Sådan får du finansieret dit bilkøb

SPONSORERET

Dette indhold er sponsoreret. 

Når du ønsker at investere i en ny bil, er det sjældent muligt at lægge hele beløbet selv. Derfor kan det være en god idé at orientere sig i forhold til hvilke muligheder, der er for bilfinansiering, og hvad du skal være særligt opmærksom på, når du tager et lån til bilkøb. I det følgende kan du læse mere, om de forskellige slags finansieringsmulighed, du har, når du skal købe bil. 

Hvilken type lån er det rigtige?

Der er flere forskellige måder at finansiere sit billån på. Som regel vil du dog få bedre vilkår, hvis du tager et klassisk billån frem for låne gennem din bank. Nogle vælger blandt andet at optage et forbrugslån gennem deres bank eller en låneselskab til at dække den del af købsprisen, de ikke selv kan har råd til at lægge. Det er dog ofte et meget dyrt lån med høje gebyrer og renter, og kan derfor sjældent betale sig. Generelt er det således en god ide at vælge et lån, der er udformet specifikt til køb af en bil, og her er der som udgangspunkt to forskellige lånetyper: Finansiering uden udbetaling og finansiering med udbetaling. 

Finansiering uden udbetaling

Det er ikke altid, at du har mulighed for at lægge en udbetaling, når du køber ny bil. Måske har du ganske enkelt også råd, eller også ønsker du at pengene skal gå til noget andet, såsom årets ferie eller opsparing til et nyt hus. Heldigvis er der god mulighed for bilfinansiering uden, at der kræves en udbetaling af dig. Du skal være opmærksom på, at disse type lån som regel er dyrere end lån, hvor du har mulighed for at lægge en del af prisen først. Dette hænger sammen med, at finansieringsselskabet løber en større risiko i forhold til tilbagebetalingen, end hvis en del af beløbet allerede er betalt. Ikke desto mindre, kan de være en rigtig god løsning for dig, der ikke har mulighed for at lægge hverken en større eller mindre del af købsprisen. 

Finansiering med udbetaling

Mange finansieringsselskaber kræver, at du lægger mindst 20 % af købsprisen for at kunne optage et lån. Har du mulighed for at lægge disse penge, er det som regel en god ide, da det betyder, at du kan få et noget billigere lån med bedre renter. Optagelsesgebyret kan også ofte være en smule mindre end ved et lån, hvor du ikke lægger en udbetaling. Som regel bliver lånevilkårene bedre jo mere af købsprisen, du har mulighed for at dække, fordi finansieringsselskabet risiko bliver mindre og mindre.  

Vær opmærksom på ÅOP

Når du låner til en bil, er en af de ting, du skal være særligt opmærksom på lånets ÅOP. Det står for årlige omkostninger i procent, og er altså det procenttal, der siger noget om, hvad dit lån reelt koster. Det er dette tal, du skal sammenligne med, når du ser på forskelliger låne muligheder. Mange kan komme til kun at fokusere på den månedlige rente, men ÅOP siger altså noget, om alle de udgifter, der er forbundet med lånet, og er derfor en bedre indikation for, hvor dyrt dit lån er. Det lån med den laveste ÅOP er således det bedste lån, du kan tage. 

Lån gennem bilforhandleren

Det er sommetider også muligt at optage et lån gennem den bilforhandler, du køber bilen igennem. Disse kan i nogle tilfælde tilbyde en relativ lav rente, og det kan således være fordelagtigt at optage billånet den vej igennem. Her er det dog særligt vigtigt at være opmærksom på stiftelsesprovisionen, som er en afgift bilhandleren tager for at klare det administrative arbejde, som lånet kræver. Det kan variere, hvor højt bilforhandlere sætter denne udgift, og derfor skal du være opmærksom på den, før du underskriver denne slags låneaftale. 

Er du boligejer, kan du låne gennem de realkreditinstitut

Hvis du er boligejer, er det som regel muligt at optage et billån gennem dit realkreditinstitut. Det vil sige, at du tager et lån til bilen med pant i dit hus. Derfor er denne type lån ofte relativt billige at optage. Reglen hos danske realkreditinstituter, at lånet dog aldrig må overstige 80 % af din boligs samlede værdi. Bor du i en bolig, der er vurderet til en relativ lav pris, og vil du købe en dyr bil, skal du altså være opmærksom på denne regel.