Syn af bil – Hvordan er reglerne?

SPONSORERET

Et bilsyn er et kontroltjek af biler for at se om, hvorvidt de biler der kører på de danske veje lever op til pågældende krav til sikkerhed og miljø. Et bilsyn er lovpligtigt, og bilen skal til et periodisk bilsyn hvert 2. år hvis bilen er helt ny, skal den først til et periodisk bilsyn efter 4 år fra bilens første indregistrering dato. Et periodisk bilsyn har to formål, hvilke er følgende:

  1. At fastholde en sikkerhed på vejene, derfor bliver der lavet kontrol på følgende til et periodisk bilsyn; anhængertræk, styretøj, bremser, dæk, lygter, signalapparat, reflekser og bærende dele.
  2. Bilerne skal overholde de krav der er til miljøet, så miljøet bliver belastet mindst muligt, derfor bliver der også lavet kontrol af køretøjets røg-, kulilte- og støjudledning.

Til et periodisk bilsyn bliver bilen efter sikkerhed – og miljøkontrollen kategoriseret inden for en af de fire kategorier. Kategorierne er følgende: Godkendt, betinget godkendt, kan godkendes efter omsyn eller ikke godkendt. I sammenhæng med det periodiske bilsyn, bliver der udarbejdet en synsrapport, hvor der står hvilke kategori bilen bliver sat i og der står også i synsrapporten evt. fejl og mangler der må være til bilen, før den kan godkendes til bilsyn. Denne synsrapport kan med fordel gives til mekanikeren, hvis bilen ikke bliver godkendt til periodisk bilsyn så slipper du for, at mekanikeren skal bruge til på at finde disse fejl og mangler.

Få den bedste pris på bilsyn ved at bruge denne service: https://synafbil.dk/

Indkaldelse til periodisk bilsyn

Færdselsstyrelsen sender en indkaldelse til periodisk bilsyn 8 uger før synsfristen, hvornår du bliver indkaldt er afhængig af bilens første indregistrering dato. Bilens ejer modtager en indkaldelse på E-boks fra færdselsstyrelsen, hvor der står hvilke dato bilens senest skal havde været til periodisk bilsyn. Du kan som udgangspunkt ikke få udsat denne synsfrist, med mindre det er en særlige situation, som f.eks. hvis bilen har været stjålet, for at dette skal godkendes, skal du kunne dokumenteret at bilen har været stjålet.

Hvordan er reglerne ved et omsyn?

Hvis bilen ikke bliver godkendt til det periodiske bilsyn, så skal du til et omsyn med bilen. Heldigvis er et omsyn typisk en del billigere end det periodiske bilsyn. Hvis bilen ikke bliver godkendt til det periodiske bilsyn, så har du 33 dage til at udbedre de fejl og mangler der står i synsrapporten, så bilen kan blive godkendt til et omsyn. Hvis du ikke får bilen godkendt inden for 33 dage, så får du først en bøde på 2.000 kr. og hvis den stadig ikke bliver godkendt til et bilsyn, og du ikke får afmeldt bilen så kommer politiet til sidst og inddrager nummerpladerne på bilen.

Hvis du vil vide noget om fartbøder, så kan du læse mere via linket.