3 uundværlige tips om bildæk

SPONSORERET

Der er en hel del, man skal tage hensyn til, når man er bilejer. En af de vigtigste ting for din egen og dine medtrafikanternes sikkerhed er ordentlige dæk. Bildæk kommer i diverse forskellige mærker, tykkelser og kvaliteter. Denne artikel giver dig tre gode tips til, hvordan du sikrer dig, at du og din bil er sikre i trafikken.

Skal alle fire dæk være ens?

Dette er et godt spørgsmål. Svaret er, at dækkene skal passe sammen i par. Det vil sige, at begge fordæk og begge bagdæk altså skal være ens. Du må altså gerne køre med to forskellige slags, dog aldrig mere end det. Både for- og bagdæk skal dog altid have samme størrelse, for at bilen kan køre optimalt. Loven i Danmark siger, at alle fire dæk skal være af samme type. Dette betyder, at du altid skal køre med enten fire sommerdæk, fire vinterdæk eller fire helårsdæk. Hvis du ønsker at køre med to forskellige par bildæk, er det altså vigtigt, at du sikrer, at begge dæk er af samme type. Samtidig skal du huske, at hvis du vil køre med to forskellige dæktyper, skal du altid have dækkene med det dybeste mønster på bagaksel, da det sikrer bedst vejgreb. Dertil kan dine dæk også påvirke dine bremser – du kan læse om ABS via linket.

Hvor gamle må dæk være?

Som udgangspunkt skal dine dæk altid udskiftes, når slidindikatoren på dækkende viser 1,6 mm, da dette er lovpligtigt i Danmark. Dog vil de fleste bilforhandlere og bileksperter nok råde dig til at skifte før. Som tommelfingerregel bør du skifte dine dæk ca. hvert sjette år for sommerdæk og hvert fjerde år for vinterdæk. Dermed er du garanteret, at dækkene altid har et ordentligt vejgreb og yder til bedste evne. Friktionen forsvinder nemlig i sammenhæng med alderen på dækket. Derfor gør du dig klogt i at købe de nyeste dæk, når de gamle skal skiftes. Er du i tvivl om, hvor gamle dine nuværende dæk er, kan du sagtens selv tjekke det. På siden af dækket finder du det såkaldte DOT-mærke. Dette mærke viser dig et firecifret tal. De to første cifre er ugenummeret, hvor dækket er købt, og de sidste to er årstallet. Står der 3715 på dit dæk, er dækket altså fra uge 37 i år 2015. Husk, at du her på Tjekbil kan lave gratis opslag i Bilbogen.

Hvorfor er mønsterdybden vigtig?

Mønsterdybden på dine dæk spiller essentiel rolle for bilens sikkerhed. Som nævnt ovenfor, er det i Danmark lovpligtigt, at dækket minimum skal have 1,6 mm dækmønster. Når du køber dæk fra ny, vil de fleste sommerdæk have et dækmønster på ca. 6 mm og vinterdæk ca. 8 mm. Dermed har dækket altså mellem ca. 4-6 mm ekstra dækmønster fra ny, der sikrer dig, at dækket holder i mange år. Husk desuden også, at du skal have styr på dæktryk til bilen. Der en generel holdning blandt bileksperter om, at dækket har bedst af at blive skiftet, når dækmønsteret er nede på ca. 3 mm. Dette råder de til, da et lavere dækmønster kan bringe store sikkerhedsmæssige problemer. Bl.a. risikerer bilen lettere at komme ud i akvaplaning, hvis dækmønsteret og dermed vejgrebet ikke er godt nok. Du kan derfor med fordel kigge efter dæk, med det dybeste dækmønster, når du står hos bilforhandleren. På den måde er både du og dine medtrafikanter mere sikre i trafikken, og der går længere tid, før du behøver at skifte dæk igen.