Udskiftning af oliefilteret – vejledning og omkostninger

SPONSORERET

 

 

Inden man går i dybden med, hvor ofte oliefilteret skal udskiftet, skal man først forstå filtrets funktion og faktiske virkning.

Oliefilterets opgave

Motoroliens primære funktion er smørelse, således at der opstår så lidt friktion blandt motordelene som muligt. Således bliver effekten ikke kun forbedret, men også holdbarheden af reservedelene.

Med tiden kommer der dog små metalpartikler i olien, som ellers ville komme med ud til reservedelene. For at dette ikke skal ske, og at olien dermed ville fungere som sandpapir, skal olien renses. Det er her oliefilteret kommer ind.

Normalt består oliefilteret af et papirfilter, som lader olien passe forbi, og som samtidigt opsamler de skadelige stoffer.

 

Hvorfor skal oliefilteret udskiftes?

Som alle andre slags filtre, kan et oliefilter heller ikke ubegrænset opsamle skidt og oliefiltre har derfor også et bypass. Her kan motorolien passere, når filteret er mættet.

Hvis olien dog flyder uden om oliefilteret, indtræder problemerne, som oliefilteret netop hjælper mod. F.eks. kan der oplagre sig oliekul, hvilket forstopper kanalerne i motoren. Især højtbelastede dele, såsom turboladeren, kan hurtigt gå i stykker kort tid. Reparationerne forårsaget af dette, er derfor betydeligt dyrere, både i arbejdstid og reservedele, end at udskifte oliefilteret i tide.

 

 

Hvordan og hvor ofte skal oliefilteret udskiftes?

Normalt bliver oliefilteret udskiftet efter producentens vejledninger, og ofte når olien også skal udskiftes. Ideelt set skal dette gerne finde sted hver 15.000 km eller hvert år. Man kan også udskifte filteret hyppigere, hvis det dog ikke overstiger producenternes vejledninger.

Oliefiltre bliver også udskiftet, hvis der er forventninger om, at der vil være en højere belastning af skidt i olien. Når ventiler og pakninger bliver udskiftet, kan der ved udblæsning med trykluft, ikke forhindres, at skadelige partikler kommer ind i oliekanalerne. Også i forbindelse med en motorrengøring giver det mening at skifte et oliefilter. Her opfanger oliefilteret alt skidtet, og efter rengøringen er slut, sættes et nyt og rent filter i.

 

 

Hvordan udskifter man oliefilteret?

Udskiftningen af et oliefilter kan ikke være mere simpelt, men skal alligevel klares på et værksted. Det gamle filter er helt fyldt med motorolie og skal derfor afskaffes forsvarligt.

Den nemmeste måde, er når olien er løbet ud. Dækslet kan hermed drejes af og det gamle filter tages ud. Den gamle pakning på dæksel bliver også skiftet. Det nye filter bliver indsat og ny olie kan påføres. Normalvis skifter man også motorolie samtidig med filteret.

 

Hvad koster det at skifte filteret?

Oliefiltre kan fås helt nede fra omkring 40 kr. alt efter mærke og bilmodel. Hvis man vil være sikker på at få den billigste pris, kan man selv købe filtre og olie online. Du finder normalvis oliefilter hvor du også køber reservedele.

I princippet opfylder billige filtre den samme funktion som de kendte mærkevarer, men da forskellene i pris er relativ lave, kan det godt betale sig at kigge efter f.eks. MANN, Hengst eller Champion.