Hvad er et serviceeftersyn, og hvad skal du være opmærksom på?

SPONSORERET

Først og fremmest er det vigtigt at huske, at et serviceeftersyn langt fra er det samme som et bilsyn.

 

Når du tager bilen til det lovpligtige syn, bliver det testet, om den er sikker at køre i, samt at den ikke forurener ud over grænseværdierne. Det betyder altså ikke, at den ikke efterfølgende kan gå i stykker. Man kan sige, at bilsynet er obligatorisk og serviceeftersyn er frivilligt, men dermed ikke sagt at det er anbefalelsesværdigt at springe serviceeftersynet over.

 

Ved et serviceeftersyn kan eventuelle problemer blive spottet, før de reelt opstår. Det betyder både, at din bil er mere driftssikker, men også at du potentielt kan spare en del penge, da fx en ødelagt tandrem kan forårsage meget mere skade end en nedslidt en, som bliver skiftet i tide. Derudover kan reparationen også planlægges lidt bedre – både økonomisk og praktisk – hvis du på forhånd ved, at du skal have skiftet fx bremser inden længe, men uden at det er akut.

 

Er det nødvendigt med serviceeftersyn?

Et serviceeftersyn koster naturligvis penge, og det kan være fristende at springe dem over, hvis man ikke lige føler, at der er noget i vejen med ens bil. Men det kan vise sig dyrere at springe serviceeftersynet over, da et sammenbrud som sagt kan ende i meget større udgifter og skade yderligere dele af bilen.

 

Ud over selve udgiften til serviceeftersynet og eventuel fremtidige reparationer, er der også penge at spare på benzinen ved at huske at tage bilen til regelmæssig serviceeftersyn. Sådan noget som ny olie og oliefilter er nemlig med til at smøre motoren, så den glider lettere og brugere mindre benzin.

 

Hvis du alligevel ikke mener, at du bør tage bilen til regelmæssige serviceeftersyn, er der en del ting, du eventuelt selv kan tjekke for at forsøge at sikre, at bilen er så driftssikker som muligt. Du kan fx kontrollere og efterfylde olie, kølervæske og sprinklervæske. Du skal dog være opmærksom på, at det er mange andre opgaver, som er meget omfattende selv at kaste sig ud i, og som altså ofte kræver, at man er uddannet mekaniker og har noget specielt værktøj og udstyr.

 

Nyere biler har desuden en del mere kompliceret elektronik end ældre biler, og bl.a. foretages meget fejlsøgning, målinger og indstillinger via elektronik, og det er essentielt, at dette er gjort helt korrekt.

 

Service og garanti

Ud over sikkerhed og økonomi, så er et andet godt argument for at tage sin bil til serviceeftersyn i de anbefalede intervaller i din bils servicehæfte, at bilens garanti ofte kun er gyldig, hvis bilen serviceres som det står i servicehæftet. Det er dog værd at vide, at det ikke er noget krav, at serviceeftersynet udføres af et autoriseret mærkeværksted – alle autoriserede værksteder kan udføre et serviceeftersyn, og garantien opretholdes, så længe punkterne i servicehæftet er udført med stempel.

 

Hvordan foregår et bilservice?

Mekanikeren kontrollerer alle bilens bevægelige dele for at sikre, at de er i orden og ikke er defekte. Bilens funktioner kontrolleres, og det tjekkes, at alle punkterne i servicehæftet bliver efterset.

 

Almindeligvis vil skift af olie og oliefilter, kontrol af andre forbrugsstoffer, herunder bremsevæske og kølervæske, bl.a. være inkluderet.

 

Et godt tip er at høre mekanikeren, der skal udføre serviceeftersynet på din bil, præcis hvilke punkter han har tænkt sig at gennemføre, og så også få en pris på opgaven, så du er forberedt, inden de går i gang.

 

Hvor lang tid tager et serviceeftersyn normalt?

Oftest kan et serviceeftersyn udføres samme dag, som du har afleveret bilen på værksted. Det tager nemlig som regel kun mellem 1 og 3 timer, afhængig af om du får et mindre eller et større serviceeftersyn.

 

Men du skal jo så dog være forberedt på, at mekanikeren finder noget på bilen, som skal laves. Her skal du selvfølgelig overveje, om du er klar på, at mekanikeren udbedrer det med det samme, eller du foretrækker selv at indhente priser forskellige steder fra på reparationen og dermed have større mulighed for at spare penge.

 

Du kan ofte låne eller leje en lånebil fra værkstedet, nogle gange mod betaling, nogle gange inkluderet.

 

Hvor ofte skal min bil have serviceeftersyn?

I dit servicehæfte kan du se serviceintervallerne for netop din bil. Intervallet for serviceeftersyn kan variere helt nede fra 5.000 og op til 50.000 km., men mest almindeligt vil være et sted mellem 10.000 og 30.000 km. Køres der mindre end det specificerede km-interval, træder et årsinterval i kraft, som er hvert eller hvert andet år.

 

Hvis du har en ældre bil, hvor der ikke længere er garanti på fx., så kan det muligvis betale sig at give bilen et lille serviceeftersyn, hvis din mekaniker synes det er ok, og så kan han ringe, hvis han finder noget, der skal laves.

 

Hvad er inkluderet i et serviceeftersyn?

Standardelementer i et serviceeftersyn

 • Olieskift og nyt oliefilter.
 • Kontrol og efterfyldning af bremsevæske.
 • Kontrol og efterfyldning af kølervæske.
 • Kontrol og justering af dæktryk og dækmønster.
 • Smøring af dørhængsler.
 • Kontrol af styretøj og undervogn.
 • Kontrol af udstødningssystemet.
 • Skift af gearkasseolie.
 • Kontrol og evt. udskiftning af brændstoffilter.
 • Kontrol af aircondition
 • Udskiftning af pollenfilter og rensning af anlæg.
 • Justering af motorens ventiler.
 • Testkørsel på vej og endelig godkendelse.

 

 

Indhold er leveret af Autobutler.