Overvejer du at låne penge til næste bilkøb?

SPONSORERET

For de fleste af os, kræver et bilkøb et lån af penge. Det er nemlig de færreste som har de finansielle midler til så stor en investering, som et køb af bil er i Danmark. ÅOP, variable rente, gebyr: der er rigtigt meget, som du skal sætte dig ind i. Med denne artikel vil vi hjælpe dig igennem de forskellige fremmedord, der er, når det omhandler finansiering af en ny bil. Her kan du blive klogere på lån, og dermed kan du forberede dig til dit næste bilkøb. Du kan læse mere her, hvis du overvejer at tage lån til bilen.

Fast eller variabel rente

Rente er en procentdel af lånet, eller en rykker eller gæld. Dette er noget, som du skal betale tilbage af det lån, du tager. Lånet skal ses som en slags kompensation. Det er noget, du betaler tilbage til giveren, for at få lov til at låne penge. Noget for noget. Når en rente er fast, betyder det, at rentens procentsats er den samme over hele lånets løbetid. Dette sikrer dig, at du kan budgettere korrekt, og undgå overraskelser. Det betyder også ofte, at lånet er større, fordi renten også kan være større. Er renten i stedet variabel betyder det, at rentesatsen kan falde og stige under lånets løbetid. Der er der en form for risiko, netop fordi renten kan ændre sig. Den kan både blive lavere og højere – du kan altså være heldig og uheldig. Her er lånet ofte mindre. Overvejer du variabel rente, så er det vigtigt, at du budgetterer med en potentiel rentestigning. På den måde undgår du, at du ikke har råd til at betale den månedlige ydelse.

Årlige omkostninger i procent (ÅOP)

Når du ser ordet ÅOP, betyder det altså årlige omkostninger i procent. Dette dækker over alle de samlede omkostninger, du har på lånet, i procent per år. Dette er noget der findes, så du har mulighed for at sammenligne lån ud fra samlede omkostninger. Det dækker altså renter, afdrag, oprettelsesgebyr og så videre. Disse udtryk har ofte forskellige navne fra bank til bank, og derfor er det nemmere at vurdere prisen på lånet ud fra et samlet ÅOP.

Etableringsomkostninger

Omkostninger til etablering omhandler det, du betaler for at få oprettet lånet. Det er det, du betaler i din ansøgning om et lån til administration og andre udgifter, låneudbyderen kan kræve af dig. Ofte kan dette være til forhandling afhængig af låneudbyder.

Kontogebyr

Kontogebyr er noget, du betaler ekstra, for at have en lånekonto. Det er ofte en månedlig udgift, som ikke er særlig høj. Det er alligevel vigtigt, at du husker på denne udgift samt etableringsomkostninger, så du sikrer dig, du har råd til at tage lånet. Der er nemlig ikke altid det billigste lån i lave renter som er bedst netop fordi, det kan have rigtig høje omkostninger og gebyrer, du ikke er klar over. Hvis du ikke har råd til at betale lånet, kan du ende med at blive registreret i RKI. Dette betyder, at du får langt svære ved at låne penge i fremtiden.