Værd at vide om bilens dæk

SPONSORERET

Måske undrer du dig over, at nogle mennesker går meget op i fælge? Er det blot på grund af udseende eller har de en speciel funktion? Du kan måske også have overvejet, om du skulle beholde vinterdækkene på over sommeren? Læs med her, bliv klogere, og få svar på dine spørgsmål omkring fælge og dæk.

De rigtige fælge

Når det kommer til fælge, handler det ikke bare om, at det ser lækkert ud på bilen. Fælge har også den primære funktion, at de beskytter dine dæk. Det gør de for eksempel, når det handler om at påkøre kantsten eller andre ting med dit dæk. Samtidig kan det virkelig få en bil til at se meget bedre og mere stilren ud. Derfor er fælge heller ikke bare fælge. Der er mange forskellige typer ud fra hvilken bil, du har. Derfor handler det om at finde data på, hvilke fælge passer til din bil. Det finder du ud fra bilens mærke, model og årgang. Med fælge kan du vælge i mellem stål eller aluminium. Aluminium bruges ofte til sommerdæk, hvorimod stål bruges til vinterdæk. Stål er nemlig mere hårdfør, og kan klare vintervejenes mange belastninger såsom salt. Her er aluminium mere sårbart. Med alufælge kan det anbefales, at du husker at rense og vaske dem, da støv fra bremsen kan gro fast og danne skjolder. Når du skal vælge fælge, skal du gøre det ud fra centerhjul, møtrik, ET-mål og krydsmål. Alle disse parameter har betydning for, hvilke der passer til din bil. Det kan anbefales, at du bruger en god, autoriseret forhandler, når det kommer til fælge. Her har de styr på, garanti, og de sælger desuden kun godkendte fælge. Læs mere på videnombil.dk, hvis du vil blive klogere på ikke bare hjul og fælge, men også alt andet omkring biler. Her kan du også få en guide til, hvilke fælge der passer bedst til din bil.

Sommerdæk og vinterdæk

For mange kan det virke forvirrende, at vi skal skifte dæk – især hvis vi alligevel ingen sne har om vinteren. Faktisk er en god tommelfingerregel, at du skal skifte til vinterdæk, så snart temperaturen er under syv grader. Derfor skal du ikke blot vente til, at sneen daler, men i stedet have vinterdæk på fra omkring oktober til april. Der er dog ikke nogle regler for, at du skal have skiftet til vinterdæk eller sommerdæk – i hvert fald ikke i Danmark.

Læs også om, hvad du skal have styr på vedrørende dæktryk her.

Vinterdæk er udviklet til at kunne lede vand væk, både i form af sne, frost, is og regn. Derfor er der en dyb mønsterdybde. Desuden anbefales det, at du skifter dine vinterdæk til nye, så snart dette dækmønster er slidt ned til tre millimeter. Grunden til, at du ikke bør køre på vinterdæk hele året, er, at bilen har godt af dem. Sommerdæk understreger en bils køreevner, og de slides meget langsommere end vinterdæk. Derfor er det økonomisk favorabelt, når bilen kører bedre, og dækkene ikke bliver slidt hurtigt. I forhold til økonomien, så sparer du også på dit brændstofforbrug ved brug af sommerdæk. Dette er fordi, at friktionen er lavere ved sommerdæk end vinterdæk, så bilen bruger mindre benzin per kilometer.