Kan det betale sig at lakere sin bil selv?

SPONSORERET

Dyrebare råd til lakering af bilen

Mange bilejere føler en ganske fysisk smerte i hjertet, når en uheldig parkering som ikke er i overstemmelse med parkeringsregler, stenslag eller andre ulykker har lavet skrammer i lakken. Og skal du sælge din bil, så er en slidt lakering og rustpletter ikke ligefrem det bedste argument for at sætte prisen højt. En lakering af din bil vil både forhøje køreglæde såvel som salgspris, så det er bestemt værd at investere i. Dog kan en professionel lakering koste fra 10.000 kroner og op, så det er værd at overveje dine muligheder for selv at lakere din bil.

Hvordan foregår en professionel billakering – og hvorfor er det så dyrt?

Når en bil skal lakeres, kan det sammenlignes med dét at male en væg – jo bedre et forarbejde du laver i forhold til at klargøre bunden, jo bedre og mere holdbart resultat vil du få. Vil du helst bruge 3000 kroner på at lakere din bil hvert tredje år, eller 10.000 kroner på en lakering der holder resten af bilens levetid – og som desuden er med til at forlænge denne levetid? Det kan altså ikke betale sig at springe over hvor gærdet er lavest. Undersøg eventuelt, hvor du kan få det billigste kviklån på markedet, så du får et ordentligt resultat.

Det, der primært gør professionel lakering dyr, er, at der ligger mange arbejdstimer i først at rengøre overfladerne, herefter nedslibe den gamle lak og så grunde overfladen, så lakken sidder bedre fast. Dette forarbejde er essentielt for resultatet. Herefter kan det tage op til 2-4 lag af lak, før lakeringen er tilstrækkelig – dette bestemmes særligt af farvetonen og selvfølgelig kvaliteten af den valgte lak.
Lakken kan være en ganske stor udgift, når du selv vil lakere bilen. Vælg dog altid en lak af god kvalitet og i den lidt højere prisleje (cirka 350 kroner pr. liter og opefter), da den sandsynligvis dækker bedre og dermed både gør arbejdet lidt mindre og resultatet smukkere.

Har du tid og tålmodighed til dette stykke arbejde, kan du dog spare gode penge, da det således blot er leje af slibemaskine og spraymalings-udstyr samt lak, grunder og slibepapir, du skal investere i. Hvis du ønsker den samme farve på bilen, så finder du dens farvekode på registreringspapirerne. Dette er særligt relevant, hvis det kun er for- eller bagskærm, der har fået en skade.

Kan lakering af bilen på egen hånd virkelig betale sig?

Det kommer som sagt an på, om du har tid til det store arbejde, som du selvsagt skal gøre i én omgang, da støv og skidt kan ødelægge en lakering grundigt. Du bør derfor have en anden bil i baghånden, da lagene mellem grunder og de flere lag af lak jo skal tørre godt igennem.
Skal du sælge din bil, skal du også være sikker på, at du kan inkludere udgiften til lakering i din pris, så du ikke mister penge. Omvendt kan nylakering dog også være en effektiv måde at få købere til at flokkes om dig med tilbud.