgifter leasingselskabet står for i leasingperioden, så leasingtager ved nøjagtigt hvad det koster i kroner og øre, at havde en bil til rådighed med operationel leasing. Når leasingperioden er slut, skal leasingtager blot aflevere leasingbilen tilbage til leasingselskabet/bilforhandleren, og leasingtager slipper dermed også for besværet med at skulle sælge bilen.

Finansiel leasing er den leasingkontrakt, vi kender fra flexleasing selskaberne der leaser brugte biler med en markedspris på over 250.000 kr. En finansiel leasingkontrakt minder mest af alt om, at eje bilen selv, selvom leasingselskabet har ejendomsretten over bilen i hele leasingperioden. Hvis der i leasingperioden skulle komme nogle udgifter til reparation, service, bilsyn, dækskifte eller noget helt tredje så er det leasingtager selv der skal stå for disse udgifter ved en finansiel leasingkontrakt. Når leasingperioden er slut, så skal leasingtager selv stå for at sælge bilen til en tredje part til den angivet restværdi i leasingkontrakten.

 

Kilde: https://goleaseit.dk/flexleasing/